HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 9 The Comet 1

Haryana Board HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 9 The Comet 1

HBSE 8th Class English The Comet 1 Textbook Questions and Answers

Comprehension Check – I

Question 1.
Why does Indrani Debi dislike Duttada’s ‘hobnobbing’ with Dibya?
दत्तादा के दिव्या के साथ मेल-जोल करने से इन्द्राणी देवी क्यों घृणा करती थी?
Answer:
Indrani Debi had great love and concern for her husband Duttada. She remarked smilingly that her husband had again gone to hobnob with that wretched Dibya. She disliked it. The doctor had told him to take special precaution against the cold. Dibya had put her spell on him. Therefore, he had gone out on a cold night without a sweater.

Question 2.
She is complaining and smiling. Why is she smiling?
वह शिकायत कर रही है और हंस रही है। वह क्यों हंस?
Answer:
She (Indrani Debi) is complaining that Dibya had put her spell on Duttada. No woman can easily tolerate her husband’s being entrapped by any other woman. Dibya was not a woman but a telescope. Her remark was not serious. Therefore, she was smiling while she was complaining

Question 3.
(i) What was Duttada’s secret ambition?
(ii) What did he do to achieve it?

(i) दत्तादा की गुप्त अभिलाषा क्या थी?
(ii) उसने प्राप्त करने के लिए क्या किया?
Answer:
(i) Duttada’s secret ambition in life was to discover a new comet. He would name it “Comet Dutta
(ii) Duttada bought a telescope and spent night after night in looking at the sky through it. Finally, he succeeded in discovering the comet.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 9 The Comet 1

Question 4.
What is the difference between a planet and a comet, as given in the story?
कहानी के अनुसार एक ग्रह और एक धूमकेतु में क्या?
Answer:
Planets orbit round the sun. They are the bodies in space that move round a star (such as the sun) and receive light from it. The orbits of the planets are highly eccentric. A comet is an object that moves round the sun. It looks like a bright star. Its long tail is brilliantly lit by the sunlight. Comets come from the remote corners of the solar system.

Question 5.
Why was Duttada hopeful that he would discover a new comet soon?
दत्तादा क्यों आशावान था कि शीघ्र ही वह नए धूमकेतु की खोज करेगा?
Answer:
Duttada had an eight-inch telescope. He knew that professionals keep themselves busy in looking at faint stars and nebulous galaxies. They miss comets. Duttada was an amateur like those who discovered new comets. He had detected a faint stranger. He was busy in his observations. He was hopeful that he would discover a new comet soon.

Question 6.
Why does Duttada say-“I almost wish I had not discovered this comet”?
दत्तादा क्यों कहता है-“मेरी इच्छा है कि मैंने इस धूमकेतु
Answer:
Many public functions were held after the discovery of the comet. Manoj Dutta hated undue praise and publicity. He got disgusted. So he wished he had not discovered the comet. All this shows that he was a shy and modest person.

Question 7.
Why is his wife also unhappy about the discovery?
खोज के प्रति उसकी पत्नी भी नाखुश क्यों है?
Answer:
Indrani Debi had a superstition that comets bring ill-luck and misfortunes on earth. The discovery of Comet Dutta was also an inauspicious event. Therefore, she is also unhappy about the discovery.

Comprehension Check – II

Question 1.
How did Sir John get hold of James’s original manuscript?
सर जॉन को जेम्स की मौलिक प्रतिलिपि कैसे मिली?
Answer:
Sir John (Macpherson) was the Defence Science Advisor in the Government of England. Doctor James (Forsyth) wrote an article for a science magazine ‘Nature’. It described how Comet Dutta would collide with the earth within ten months. The article could create panic among the people. The editor of ‘Nature’ sent the article to Sir John for seeking his advice in this matter.

Question 2.
What is the important point the paper makes?
उस लेख में कौन-सी महत्त्वपूर्ण बात थी?
Answer:
Dr. Forsyth’s paper on Comet Dutta had predicted that the comet would collide with the earth. It would cause panic and complete destruction. The collision was inevitable barring rare circumstances.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 9 The Comet 1

Question 3.
Why does Sir John say that James’s paper should not be published?
सर जॉन क्यों कहते हैं कि जेम्स का लेख नहीं छापना चाहिए?
Answer:
Dr. James had written an article. It was genuine but very sensational. It predicted that Comet Dutta would collide with the earth. The report of complete destruction would cause panic among the people. Sir John opined that James’ paper must not be published. The article should be toned down by using manys “ifs” and ‘buts’.

Question 4.
What do the two men finally decide to do?
दोनों व्यक्ति अन्त में क्या करने का निर्णय लेते हैं?
Answer:
Dr. James had made a prediction that Comet Dutta would collide with the earth. Sir John showed real concern at the prediction. He needed more than two brains to handle the situation. The two men finally decide to call an urgent meeting of top scientists from all over the world. Only then the cometary collision can be averted.

HBSE 8th Class English Solutions The Comet 1 Important Questions and Answers

Question 1.
Who is Indrani Debi? What does the lesson tell us about her?
इन्द्राणी देवी कौन है? पाठ, उसके बारे में क्या बताता |
Answer:
Indrani Debi is Duttada’s wife. She looks upon her husband’s telescope as designing woman. She called it Dibya. She cared a lot for her husband’s health. She did not like her husband’s observing the same old stars every night.

Question 2.
How can you say that Duttada was a careless person?
आप कैसे कह सकते हैं कि दत्तादा एक लापरवाह व्यक्ति?
Answer:
It was the month of December. A cool breeze was blowing in the cold night. Duttada’s doctor has asked him to take special precaution against the cold. But he did not care to put on even a sweater. Moreover, he forgot even to close the door. This shows he was a careless person.

Question 3.
What is Duttada’s reaction to his wife’s anxiety?
दत्तादा की अपनी पत्नी की चिन्ता के बारे में कैसी प्रतिक्रिया
Answer:
Duttada’s wife thought that some bad luck would befall upon her husband for discovering a comet. Duttada thought it is based on superstition. He told her that there was no correlation between the arrival of a comet and the calamity on the earth.

Question 4.
What was the news in the Anand Bazar Patrika?
आनन्द बाजार पत्रिका में क्या समाचार छपा था?
Answer:
The following was the news in the Anand Bazar Patrika:
Shri Manoj Dutta, a resident of Calcutta had discovered a new comet. He had informed the IIA (Indian Institute of Astrophysics) at Bangalore about it. His findings would be verified soon.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 9 The Comet 1

Question 5.
How can you say that Duttada was oblivious of the practical problems of living?
आप कैसे कह सकते हैं कि दत्तादा जीवन को व्यावहारिक समस्याओं के बारे में भुलक्कड़ था?
Answer:
Duttada was a great scientist. He always remained lost in his work. He did not heed to the doctor’s precaution to avoid cold. He kept gazing at Dibya (his telescope) even on cold and chilly nights. He did not even close the door while going out. This shows he was oblivious of the practical problems of living,

Question 6.
What do you know about ‘Dibya’?
आप दिव्या के बारे में क्या जानते हैं?
Answer:
‘Dibya’ was Duttada’s favourite telescope. It was more powerful than human eyes. Duttada had named it ‘Dibya Chakshu’. He looked at the universe by looking into Dibya’s eyes. He was under the spell of Dibya. He forgot everything while he was looking into Dibya’s eyes.

Question 7.
Who was John Macpherson? Why did he summon James Forsyth?
जॉन मैक्फर्सन कौन था, उसने जेम्स फॉरसिथ को क्यों SER?
Answer:
Sir John Mackpherson was the Defence Science Advisor to the Government. James Forsyth had sent his paper for publication in ‘nature’ a journal. The paper was very important. The editor of ‘Nature’ told Sir John that there was no doubt about the accuracy of its findings. He gave the paper to sir John. It was likely to cause a panic. Therefore, he called James Forsyth urgently.

Question 8.
What was Sir John’s advice to James?
सर जॉन की जेम्स के लिए क्या नसीहत थी?
Answer:
Sir John knew that James’s paper was very important. His findings were quite accurate but its publication was likely to cause a panic. Therefore, it must not be published. Therefore, Sir John advised James to tone down the article by using many ifs and buts.

Question 9.
What was James’s reply to Sir John’s advice?
सर जॉन के उपदेश के प्रति जेम्स का क्या उत्तर था?
Answer:
James was not in favour of suppressing his paper. His suppression would not hide the truth. He told him that other scientists will arrive at the same conclusion sooner or later.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 9 The Comet 1

The Comet 1 Summary in English

I

A new comet was discovered by Duttada. Its discovery caused a panic in the whole world. It could collide with the earth and destroy everything. The scientists and the laymen reacted differently in their approach to avert the danger.

