HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

Haryana State Board HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

HBSE 8th Class English How the Camel Got His Hump Textbook Questions and Answers

Comprehension Check – I

Question 1.
What tasks, do you think, were assigned to the dog and the ox?
तुम्हारे विचार में कुत्ते तथा बैल को कौन-से काम दिए गए थे?
Answer:
The dog was assigned the work of carrying sticks. The ox ploughed the fields for man.

Question 2.
Why did the camel live in the middle of the desert?
ऊँट मरुस्थल के बीच में क्यों रहता था?
Answer:
The camel lived in the middle of the desert lest the man should find him and get work from him. He was too lazy to work.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

Question 3.
What made the dog, the horse and the ox very angry?
किस बात से कुत्ता, घोड़ा तथा बैल बहुत नाराज हो गए.?
Answer:
They felt angry because the man had ordered them to work double time to compensate for the loss suffered because of not working at all for three days.

Question 4.
How did the Djinn know the horse was complaining against the camel?
जिन्न को कैसे पता चला कि घोड़ा ऊंट की शिकायत कर रहा है।
Answer:
By the horse’s referring to camel’s ‘long’ neck and long ‘legs, Djinn comes to know that the horse was complaining against the camel.

Comprehension Check – II

Question 1.
The camel was looking at his own reflection in the pool. What does it suggest to you about the camel?
ऊँट, सरोवर में अपना प्रतिबिंब देख रहा था। यह बात ऊँट के प्रति क्या दर्शाती है?
Answer:
It suggests that the camel felt proud of his beautiful back and large size. So, when he saw his reflection in the pool, he felt very sad. He began to take a heavy breath.

Question 2.
The camel said ‘Humph’ repeatedly. How did it affect him?
ऊँट बार-बार “हूँ” करता था। उसका उस पर क्या प्रभाव पड़ा?
Answer:
The camel used the word “Humph”, at every answer he gave to animals and the Djinn. It affected him badly though he felt proud and careless of his duty. It had a bad impression of camel in other’s mind.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

Question 3.
What, according to the Djinn, was the use of the ‘hump’?
जिन्न के अनुसार ‘कूबड़’ से क्या लाभ था?
Answer:
According to the Djinn, the hump was useful for the camel. He could store his food and use it during continuous work for many days.

Question 4.
….. he has never yet learnt to behave’. In the light of this, what’s the writer’s opinion about the camel?
उसने फिर भी शिष्टाचार अपनाना नहीं सीखा है।’ इस संबंध में ऊँट ने लेखक के अनुसार अभी तक क्या नहीं सीखा है?
Answer:
According to the writer, the camel hasn’t learnt the lesson of good behaviour. He works, of course, but lazily and unwillingly. His hump has disappointed him.

Exercise

Discuss the following topics in groups:

Question 1.
Can this story be factually true?
क्या यह कहानी तथ्यात्मक रूप से सच हो सकती है?
Answer:
No, this story cannot be factually true.

Question 2.
What, according to you, is the story about? Consider the following:
तुम्हारे अनुसार, यह कहानी किसके बारे में है? अधोलिखित पर विचार करें:
(i) How the world began.
संसार का आरंभ किस प्रकार हुआ।

(ii) Why everyone should do his/her share of work seriously.
प्रत्येक व्यक्ति को अपना कार्य गंभीर रूप से क्यों करना चाहिए।

(iii) How animals are important to humans.
मानवों के लिए पशु किस प्रकार महत्त्वपूर्ण हैं।

(iv) How the camel got his hump.
ऊँट को अपना कूबड़ किस प्रकार मिला।
Answer:
(iv) How the camel got his hump.
ऊँट को अपना कूबड़ किस प्रकार मिला।

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

Question 3.
What did you do over the weekend? Were you generally active or idle? Please check your back before starting to discuss or answer the question.
तुमने सप्ताहांत में क्या किया? क्या तुम प्रायः क्रियाशील रहते थे या आलसी? इस प्रश्न के बारे में उत्तर देते समय या चर्चा, करते समय कृपया अपनी पीठ चेक करें।’
Answer:
I put my heart and soul in studies in the beginning of the week. However, I took a lot of interest in sports in the other half of the week. So, as whole I remained active. Now, I look at my back. It has not grown any hump. I feel free.