Duttada awoke one moonlit night in December. He was an amateur astronomer. He had a very small telescope to look through. He called it ‘Dibya-Chakshu’. He went to the roof. His wife Indrani Debi took it as another woman who had trapped her husband. She named the telescope ‘Dibya’.

On his retirement, Duttada received enough money to buy a telescope. He had ample time to spend in star-gazing. He hoped to discover one day a new comet. A comet comes from the remote corner of the solar system. It orbits round the sun and is lit by the sunlight. Then it is lost in darkness for a long period.

Halley had discovered a comet in 1910. It comes near the sun every 76 years. Duttada also wanted to discover ‘Comet Dutta’ with his eight-inch telescope. Only the amateurs discoverd the comets, not the professional.

Duttada noticed a faint stranger among the same old stars. It looked like a new comet. He watched the sky till late at night. The news of his discovery of a new comet appeared in the Manda Bazar Patrika two days later. Its information was sent to the Indian Institute of Astrophysics at Bangalore. His findings were verified. It was confirmed within a week. The new comet was named ‘Comet Dutta’.

Duttada attend functions held in his honour. Son speakers confused astronomy with astrology His wife had a fear that comets bring ill luck and disasters on earth. She remarked that she wished her husband had not discovered the comet.

II

Sir John Mcpherson was the Defence Science Advisor to the Government. He called James Fbrsyth urgently to London. James had sent his paper for publication in ‘Nature’ ajournai. James wondered how it fell into John’s hands. John thought that it must not be published. He had met the Editor of ‘Nature’. He had no doubt about the accuracy of his finding. To avoid panic he asked james Forsyth to tone down the article.

James had predicted that ‘Comet Dutta’ could collide with the earth. The collision was certain but for some rare circumstances. The destruction could be averted if the comet happened to collide with some other planet or disappear by splitting up near the sun. However, these were rare circumstances. Hence, the collision was certaifl in ten months.

Sir John inquired how this could be doile. It was decided to summon a meeting of experts from all over the world. They alone could suggest counter measure. Joith arranged a top secret international conference in a week’s time. He also begati to spell out details.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 9 The Comet 1

The Comet 1 Summary in Hindi

I

दत्तादा ने एक नए धूमकेतु की खोज की थी। इसकी खोज ने समूचे विश्व में आतंक फैला दिया था। यह पृथ्वी के साथ टकरा सकता था और सभी चीजों को नष्ट कर सकता था। खतरे को टालने के लिए वैज्ञानिकों और साधारण व्यक्तियों की भिन्न-भिन्न विचारधारा थी।

दिसम्बर की एक चाँदनी रात मे दत्तादा जाग गया। वह शौकिया खगोलशास्त्री था। उसके पास देखने के लिए बहुत छोटी सी दूरबीन थी। वह उसे ‘दिव्या-चक्षु’ कहा करता था। वह छत पर चला गया। उसकी पत्नी, इन्द्राणी देवी उसे (को) दूसरी महिला (सौतन) समझती थी जिसने उसके पति को जाल में फंसा लिया था। उसने दूरबीन का नाम ‘दिव्या’ रख दिया था। सेवामुक्त होने पर, दत्तादा को दूरबीन खरीदने के लिए काफी धनराशि मिली। सितारों को देखने के लिए उसके पास पर्याप्त समय था। उसे नया धूमकेतु, खोजने की आशा थी। धूमकेतु, सौर मंडल के सुदूर कोनों से आता है। यह सूर्य की परिक्रमा करता है और सूर्य के प्रकाश से चमकता है। फिर लम्बी अवधि तक यह अंधकार में विलुप्त हो जाता है।

हैली ने 1910 में एक धूमकेतु की खोज की थी। वह प्रत्येक 76 वर्ष के बाद सूर्य के समीप आ जाता है। अपनी आठ इंच की दूरबीन से दत्तादा भी ‘दत्ता धूमकेतु’ की खोज करना चाहता था। केवल शौकिया वैज्ञानिक ही धूमकेतुओं की खोज करते हैं, व्यावसायिक व्यक्ति नहीं।

उन्हीं पुराने सितारों के बीच दत्तादा ने एक धुंधला सा अजनबी देखा। वह नए धूमकेतु जैसा लगता था। उसने काफी देर रात तक आकाश को निहारा दो दिन बाद नए धूमकेतु की उसकी खोज की खबर आनन्द बाजार पत्रिका में छप गई। उसका समाचार भारतीय नक्षत्र-भौतिकी संस्थान, बंगलौर को भेज दिया गया। उसकी खोजों की सत्यता का पता लगाया गया। उसकी एक सप्ताह में पुष्टि हो गई।’ नए धूमकेतु का नाम ‘दत्ता धूमकेतु’ पड़ा।

अपने सम्मान में आयोजित उत्सवों मे दत्तादा उपस्थित हुआ। कुछ वक्ता खगोल विद्या को ज्योतिष विद्या समझ रहे थे। उसकी पत्नी को भय था कि धूमकेतु, दुर्भाग्य तथा पृथ्वी पर सर्वनाश लाते हैं। उसने टिप्पणी की कि उस की दिली इच्छा है कि उसके पति धूमकेतु की खोज नहीं करते।

सर जॉन मैक्फर्सन सरकार के सुरक्षा विज्ञान सलाहकार थे। उन्होंने जेम्स फॉरसिथ को तुरंत लन्दन बुलाया। जेम्स ने ‘नेचर’ नामक एक पत्रिका में छपने के लिए अपना पेपर भेज दिया था। जेम्स को आश्चर्य था कि वह जॉन के हाथों में कैसे पहुंच गया। जॉन ने सोचा कि उसे किसी भी हालत में नही छपना चाहिए। वह ‘नेचर’ के सम्पादक से मिला था। उसकी खोज की यथार्थता में उसे कोई संशय नहीं था। आतंक से बचने के लिए उसने लेख को हल्का करने के लिए कहा।

जेम्स ने भविष्यवाणी की थी कि दत्ता धूमकेतु पृथ्वी से टकरा सकता था। विरल परिस्थितियों को छोड़कर टकराव निश्चित था। विनाश को रोका जा सकता था यदि धूमकेतु किसी दूसरे ग्रह से टकरा जाए या सूर्य के पास आकर वह टूट जाए या गायब हो जाए। फिर भी, ये विरल परिस्थितियाँ थीं। इसलिए, दस महीनों के भीतर टकराव निश्चित था।

सर जॉन ने पूछा कि वह कैसे किया जा सकता है। यह निर्णय लिया गया कि विश्वभर से निपुण व्यक्तियों की बैठक बुलाई जाए। केवल वही किसी शमन उपाय का सुझाव दे सकते हैं। जॉन ने एक सप्ताह के समय के भीतर ही इस प्रकार के एक अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन का आयोजन कर दिया। उसने इसका ब्यौरा भी तैयार कर दिया।

HBSE 8th Class English Solutions

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 4 The Treasure Within

Haryana Board HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 4 The Treasure Within

HBSE 8th Class English The Treasure Within Textbook Questions and Answers

Comprehension Check – I

Question 1.
What did HC have nightmares about?
एच. सी. (हफीज कांट्रेक्टर) को किस बारे में दुःस्वप्न आया करते थे?
Answer:
HC had nightmares about appearing ) for a maths examination where he did not know anything.

Question 2.
What did the Principal say to HC, which influenced him deeply?
प्रधानाचार्य ने एच.सी. से क्या कहा जिसने उसे अत्यधिक प्रभावित किया?
Answer:
The Principal said to HC, “Look here, son, I have been seeing you from day one. You are a good student but you never studied. I have taken care of you till today. Now, I can no longer take care so you have to take care of yourself. Your mother, a widow works hard to pay off your fees, etc. You have played only. Now, rise to the occasion and study.”
These words of the Principal influenced HC deeply.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 4 The Treasure Within

Question 3.
‘…………. that year I did not step out onto the field.’ What was he busy doing that year?
‘…………. उस वर्ष वह मैदान के लिए बाहर भी नहीं निकला।’ उस वर्ष वह क्या करने में व्यस्त रहा?
Answer:
That year HC did not step out onto the field. He busied himself in prayers, eating and studying.

Question 4.
(i) What ’distraction’ did HC create one day?
एक दिन एच. सी. ने क्या खुराफात की?
(ii) Would you have liked to participate in the ‘distraction’ had you been with him?
यदि आप उसके साथ होते तो क्या आप उसकी खुराफात में भाग लेते?
Answer:
(i) One day, HC created the distraction to play ‘Chor Police’ for one whole hour.
(ii) Had I been with HC, I would have definitely liked to participate in the distraction (game of Chor-Police).

Question 5.
HC wanted to join the police force. Why didn’t he?
एच. सी. पुलिस बल में शामिल होना चाहता था। वह क्यों नहीं हुआ?
Answer:
HC wanted to join police force but his mother forbade him to do so. She advised him do his graduation.

Comprehension Check – II

Question 1.
In the architect’s office, HC was advised to drop everything and join architecture. Why?
वास्तुशिल्पी के दफ्तर में, एच.सी. को नसीहत दी गई कि सभी बातों को छोड़कर वास्तुशिल्प में प्रवेश ले। क्यों?
Answer:
In the architect’s office he pinpointed that the architect’s drawing of window detail was wrong. The architect admitted it. His cousin’s husband bade him to draw a few specific things. He did that immediately and satisfactorily. Hence he was advised to drop everything and join architecture.

Question 2.
(i) What was Mrs. Gupta’s advice to HC?
श्रीमती गुप्ता की एच.सी. के लिए क्या सलाह थी?
(ii) What made her advise him so?
उसने उसे उस प्रकार नसीहत क्यों दी?
Answer:
(i) Mrs. Gupta taught HC in 2nd or 3rd standard. She saw his sketches.. She told him that he was useless in everything else. He should become an architect on growing up because his sketches were good.

(ii) Mrs. Gupta knew that HC was useless in everything else. But her sketches were good. It made her advise him so (to become an architect on growing up).

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 4 The Treasure Within

Question 3.
How did HC help fellow students who had lost a button?
एच.सी. ने उन साथी विद्यार्थियों की किस प्रकार सहायता की जिनका बटन खो (टूट) जाता था?
Answer:
Whenever some students lost a button, they would come running to HC. HC would cut a I button for them from chalk, using a blade. In this way, he helped his fellow students who could not afford to have a button missing.

Question 4.
Which rules did HC break as a school boy?
स्कूली छात्र के रूप में एच.सी. कौन-से नियम तोड़ता था?
Answer:
He broke the following rules as a school boy:
(а) He would get holdrof examination papers and study it.
(b) He would copy in tests.
(c) He would go out in rain.
(d) He would bring cinema tickets for fellow students and dine at their cost.
(e) He took pleasure in funny pranks and distractions.
(f) He planned strategies as a gang leader.
(g) He became a street Romeo.

Question 5.
(i) What is HC’s definition of mathematics?
एच.सी. की गणित की क्या परिभाषा है?
(ii) How would you want to define mathematics? Do you like the subject?
आप गणित की परिभाषा कैसे देना चाहेंगे? क्या आपको यह विषय पसंद है?
Answer:
(i) Putting designs, constructions, psychology and sociology together and making a sketch from all that is HC’s definition of mathematics.
(ii) I would like to define mathematics as the science of numbers, quantity and space. Arithmetic, algebra, geometry and trigonometry are some of its branches. I like most the mathemetics.

Exercises

Answer the following questions:

Question 1.
Is it likely that someone who is original and intelligent does not do very well at school? Should such a learner be called a failure? If not, why riot?
क्या ऐसा है कि कोई मौलिक और बुद्धिमान बालक स्कूल में अच्छा नहीं हो? क्या इस प्रकार के प्रशिक्षु (शिक्षा प्राप्त करने वाले) को निष्फल कहा जाना चाहिए? यदि नहीं, तो क्यों नहीं?
Answer:
Yes, it is likely that someone who is original and intelligent does not do very well at school. There is no application of mind in the school teaching. The teaching is conventional and is meant for medium students. Such a learner should not be called a failure. He can pick up the things if the urge to learn is created in them. Those who are dullards at school sometimes turn topper when they grow up. Their talent should be utilised in a constructive way.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 4 The Treasure Within

Question 2.
Who, in your view, is an ‘unusual’ learner?
आपके विचार में किसे ‘असाधारण’ प्रशिक्षु कहना चाहिए?
Answer:
A different learner is an unusual learner. Such a learner is a potential achiever. He fails in academics but tops in extra activities. He remains a laggard because he neglects his studies. The unusual learner leaves others behind when somebody sets him on the right path.

Question 3.
What can schools do to draw out the best in unusual learners? Suggest whatever seems reasonable to you.
असाधारण सीखने वालों में अच्छे गुणों को विकसित करने के लिए स्कूल क्या कर सकते हैं? जो आप को तर्कसंगत लगता हो उसका सुझाव दें।
Answer:
Unusual learners require unusual environment. They should be urged to participate in debates, competitions and tournaments. Their likes and tastes should be assessed. The counsellor should handle him in proper way. He should be encouraged to do the activities of his choice. Their talents should not be curbed. He should be allowed to read the books of his taste. The treasure within him should be brought to light and made to shine.

Think it Over

  • The only disability in life is a bad attitude.
  • Cooperation is doing with a smile what one anyhow has to do.
  • जीवन में केवल अक्षमता एक बुरा दृष्टिकोण है।
  • जिसे हमें करना ही है, उसे मुस्कुरा कर करना सहकारिता कहलाती है।

Hafeez Contractor – A Profile

Hafeez Contractor was bom in 1950. He did Answer:Yes, it is likely that1 someone who is his Graduate Diploma in architecture from Mumbai in 1975 and completed his graduation from Columbia University, New York (USA) on a Tata Scholarship. Hafeez Contractor commenced his career in 1968 with T. Khareghat as an apprentice architect and in 1977 he became the associate partner in the same firm. Between 1977 and 1980 Hafeez was a visiting faculty at the Academy of Architecture, Mumbai. He is a member of the Bombay Heritage Committee and New Delhi Lutyens Bungalow Zone Review Committee.

His practice had modest beginnings in 1982 with a staff of two. Today the firm has over 350 employees including senior associates, architects, interior designers, draftsmen, civil engineering team and architectural support staff. The firm has conceptualised, designed and executed a wide range of architectural projects like bungalows, residential developments, hospitals, hotels, corporate offices, banking and
financial institutions, commercial complexes, shopping malls, educational institutions, recreational and sports facilities, townships, airports, railway stations, urban planning and -civic redevelopment projects.

Advanced Personalised Learning – A panel of experts from round the world has identified 14 grand! challenges for engineering that, if met, may significantly improve the quality of life on Eaifth. The US National Academy of Engineering (NAE) has revealed that the Panel’s choices fall into four themes-sustainability, health, reducing vulnerability and joy of living.

One of the fourteen challenges is Advanced Personalised Learning, whereby instruction can be individualised based on~learning styles, speeds and interests to make learning more reliable. (from a reqent newspaper report)

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 4 The Treasure Within

HBSE 8th Class English Solutions The Treasure Within Important Questions and Answers

Question 1.
How was Hafeez Contractor an unhappy school boy?
हफीज़ कांट्रेक्टर, स्कूली समय में नाखुश लड़का क्यों था?
Answer:
Hafeez Contractor lost interest in studies when he was in third standard. He copied in the tests. He did badly at school. His teachers pulled him up and caned him every week. It made him an unhappy school boy.

Question 2.
How did Hafeez annoy his teachers?
हफीज़ अपने अध्यापकों को कैसे नाराज करता था?
Answer:
Hafeez did not do his homework. He never learnt his lesson. He behaved badly with other boys in the class. In this way, he annoyed his teachers.

Question 3.
How did Hafeez feel when he was pulled up?
जब हफीज़ को दंड मिलता था तो उसे कैसा महसूस होता था?
Answer:
Hafeez used to do badly at school. His teacher, used to pull him up. He was a true sportsman. He never felt anything oh being pulled up. He just lifted up hishands and received / the cuts of the cane. It would badly hurt him but he soon forgot it.

Question 4.
What did Hafeez do as a gang leader?
दल के नेता के रूप में हफीज़ ने क्या किया?
Answer:
Hafeez used to be the leader of a gang. They had gang fights. Hafeez used to plan strategies. He felt more interested iA them than in academics.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 4 The Treasure Within

Question 5.
From whom did Hafeez learn French?
हफीज़ ने फ्रेंच किससे सीखी?
Answer:
Hafeez learnt French from his cousin. She was an architect’s wife. He used to go to the architect’s office to learn French.