Question 4.
There are broadly two categories of workers-those who prefer to do today what they can do tomorrow, and those who prefer to do tomorrow, what they can do today. Wheredoyou belong?
मोटे तौर पर कार्मिकों के दो वर्ग होते हैं-वे जो कल करने वाले कार्य को आज करना पसंद करते हैं और वे जो काम आज कर सकते हैं उसे कल करना पसंद करेंगे। तुम कौन-सी श्रेणी में आते हो?
Answer:
I belong to the first category of workers-those who prefer to do today what they can do tomorrow.

Think it Over

  • All work is dignified: there is no such thing as ‘menial work’.
  • He who struggles is better than he who never attempts.
  • ‘All work and no play…’ Is it a good idea? William Faulkner, American novelist and poet, didn’t think so. In his words, “One of the saddest things is that the only thing that a man can do for eight hours a day, day after day, is work, You can’t eat eight hours a day… All you can do for eight hours is work. Which is the reason why man makes himself and everybody else so miserable and unhappy”.
  • सभी काम सम्मानयोग्य हैं। ‘घटिया काम’ जैसी कोई चीज़ नहीं है।
  • वह जो संघर्ष करता है उससे अच्छा होता है जो कभी भी प्रयास नहीं करता है।
  • ‘काम ही काम, खेल नहीं…’ क्या यह एक अच्छा विचार है?अमेरिकन उपन्यासकार और कवि, विलियम फॉकनेर, वैसा नहीं मानता था। अपने (उसके) शब्दों में, “वह एक सबसे अधिक दुःखपूर्ण बात है कि एकमात्र चीज़ जो व्यक्ति प्रतिदिन आठ घंटा काम करके करता है, काम कहलाता है। तुम दिन में आठ घंटे नहीं खा सकोगे। तुम आठ घंटे केवल कार्य कर सकते हो। जो इस बात का मुख्य कारण है कि मनुष्य अपने आपको तथा दूसरों को क्यों दयनीय और दुःखी बनाता है।”

HBSE 8th Class English Solutions How the Camel Got His Hump Important Questions and Answers

Question 1.
What did the camel eat when he lived in the middle of the Howling Desert?
जब ऊंट कोलाहलपूर्ण मरुस्थल में रहता था, वह क्या खाता था?
Answer:
When the camel lived in the middle of the noisy deserts, he did not work, he ate sticks and thorns and prickles.

Question 2.
What will happen to us if we remain idle?
यदि हम सुस्त रहेंगे तो हमारी हालत क्या होगी?
Answer:
If we remain idle, we will grow a hump that will be worse than the camel’s. Our body will grow fat and be unable to be active. Laziness will enter our whole body and make us ill.

Question 3.
What is the cure for this state of affairs?
इस परिस्थिति का क्या उपचार है?
Answer:
The cure for our laziness is that we should be active. We should work and take up plough to work in the field or dig it until we perspire.

Question 4.
Why does the poet call the hump “The horrible hump”?
कवि कूबड़ को “भयानक कूबड़” क्यों कहता है?
Answer:
The poet calls the hump’a horrible hump’ because the camel’c hack swells up. It puffs up and up to a considerable height. It looks very ugly.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

Question 5.
How do we behave at night if we don’t work?
यदि हम कार्य न करें तो रात को हमारा क्या व्यवहार होता
Answer:
If we get lazy and avoid work, our night will be troublesome. We shall come out of bed with dirty head and angry mood, shivering uneasily. We shall run about hurriedly for bathroom and hunt for our shoes, grumbling and complaining against the mismanagement of the household.

Question 6.
Write a paragraph on “Disadvantages of Laziness.”
आलस्य से होने वाली हानियों पर नोट लिखें।
Answer:
Disadvantages of Laziness:
Laziness makes us dull. We are unwilling to work. We devote more time to sleep and less to work. We become drones, i.e. we live upon the earnings of others. We enjoy upon others’ bread. If we don’t do any work, even our own household members don’t like us. We will get up in a disgruntled mood in the morning. We shall come out of our bed with dirty heads. We shall not like to take bath, change, clothes. Last but not the lvast, we shall be liable to indulge in smoking, drinking and gambling.

The Best Christmas Present in the World Summary in English

I
When the world began, animals worked for human beings. However, the camel was too lazy to work for them. When other animals asked him to come out and join to work with them, he said “Humph”. It means, “Yes, I hear”, but actually he did not move at all. Once the dog, the horse and the ox-all went to the camel one by one and called on him to come out to work but to everyone he replied in the same tone “Humph”.