Question 6.
What surprised the husband of Hafeez’s cousin?
हफीज़ की चचेरी बहन के पति को किस बात ने चकित किया?
Answer:
The husband of Hafeez’s cousin was an architect. Hafeez saw somebody drawing a Window detail wrongly He had a bet with Hafeez but lost it. It surprised the husband of Hafeez’s cousin.

Question 7.
What did the husband of Hafeez’s cousin ask hint to dhnr and to what result?
हफीज़ की चचेरी बहन के पति ने उसे क्या चित्रित करने के लिए कहा और उसका क्या परिणाम हुआ?
Answer:
The husband of Hafeez’s cousin asked him to draw a few specific things. Hafeez did it immediately. Then he asked him to design a house. Hafeez designed the house also. It impressed him a great deal.

Question 8.
What dijd the Principal of the college of architecture tell Hafeez?
वास्तुशिल्प कॉलेज के प्रधानाचार्य ने हफीज़ को क्या बताया?
Answer:
The Principal of the college of architecture at first warned Hafeez. He allowed him to appear at the entrance exams. He would be allowed to join only if he did well.

Question 9.
Who was Hafeez’s friend? How did he help him?
हफीज़ का मित्र कौन था? उसने किस प्रकार उसकी सहायता की?
Answer:
Behram Divecha was Hafeez’s fiiend. They had competition with each other for designing different things \ It created a healthy and sportsman’s spirit in him.

Question 10.
How did Hafeez remember his teacher Mrs. Gupta?
हफीज़ ने श्रीमती गुप्ता को किस प्रकार याद रखा?
Answer:
Mrs. Gupta had blessed Hafeez to become an architect when he grew up. He considered it as her favour since it proved right. Therefore he went to meet her and give her the good information. In this way he remembered her.

Question 11.
How can you say that Hafeez was not interested in studies? sir?
आप कैसे कह सकते हैं कि हफीज़ पढ़ाई में रुचि नहीं लेता था?
Answer:
Hafeez was bad in languages and maths. He was studying only for the sake of studying. He did not apply his mind to studies. Whatever was taught to him, he forgot after two days. He only copied down his homework and the tests.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 4 The Treasure Within

Question 12.
How does Hafeez describe the hostel life?
हफीज़, छात्रावास के जीवन का कैसे वर्णन करता है?
Answer:
Life in a boarding school was very difficult. They were just living without any charm. Discipline was quite important there. The students had to wear neat uniform till late at night. They were allowed to go to the town on Saturdays. They had become street smarts.

The Treasure Within Summary in English

This lesson is in the form of an interview. Ms Bela Raja asks many questions and Hafeez Contractor answers them.

I
Hafeez used to have nightmares about appearing for a maths examination. He was quite nil in maths. He was a good student in the first and second year. Then he lost interest in studies and he never studied. He used to be interested in games and other silly things. He would copy in class during exam times. He got hold of examination papers and study them. He was unable to remember things taught in school.

Hafeez approached his 11th standard. His Principal advised him to study hard. He should no longer be a burden on his mother. The Principal’s advice had a magical effect on him. He started studying hard. He got second class in his SSC. Me read the books as a photograph.

Hafeez used to receive weekly caning at school. He never did his homework and misbehaved with others. He forgot the punishment and busied himself in playing, funny pranks and creating distractions. He used to play chor police. He purchased film tickets for his fellow students every Saturday. He dined at their cost on Saturdays.

Hafeez played the role of a gang leader also and planned strategies. He read only one day before exams.

II

Hafeez was not allowed to join Army or Police force. His mother advised him to do his graduation. He went to Jaihind College in Bombay. He had studied French but had not learnt any word of it. Therefore, he took German. Unluckily, his German teacher died. Again he was compelled to read French. He learnt French from his cousin. She was an architect’s wife. He used to go to an architect’s office to learn French. There he saw somebody drawing a window detail wrongly. His cousin’s husband asked him to draw a few specific things and design a house. He did it easily and immediately. He advised him to join architecture.

The Principal of the college allowed him to appear at the entrance exams. He got an ‘A+’in it. He got the admission. Since then he used to stand first class first throughout. He had competition in designing with his friend Behram Divecha. He remembers his teacher Mrs. Gupta who taught him in 2nd or 3rd standard. On seeing his sketches, she had predicted that he could be an eminent architect. He went to meet her when he became an architect. He had no interest in studies because there was no application of mind there.

Hafeez disliked living in a hostel. He used to copy at tests. In his later life, he learnt more by doing than from academics. He did not follow any rules. He used to help other students in their personal problems.

Hafeez became a successful architect. He could judge from the client’s face what type of structure he wanted. He sketches quite easily. He hated maths in the beginning but loved it most in the end.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 4 The Treasure Within

The Treasure Within Summary in Hindi

यह पाठ एक साक्षात्कार के रूप में है। कुमारी बेला राजा बहुत से प्रश्न पूछती है और हफीज़ कांट्रेक्टर उनका उत्तर देता है।

गणित की परीक्षा में बैठने में हफीज़ को दुःस्वप्न आया करते थे। वह गणित में बिल्कुल शून्य था। प्रथम 4: द्वितीय श्रेणी में वह अच्छा विद्यार्थी था। फिर पढ़ाई में उसकी रुचि समाप्त हो गई और वह कभी नहीं पड़ा। वह खेलों तथा अन्य मूर्खतापूर्ण कार्यों में रुचि लेता था। परीक्षा के समय वह कक्षा में नकल किया करता था। वह परीक्षा के प्रश्नपत्रों को हथिया लिया करता था और उन्हें पढ़ लेता था। स्कूल में पढ़ाई जाने वाली बातों को याद करने में वह असमर्थ था।

हफीज़ ग्यारहवीं श्रेणी में पहुंच गया। उसके प्रधानाचार्य ने उसे गहन अध्ययन करने का उपदेश दिया। उसे अपनी माँ पर बोझ नहीं बना रहना चाहिए। प्रधानाचार्य के उपदेश का उसके ऊपर जादुई प्रभाव पड़ा। उसने गहन अध्ययन करना प्रारंभ कर दिया। वह एस.एस.सी. में द्वितीय श्रेणी से उत्तीर्ण हुआ। वह पुस्तकों को फोटो की भांति पढ़ता था।

हफीज़ की प्रत्येक सप्ताह, स्कूल में बेंतों से पिटाई हुआ करती थी। वह कभी भी अपना गृहकार्य नहीं करता था और दूसरों के साथ दुर्व्यवहार किया करता था। वह दण्ड को भूल जाता था और खेलों, मजाकिया अठखेलियों और खुराफातों में जुट जाता था। वह चोर-पुलिस खेला करता था। प्रत्येक शनिवार को वह अपने साथी विद्यार्थियों के लिए फिल्म की टिकट खरीदा करता था। वह शनिवार को उन्हीं के खर्च पर भोजन किया करता था।..

हफीज़ दल नायक की भूमिका भी निभाता था और युद्धनीति तैयार करता था। वह केवल परीक्षा के पहले दिन ही पढ़ा करता था।

II

हफीज़ को सेना में या पुलिस बल में भर्ती होने की अनुमति नहीं मिली। उसकी माँ ने उसे नसीहत दी कि वह स्नातक की डिग्री ले। वह बम्बई में जयहिन्द कॉलेज में चला गया। उसने फ्रेंच पड़ी थी परन्तु उसका एक अक्षर भी नहीं सीखा था। इसलिए, उसने

जर्मन भाषा ले ली। दुर्भाग्यवश, उसके जर्मन के अध्यापक की मृत्यु हो गई। उसे दोबारा फ्रेंच पढ़ने के लिए मजबूर होना पड़ा। उसने फ्रेंच, अपनी चचेरी बहन से सीखी थी। वह एक वास्तुशिल्पी की पत्नी थी। वह फ्रेंच सीखने के लिए वास्तुशिल्पी के दफ्तर में जाया करता था। वहाँ उसने एक व्यक्ति को एक खिड़की का ढाँचा गलत चित्रित करते हुए देखा। उसकी चचेरी बहन के पति ने उसे कुछ विशिष्ट चीजें चित्रित करने और एक घर का रेखाचित्र (डिजाइन) बनाने के लिए कहा। उसने उसे सुगमतापूर्वक और तत्काल बना दिया। उसने उसे सुझाव दिया कि वास्तुशिल्प में प्रवेश ले ले।

कॉलेज के प्रधानाचार्य ने उसे प्रवेश परीक्षा में बैठने की अनुमति दे दी। उसने उसमें ‘A+’ प्राप्त किया। उसे प्रवेश मिल गया। तब से वह सदा प्रथम श्रेणी में सर्वप्रथम आता रहा। वह अपने मित्र बेहरम दिवेचा के साथ डिजाइनिंग में मुकाबला किया करता था। वह अपनी अध्यापिका श्रीमती गुप्ता को याद करता है जो उसे दूसरी या तीसरी श्रेणी में पढ़ाया करती थी। उसके रेखाचित्रों (स्कैचों) को देख कर उसने पूर्वघोषणा की थी कि वह एक विख्यात वास्तुशिल्पी बन जाएगा। वास्तुशिल्पी बनने के पश्चात् वह उनसे मिलने गया। उसकी अध्ययन के प्रति रुचि नहीं थी क्योंकि उसमें दिमाग का प्रयोग नहीं किया जाता था।

हफीज़ को छात्रावास में रहना पसंद नहीं था। वह परीक्षाओं में नकल कर लिया करता था। बाद के अपने जीवन में उसने शैक्षिक सामग्री से अधिक अभ्यास से सीखा। वह किसी नियम का पालन नहीं करता था। अन्य छात्रों की व्यक्तिगत समस्याओं में वह उनकी सहायता किया करता था।

हफीज़ एक सफल वास्तुशिल्पी बन गया। वह ग्राहक के चेहरे (की आकृति) से निर्णय कर लेता था कि वह किस प्रकार का भवन-निर्माण चाहता है। वह बड़ी सुगमता से खाका बना लेता है। वह प्रारंभ में गणित से घृणा करता था परन्तु अन्त में उसे सर्वाधिक प्यार करने लगा।

HBSE 8th Class English Solutions

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 8 Jalebis

Haryana Board HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 8 Jalebis

HBSE 8th Class English Jalebis Textbook Questions and Answers

Comprehension Check – I

Question 1.
Why didn’t he pay the school fees on the day he brought money to school?
उसने स्कूल की फीस उस दिन क्यों नहीं दी जिस दिन वह स्कूल में पैसे लाया था?
Answer:
Master Ghulam Mohammed, used to collect the fees. He was on leave that day. Hence the fees will be collected the next day. Therefore, he didn’t (couldn’t) pay the school fees on the day he brought money to school.

Question 2.
(i) What were the coins ‘saying’ to him?
सिक्के उसे क्या कह रहे थे?
Answer:
The coins were inspiring him to spend them. One rupiya said, “Jalebis are meant to be eaten. Money is meant to be spent. Only they spend it, who like fresh, hot jalebis.

(ii) Do you think they were misguiding him?
क्या तुम्हारे विचार में वे उसे गुमराह कर रहे थे?
Answer:
Yes, they (the rupiya coins) were misguiding him.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 8 Jalebis

Question 3.
Why didn’t he take the coins’ advice? Give two or three reasons.
उसने सिक्कों की हिदायत क्यों नहीं मानी? दो या तीन कारण बताओ।
Answer:
He did not take the coins’ advice due to the following reasons:
(a) How would he show his face to masterji.
(b) He got much to eat at home.
(c) It was a sin to spend the fees and funds money.

Question 4.
(i) What did the oldest coin tell him?
सबसे पुराने सिक्के ने उससे क्या कहा?
Answer:
The oldest coin told the following things to him
(a) We are trying to tell you something for your own good.
(b) Instead of listening to us, you try to strangle us.
(c) Spend us today over jalebis and pay the fees from scholarship money.

(ii) Did he follow his advice? If not, why not?
क्या उसने उसकी हिदायत मानी? यदि नहीं, क्यों नहीं?
Answer:
He did not follow his advice because what the old coin was saying was not right. It wasn’t right for a boy of status to stand there in the middle of the bazaar eating jalebis.

Question 5.
He reached home with the coins in his pocket. What happened then?
वह अपनी जेब में सिक्के रख कर घर पहुंचा। फिर क्या घटना घटी?
Answer:
He reached home with the coins in his pocket. He sat on the bed. They began to speak and shriek. He rushed out of the house and ran towards the bazaar to purchase jalebis.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 8 Jalebis

Comprehension Check – II

Question 1.
(i) Why didn’t he eat all the jalebis he had bought?
उसने खरीदी हुई सारी जलेबियाँ क्यों नहीं खायीं?
Answer:
He had eaten so many jalebis that if anyone pressed his stomach a little, jalebis would have gushed out of his ears and nostrils.

(ii) What did he do with the remaining lot?
उसने शेष जलेबियों का क्या किया?
Answer:
He handed out the remaining a lot to the children who had assembled in the street.

Question 2.
“The fear was killing me.” What was the fear?
“भर मुझे मार रहा था।” भर क्या था?
Answer:
He had eaten the jalebis to his fill. He had a burp with every breath. The fear was killing him that with his burp one or two jalebis would pour out.

Question 3.
Children’s stomachs are like digestion machines. What do you understand by that? Do you agree?
बच्चों के पेट हजम करने वाली मशीनों की तरह हैं। इससे क्या समझते हो? क्या तुम सहमत हो?
Answer:
Children’s stomachs are like digestive machines. It keeps working right through the night. He felt normal in the morning.
I fully agree with it.

Question 4.
How did he plan to pay the fees the next day?
उसने अगले दिन फीस देने की किस प्रकार योजना बनाई?
Answer:
He hoped to get the scholarship money, the next day. Thus he planned to pay the fees the next day with that money.

Question 5.
When it is time to pay the fees, what does he do? How is he disobeying the elders by doing it?
जब फीस देने का समय है तो वह क्या करता है? वैसा कर के वह किस प्रकार बुजुर्गों की आज्ञा नहीं मान रहा है?
Answer:
When it is time to pay the fees, he slips away from school. By doing it he disobeyed his elders (the teachers and his family elders).

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 8 Jalebis

Comprehension Check – III

Question 1.
What was the consequence of buying jalebis with the fees money?
फीस के पैसों से जलेबियाँ खरीदने का क्या परिणाम हुआ?
Answer:
He had bought jalebis with the fees money. He was out of pocket then. He would be receiving his scholarship the next month, instead of the next day. All his hopes were belied. Its consequence was that he slipped from school on the fee day. He absented himself from the school even the next day. The matter had reached his home.

Question 2.
This prayer to God is like a lawyer’s defence of a bad case. Does he argue his case well? What are the points he makes?
भगवान के लिए यह प्रार्थना वकील द्वारा बुरे (झूठे) मुकद्दमें के बचाव की तरह है। क्या वह अपने केस की ठीक बहस?
Answer:
He argues his case well. He tells Allah Miyan that he is a good boy. He was deeply religious and his devoted servant. He had, however, made a mistake by eating jalebis himself and getting it eaten by many other children. He requested God to just put four rupees in his bag. He assured God that he would never spend his fees money on sweets in future. He would also accept just four rupees.
His points were quite right and logical

Question 3.
He offers to play a game with Allah Miyan. what is the game?
वह अल्लाह मियाँ को एक गेम खेलने के लिए पेश करता है। वह गेम क्या है?
Answer:
He offers to play a game with Allah Miyan. In the game he would go to and fro a signal, touch it and come back. God will secretly place four rupees underneath a big rock. He would pick up the rock and find four rupees there.

Question 4.
Did he get four rupees by playing the game? What did he get to see under the rock?
क्या गेम खेलने से उसे चार रुपये मिल गए? उसने चट्टान के नीचे क्या पाया?
Answer:
No, he did not get from rupees by playing the game. He got to see Mr. Worm coiled on the rock staring at him.

Question 5.
If God had granted his wish that day, what harm would it have caused him in later life?
यदि भगवान उस दिन उसकी इच्छा पूरी कर देता तो उसके आगामी जीवन में वह क्या नुकसान करता?
Answer:
If Allah Miyan were to provide all for the asking then man would not learn any skill. It would have caused him a great harm of God might have sent him four rupees.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 8 Jalebis

Exercise

Work in small groups:

Question 1.
Select and read sentences that show:

  • that the boy is tempted to eat jalebis.
  • that he is feeling guilty.
  • that he is justifying a wrong deed.