At last the Man called the three animals in the evening and inspected their work. They complained that the camel did not join them. They told him that the camel was very lazy. “Whenever, we go to call him out for work, he says “Humph”. The man then, ordered them to work double time to compensate for the loss. At this, they felt angry and called a Panchayat. The camel was also called. When he arrived he stood laughing. He then replied “Humph” and went away.

Now Djinn was the incharge of the forest. He also visited the camel and asked why he did not work. To Djinn also, the camel said, “Humph”. At this, Djinn punished the camel by placing a hump on his back. It was a store of food which he could keep on carrying and using for many days together. Djinn told him that from that day onwards, he would carry his food on his back and keep it in his hump. Then he ordered him to join the three animals in work and behave in a nice way. That is why the camel got the Hump.

II

After the story, the author also asks us to work and not to sit idle. It says if we remain idle, we shall also grow hump on our backs and this will be worse than that for the camel. If we work continuously and sufficiently, we shall become active. And as a result, we’ll not have any hump. A hump turns us ugly. Similarly, if we do not have enough work to do we shall rust our body and become dull. Let us take up plough and work in the fields to get fresh contact with Nature.

The Best Christmas Present in the World Summary in Hindi

I

यह कहानी तब की है जब इस संसार का निर्माण हुआ था। तब पशु, मनुष्य जाति के लिए काम करते थे। परंतु ऊँट बहुत आलसी था। वह इसके लिए काम नहीं करता था। जब भी अन्य पशु ऊँट को काम करने हेतु बुलाने के लिए जाते, वह “हूँ” कह देता। परंतु उनके साथ नहीं जाता। एक बार घोड़ा, कुत्ता तथा बैल उसके पास बारी-बारी गए और उसे काम करने के लिए आने को कहा परंतु ऊँट का उत्तर था “हूँ”।

शाम को मनुष्य ने तीनों को बुलाया और काम का निरीक्षण किया। उन्होंने अपना काम तो दिखा दिया परंतु ऊँट की शिकायत की कि वह आलसी है। हर बार बुलाने पर “हूँ” कर देता है। मनुष्य ने उनको दुगुना काम करने की आज्ञा दे दी ताकिं ऊँट के काम न करने की कमी को पूरी की जा सके। इस पर तीनों पशु क्रुद्ध हो गए और उन्होंने पंचायत बुलाई। ऊँट को भी बुलाया गया। वहाँ भी ऊँट हंसता हुआ आया और बोला “हूँ” और चला गया।

वन का प्रबंधक एक जिन्न था। वह भी ऊँट के पास गया और उससे उसने काम न करने का कारण पूछा। ऊँट हँसा और कहा “हूँ”। जिन्न ने अब उसे दंड दे दिया। उसने ऊँट की पीठ पर एक कूबड़ लगा दिया। यह कूबड़ उसकी खाद्य सामग्री के भंडार का काम करता था जो वह कई दिनों तक प्रयोग कर सकता था। जिन्न ने उससे कहा कि उस दिन से वह अपनी खुराक पीठ पर ढोएगा और उसे अपने कूबड़ में रखेगा। तब उसने उसे तीनों पशुओं-कुत्ता, घोड़ा और बैल के साथ जाकर काम करने को कहा और उसे विवेक से काम लेने का परामर्श दिया।

II

यहाँ एक विचार को कहानी द्वारा बताया गया है। वह यह है कि यदि हम आलस्य करेंगे तो हमें भी कूबड़ लग जाएगा। यह ऊँट के कूबड़ से भी बुरा होगा। हमारा बुरा व्यवहार और उकता जाने की प्रवृत्ति भी आलस्य का परिणाम है। यदि हम लगातार और पर्याप्त काम करते रहेंगे तो हम उद्यमी बन जाएँगे। यदि हम सक्रिय नहीं होंगे तो हम अपनी पीठ को कूबड़ा तब भी बना देंगे। यह कूबड़ हमें कुरूप बना देगा। जब हम बिस्तर से बाहर निकलेंगे, हम ढीले-ढाले और आलस्य से भरपूर लगेंगे। अतः हमें गतिहीन नहीं बनना चाहिए। अपितु खेतों में हल चलाना चाहिए और अन्य कार्य करने चाहिएँ।

Leave a Comment

Your email address will not be published.