छोटे दल में काम करो उन वाक्यों को छाँटों और पढ़ो जो दर्शाते हैं:

  • कि लड़का, जलेबी खाने के लिए लालायित होता है।
  • कि वह अपराधी महसूस कर रहा है।
  • कि वह एक गलत कार्य की पुष्टि कर रहा है।

Question 2.
Discuss the following points:

  • Is the boy intelligent? If so, what is the evidence of it?
  • Does his outlook on the jalebis episode change after class VIII? Does he see that episode in a new light?
  • Why are coins made to talk’ in this story? What purpose does it serve?

अधोलिखित बिंदुओं की चर्चा करो:

  • क्या बालक बुद्धिमान है? यदि ऐसा है, तो इसका क्या सबूत है?
  • क्या आठवीं कक्षा के बाद जलेबी उपकथा का दृष्टिकोण उसे बदल देता है? क्या वह उस उपकथा को नए प्रकाश में देखता है?
  • इस कहानी में सिक्कों से बात क्यों कराई जाती है? इससे क्या उद्देश्य सिद्ध होता है?

Answer:
For self-attempt.

Think it Over

I do not feel obliged to believe that the same God who has endowed us with senses, reason and intellect has intended us to forgo their use and by some other means to give us knowledge which we can attain by them.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 8 Jalebis

HBSE 8th Class English Solutions Jalebis Important Questions and Answers

Question 1.
What happened one day when the boy was in fifth standard?
जब बालक पाँचवीं श्रेणी में था तो क्या घटना घटी?
Answer:
When the boy was in fifth standard, one day he went to school with four rupees. He had to pay his school fees and the fund. But the teacher who used to collect the fees was on leave that day.

Question 2.
How did the coins behave on the fee day?
फीस वाले दिन, सिक्कों ने कैसा आचरण किया?
Answer:
The fee was not collected that day. The teacher was on leave. The four rupiya coins simply sat in the boy’s pocket. They began to speak when the school was over and the boys was outside.

Question 3.
What would happen if the boy spent the fee money?
यदि बालक ने फीस की धनराशि खर्च कर दी तो क्या घटना घटेगी?
Answer:
The coins pressed upon the boy to spend them on buying Jalebis. The boy was afraid that he would be unable to face his teacher if he spent his fee and fund money. Allah Miyan at Qayamat would also be angry on him.

Question 4.
How did the boy snub the coins?
बालक ने किस प्रकार सिक्कों को लताड़ा?
Answer:
The boy apprised the coins that he would be punished in school on spending the fee money. Even God would treat him a sinner. Therefore, he snubbed the coins to stop chewing at his ears.

Question 5.
Why did the coins create a clamour?
सिक्कों ने कोलाहल क्यों किया?
Answer:
The boy snubbed the coins and asked them to let him go home straight. The coins disliked his decision. Therefore, they began to speak together at the same time. They also created a clamour.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 8 Jalebis

Question 6.
How did the passersby behave?
राहगीरों ने कैसा बर्ताव किया?
Answer:
There was a great clamour, created by the coins. The passersby stared at the boy and the comes with eyes wide open and with surprise. They behaved like ordinary spectators. They did neither intervene nor sided them.

Question 7.
What did the boy do in panic?
भयभीत होकर लड़के ने क्या किया?
Answer:
The coin of those days made great noise. The boy was in panic. Therefore, he grabbed all the four of the coins. He also held them tight in his fist. Then alone they became silent

Question 8.
What was the position of the boy in his class?
अपनी कक्षा में बालक की क्या स्थिति थी?
Answer:
The boy was among the most promissing students. He had won a scholarship of four rupees a month in the fourth standard examination. He had never been beaten in school

Question 9.
Why did the boy reach a safe corner?
बालक सुरक्षित कोने में क्यों पहुंचा?
Answer:
The boy was gathering jalebis. Just then he saw a tonga. His uncle was returning by from the court. So he hid from his sight and
ran into a street. There he reached a safe corner.

Question 10.
How did the boy distribute jalebis?
लड़के ने जलेबियाँ किस तरह बाँटी?
Answer:
The boy stood on the chabutra like the Governor Sahib as the Goveror used to distribute rice to the poor and needy persons on Independence Day. In the same manner the boy distributed jalebis liberally to a huge mob of children around him.

Question 11.
How did the boy return home after distributing the jalebis?
जलेबियाँ बाँटने के बाद लड़का घर कैसे लौटा?
Answer:
The boy finished distributing jalebis. He washed his hands and face at the public tap. He put on an innocent face as if he had never seen a hint of jalebis all his life. He returned home.

Question 12.
What had the elders advised him? How did he take it?
बुजुगों ने उसे क्या सलाह दी थी? उसने उसे कैसे लिया?
Answer:
The elders of the boy had warned him never to cross the railway tracks. They had also warned him never to eat sweets with one’s fees money. The instructions escaped his mind.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 8 Jalebis

Question 13.
Why did the boy feel like crying?
लड़के को रोने की इच्छा क्यों हुई?
Answer:
The boy did not know that he would get the scholarship the next month. Under false hope of paying fees with scholarship money, he spent his money on jalebis. He had also absented himself from school due to the same reason. Therefore, he felt like crying.

Question 14.
Give the character-sketch of the boy.
बालक का चरित्र-चित्रण करो।
Answer:
The narrator was an honest boy. He was in the fifth standard. He went to school with the fee-money. The teacher was on leave that day. His school was over, the coins in his pocket started speaking. They wished him to spend them on buying jalebis. Very strongly, he evaded their instruction. He reached home but the coins’s persuasion bade him purchase jalebis. He was not hopeful of getting scholarship money in vain. His failure to get the scholarship money made him a defaulter. He strayed outside the school. He prayed to God for financial help. He I was neither thoughtful nor practical.

Jalebis Summary in English

I

An honest boy is on his way to school. He was in fifth standard at the Government School, Kambelpur. He had four rupees in his pocket. He had to pay the school fees and fund (hat day. Master Ghulam Mohammad used to collect the fees. He was on leave that day. So, the fees would be collected on the next day. The four rupees kept sitting silently in his pocket during school hours. The coins started speaking when he came outside the school.

One rupiya told him to purchase fresh and hot jalebis. Money is meant to be spent. The boy asked him not to misguide him. Moreover, how he would show his face to the teacher on spending the fees and fund money. All the four rupiahs disliked his reply. They started speaking. The boy held them tight in his fist to make them silent. The oldest rupiya told him that he could pay his fees with the scholarship money. He was not swept away by their convincing words. He came home and sat on the bed. Again the coins began to speak. Eeing fed up he went to the bazaar. He bought jalebis for one rupee.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 8 Jalebis

II

He gathered up the heap of jalebis. Just then, he saw his uncle coming, lb avoid him he ran into a Street. There he ate jalebis to his fill. Very quickly, boyS from the neighbourhood assembled there. He distributed the remaining jalebis to them. Soon a whole lot of children appeared. He bought one more rupee’s worth of jalebis. Again he distributed them liberally. By then there was a huge mob of children around him. Beggars also assembled there. He had to buy jalebis with his remaining two rupees and distribute them. Then he reached home.

It became difficult for him to digest the jalebis. He started belching. He had to eat his dinner or explain the reason for not eating it. No pretence could prove effective. He would be doomed if his eating of jalebis came to light. He suffered a stomachache the whole night. He felt normal in the morning and headed for school. He knew that he would get the previous month’s scholarship hat day. He would be able to pay his fees. However, he was shocked to learn that he would receive the schoolarship money the next month. The fees would be taken during the recess.

The boy left the school. He reached the Kambelpur railway station. He had flouted the instructions of the elderly people never to eat sweets with the fees money.

III

He sat under a shade giving tree. He considered himself the most unfortunate child. He could not pay his fees. He had eaten jalebis with the money meant for paying fees. His hopes for getting the scholarship money were belied. He repented over his silly doings. He had absented himself from school for the crime of eating jalebis. He felt like crying. He started shedding tears in the form of jalebi syrup. All the scenes of eating jalebis, spending fees, and the teacher’s caning revived in his mind. In the end, he thought of God.

He closed his eyes and began to pray. He narrated that he was religious minded boy and his devoted servant. He accepted his crime of spending the fee-amount on purchasing jalebis. He had shared them among a whole lot of children. He had been put to trouble because he would get his scholarship amount the next month. He prayed to God to just put only four rupees in his bag. He promised that he would never repeat his mistake in life. There is no shortage in God’s treasury.

After the prayer, the boy offered namaaz and recited everything that he remembered. He blew over his bag saying choo. After saying bismillah, he realised that the lotted cannot be blotted. He failed even to find four paisas in his bag. He felt like crying loudly. He remembered that the school must have ended . He got up and walked to the bazaar. He mixed with other children and reached home as usual.

The next day also he turned off to the railway station. He sat under the same tree and began to say the same prayers. He asked Allah Miyan to give him four rupees but in vain. Then he asked God to play a game with him. He would go from there to a signal, touch it and return. God would place four rupees under a big rock nearly. He lifted the rock and found a big hairy worm there coiling and staring at him.

He thought that he would keep reading the namaaz, the next day, and see how God didn’t give him four rupees. He reached home but they had received the report of his absence. He kept wandering for many years. He came to the conclusion that men would become lazy if God provided all their needs.

Jalebis Summary in Hindi

I

एक ईमानदार लड़का, स्कूल के रास्ते में है। वह गवर्नमेंट स्कूल, कम्बेलपुर की पाँचवी श्रेणी में था। उसकी जेब में चार रुपये थे। उसे, उस दिन, स्कूल की फीस और फण्ड देने थे। मास्टर गुलाम मुहम्मद फीस इकट्ठी किया करते थे। वे उस दिन, छुट्टी पर थे, इसलिए, फीस अगले दिन ली जानी थी। स्कूली समय में चारों रुपये, उस की जेब में शांति से रखे रहे। जब वह स्कूल से बाहर आया तो सिक्कों ने बोलना प्रारंभ कर दिया।

एक रुपये ने उसे सुझाव दिया कि ताजा और गरम जलेबियाँ खरीद ले। पैसा, खर्च करने के लिए ही होता है। लड़के ने उसे कहा कि उसे गुमराह न करें। इसके अतिरिक्त फीस और फण्ड की धनराशि को खर्च कर के वह अध्यापक को अपना चेहरा कैसे दिखाएगा। चारों रुपयों ने उसके उत्तर से घृणा की। उन्होंने बोलना प्रारंभ कर दिया। उन्हें चुप करने के लिए लड़के ने उन्हें अपनी मुट्ठी में कस कर भींच लिया। सबसे बड़े रुपये ने उसे बताया कि वह छात्रवृत्ति की राशि द्वारा अपनी फीस चुका सकता था। वह उनके प्रभावित करने वाले शब्दों के बहाव में नहीं आया। वह घर आया और पलंग पर बैठ गया। सिक्कों ने फिर बोलना आरंभ किया। परेशान होकर वह बाजार गया। उसने एक रुपये की जलेबियाँ खरीद लीं।

II

उसने जलेबियों के ढेर को इकट्ठा किया। तभी उसने अपने चाचा को आते हुए देखा। उनसे बचने के लिए वह दौड़ कर एक गली में चला गया। वहाँ उसने भरपेट जलेबियाँ खाई। शीघ्र ही, पड़ोस के लड़के वहाँ इकट्ठे हो गए। उसने बची हुई जलेबियों को उनमें बाँट दिया। थोड़ी देर बाद बच्चों का वहाँ जमघट उपस्थित हो गया। उसने एक और रुपये की जलेबियाँ खरीद लीं। दोबारा, उसने बड़ी उदारता से उन (बालकों) के लिए उन्हें (जलेबियों को) बाँट दिया। तब तक उसके इर्द-गिर्द बच्चों को अथाह भीड़ इकट्ठी हो गई। भिखारी वहाँ इकट्ठे हो गए। उसे अपने शेष दो रुपयों की भी जलेबियाँ खरीदनी पड़ी और उन्हें बाँट दिया। तब वह घर पहुंच गया।

जलेबियों को हजम करना उसके लिए दूभर हो गया। उसने डकारें मारनी प्रारंभ कर दी। उसे अपना रात्रि भोजन खाना था या उसे नहीं खाने के कारण का स्पष्टीकरण देना था कोई भी बहाना प्रभावशाली सिद्ध नहीं होता। वह फंस जाता यदि उसके द्वारा खाई गई जलेबियाँ उजागर हो जाती। रातभर वह पेट के दर्द से परेशान रहा। वह प्रात:काल सामान्य हो गया और अपने स्कूल की तरफ चल दिया। वह जानता था कि उस दिन उसे पिछले महीने की छात्रवृत्ति मिलनी थी। वह अपनी फीस देने में समर्थ होगा। फिर भी उसे यह जान कर धक्का लगा कि छात्रवृत्ति की धनराशि उसे अगले महीने मिलेगी। अविकाश में फीस इकट्ठी की जाएगी।

लड़का, स्कूल से खिसक गया। वह कम्बेलपुर रेलवे स्टेशन पर पहुंचा। उसने बुजुर्गों के आदेश की अवहेलना की थी कि कभी भी फीस की धनराशि से मिठाइयाँ मत खाना।

III

वह एक छायादार पेड़ के नीचे जा बैठा। उसने स्वयं को सबसे अधिक भाग्यहीन लड़का समझा। वह अपनी फीस नहीं दे पाया, फीस देने की धनराशि से उसने जलेबियाँ खा ली थीं। छात्रवृत्ति प्राप्त करने की उसकी आशाएँ झूठी पड़ गई थीं। अपनी मूर्खतापूर्ण करतूत पर उसे पछतावा हुआ। जलेबियाँ खाने के अपराध के कारण वह दो दिन तक स्कूल से अनुपस्थित रहा। उसे रुलाहट की इच्छा हुई। जलेबी के रस के रूप में उसने आँसू बहाना प्रारंभ किया। जलेबी खाने, फीस को खर्चने और अध्यापक द्वारा बेंत से पिटाई के दृश्य उसकी नजरों के सामने आने लगे। अंत में उसने भगवान के बारे में सोचा।

उसने अपनी आँखें बंद की और प्रार्थना करनी शुरू कर दी। उसने वर्णन किया कि वह धार्मिक मन वाला लड़का है और उन (भगवान) का श्रद्धालु नौकर है। फीस की धनराशि को जलेबियों पर खर्चने के अपने अपराध को उसने स्वीकार किया। उसने उन्हें ढेर-सारे बच्चों के साथ बाँट कर खाया था। वह परेशानी में इसलिए फंस गया है क्योंकि उसे छात्रवृत्ति की धनराशि अगले महीने मिलेगी। उसने भगवान से प्रार्थना की कि केवल चार रुपये उसके थैले में डाल दें। उसने वचन दिया कि वह जीवन-भर दोबारा उस गलती को नहीं दोहराएगा। भगवान के भण्डार में कमी नहीं है।

प्रार्थना के बाद लड़के ने नमाज अदा की और जो कुछ उसने याद कर रखा था उसे गाया। उसने चू कह कर अपने बस्ते के ऊपर फूंक मारी। बिस्मिल्ला कहने के बाद उसे महसूस हुआ कि जो कुछ भाग्य में बदा है उसे कोई नहीं मिटा सकता है। वह अपने बस्ते में चार पैसे भी पाने में सफल नहीं हुआ। उसमें जोर से विलाप करने की इच्छा हुई। उसे याद आया कि स्कूल की छुट्टी हो गई होगी। वह उठा और चलता हुआ बाजार में पहुँच गया। वह अन्य बच्चों के समूह में जा मिला और हमेशा की तरह घर पहुँच गया।

अगले दिन भी वह रेलवे स्टेशन की तरफ मुड़ा। वह उसी वृक्ष के नीचे जा बैठा और वही प्रार्थना करने लगा। उसने अल्ला मियाँ से कहा कि उसे चार रुपये दे दे परंतु व्यर्थ रहा। फिर उसने भगवान से कहा कि उसके साथ एक गेम खेलें। वह वहाँ से एक संकेतक के पास पहुंचेगा, उसे छुएगा और लौट आएगा। भगवान, नजदीक वाली बड़ी चट्टान के नीचे चार रुपये रख देंगे। उसने चट्टान उठाई और उसके नीचे बालों वाला एक बड़ा कीड़ा मिला जो कुंडली लगाए हुए था और उसकी तरफ घूर रहा था।

उसने सोचा कि अगले दिन वह नमाज पढ़ता रहेगा और देखेगा कि भगवान उसे चार रुपये कैसे नहीं देते हैं। वह घर पहुँच गया परंतु घर वालों को उसकी अनुपस्थिति की रिपोर्ट मिल चुकी थी। वह कई वर्षों तक चकित रहा। वह इस निष्कर्ष पर पहुँचा कि यदि भगवान सभी की सभी आवश्यकताएँ पूरी कर दे तो मनुष्य सुस्त हो जायेंगे।

HBSE 8th Class English Solutions

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 3 The Selfish Giant

Haryana Board HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 3 The Selfish Giant

HBSE 8th Class English The Selfish Giant Textbook Questions and Answers

Comprehension Check – I

Question 1.
Why is the Giant celled selfish?
राक्षस को स्वार्थी क्यों कहा गया है?
Answer:
The giant is called selfish because he does not allow anyone to enter or play in his beautiful garden. Moreover he had built a wall around his garden.

Question 2.
On one occasion the children said: “How happy we are here”!
Later, they said: “How happy we were there”!
What are they referring to in both the cases?
किसी अवसर पर बालकों ने कहा, “हम यहाँ कितने आनन्द से हैं।
फिर कुछ समय के पश्चात उन्होंने कहा, “हम वहाँ कितने आनन्द से थे।”
वे दोनों कौन-सी अवस्थाओं की ओर संकेत कर रहे हैं?
Answer:
When the Giant was not present in the garden, the children felt very happy and exclaimed, “How happy we are here! However, when the Giant built the wall around his garden and stopped them from playing there, they felt very very sad and cried out, ‘How happy’ we were there!” (inside the garden).

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 3 The Selfish Giant

Question 3.
(i) When Spring came, it was still Winter in the garden. What does Winter stand for or indicate here?
(ii) Winter has been presented like a story with its own characters and their activities. Describe the story in your own words.
(i) जब वसंत ऋतु आई, उद्यान में अब भी शीत ऋतु थी। यहाँ शीत ऋतु किसकी ओर संकेत करती है?
(ii) शीत ऋतु अपनी विशेषताओं तथा गतिविधियों के अनुसार एक कहार्नी के रूप में प्रस्तुत की गई है। कहानी का अपने शब्दों में वर्णन करो।
Answer:
(i) There was still Winter in the Giant’s garden. It indicates there was no Spring. Neither flowers nor birds could be seen there.
(ii) It was Winter in the garden. Once a beautiful flower put its head out from the grass but when it saw that children had been prohibited to play there, it also dre back. It means, the flowers withered due to the presence of Winter and the absence of Spring.

Question 4.
Was the Giant happy or sad over the state of the garden?
क्या राक्षस अपने उद्यान की दशा देखकर प्रसन्न हुआ अथवा उदास?
Answer:
The Giant was sad when there was no Spring in his garden. Neither birds flew nor flowers grew there.

Question 5.
What effect did the linnet’s song have over Hail and the North Wind?
लिन्निट के गीत ने ओलों तथा उत्तरी पवनों पर क्या प्रभाव डाला?
Answer:
When linnet started singing, the Hail gtopped dhncing and the North Wind stopped J roaring. A delicious scent blew towards him ! through the open window. Such was the effect of i the linnet’s song over the Hail and the North Wind. The Giant felt overjoyed. He jumped out ’ of bed happily.

Comprehension Check – II

Question 1.
(i) He saw a most wonderful sight. What did he see?
उसने एक अत्यंत अद्भुत दृश्य देखा। उसने क्या देखा?
Answer:
The Giant saw that the children had? entered his garden by making a hole in the wall.
They were sitting on the tree branches. There was a little child in every tree. These were covered with flowers. They waved their branches above children’s heads. The birds were flying and chirping joyfully. Flowers too had come out of grass. This was a most wonderful sight.

(ii) What did he realise on seeing it?
इसको देखकर उसने क्या अनुभव किया?
Answer:
The Giant realised that he had been very selfish by closing his garden for the children with a wall around it.

Question 2.
Why was it still winter in one comer of the garden?
उद्यान के एक कोने में अव भी शीत ऋतु क्यों थी?
Answer:
There was still winter in one comer of the Giant’s garden because in that comer was standing a little boy who could not climb upon the branches of the tree. As the little boy stood on the ground and could not sit on the branches there were neither flowers nor birds.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 3 The Selfish Giant

Question 3.
Describe the first meeting of the little boy and the Giant.
छोटे बालक तथा राक्षस के मध्य पहली मुलाकात का वर्णन करो।
Answer:
One day the Giant was surprised to see the children sitting on the tree branches of his garden. In the distant comer, stood a little boy. He was too small to climb on the tree branches. The child wandered and cried bitterly. The Giant’s heart became soft. He went towards the child and picked him up gently in his hands. Then he put him up into the tree. As soon as he did so, flowers grew upon its branches and birds flew up around the tree. The little boy stretched his arms around the Giant’s neck and kissed him. This was first meeting between the Giant and the little boy.

Question 4.
Describe their second meeting after a long interval.
उनके बीच लंबे समय के पश्चात् हुई दूसरी मुलाकात का वर्णन करो।
Answer:
The Giant used to ask the children the whereabouts of the little boy. As they didn’t know him, he felt very sad without him.

One day in winter the Giant’s eyes fell on the little boy for the second time. He had kissed him in his first meeting. The Giant was overjoyed. He went close to him. Suddenly, he grew angry to see the boy’s palms and feet in wounded condition. He thought someone had injured him. However, the boy replied that those were the wounds of love. Now, the Giant thought that the child was no other than Jesus who was Crucified by the Jews. He, at once, fell on his feet. The child smiled. He offered to take him to his “paradise”.

Question 5.
The Giant lay dead, all covered with white blossoms. What does this sentence indicate about the once selfish Giant?
‘राक्षस मृत पड़ा था, सफेद फूलों से पूरी तरह ढका हुआ।’ एक समय के स्वार्थी राक्षक के बारे में यह वाक्य क्या संकेत देता है?
Answer:
The sentence “The Giant lay dead, all covered with white blossoms”, indicates that the Giant had been blessed with “Paradise” after his death. The change in his attitude towards children and his shedding off the act of selfishness had gifted him with this heavenly abode.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 3 The Selfish Giant

Exercises

Discuss the following topics in groups:

Question 1.
The little child’s hands and feet had marks of nails. What does the child remind you of? Give a reason for your answer.
छोटे बालक की हथेलियों तथा पाँवों पर कीलों के चिह्न थे। ये किस घटना की याद दिलाते हैं? अपने उत्तर का कारण भी दो।
Answer:
The marks of nails on the little child’s hands and feet remind us of the incident of Jesus Christ’s Crucifixion. Jesus Christ was hanged to death. He was tortured. Nails were fixed by the Jews on his palms mid feet against a wall. It is here the Giant met Christ in the guise of a child.

The reason is that Jesus wanted to teach him the lesson of kindness towards the children. The Giant became kind to them at the end and ,was blessed with salvation (Mukti).

Question 2.
Is there something like this garden near the place where you live? Would you like one (without the Giant, perhaps) and why? What would you do to keep it in good shape?
क्या आपके निवास के आस-पास इस प्रकार का कोई बाग है? क्या आप ऐसा पसंद करेंगे, (बिना किसी राक्षस के) और क्यों? इसे अच्छी हालत में रखने के लिए आप क्या करेंगे?
Answer:
Yes, there is a beautiful garden near where I live. It is surrounded by a six feet high wall with four gates, one on each of the four sides.

The gates are opened at 5 a.m. and closed at 10 p.m. every day. There is something very attractive in the central part of the garden. It is a large lake with about ten boats used by tourists for boating. There is a great rush of visitors every evening. The boats can be used on ticket basis.

The green trees surrounding the lake adds a matchless beauty to the wholesome scene. Children of neighbourhood play about here on the green and smooth labled grass. Of course, one thing is missing here. It is the giant who is completely invisible. That is why children enjoy the green garden-cum-bright lake. I would not like any garden which is controlled by the story type giant.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 3 The Selfish Giant

Think it Over

  • Selfless love involves suffering for others.
    निस्वार्थ प्रेम दूसरों के लिए कष्ट सहने की ओर संकेत करता है।
  • Owning things is human; sharing them is divine.
    चीजों को अपने अधिकार में लेना. मानवीय गण है. उनको बांटकर प्रयोग करना दैवी गुण है।

HBSE 8th Class English Solutions The Selfish Giant Important Questions and Answers

PART – I

Question 1.
Where did the children go as well as do after coming from school every afternoon?
प्रत्येक दोपहर बाद बच्चे स्कूल से लौटने पर कहाँ जाते थे और क्या करते थे और क्या करते थे?
Answer:
After coming from school in the afternoon, the children* used to go and play in the Giant’s garden.

Question 2.
Where had the Giant gone for seven years? Why?
दानव (राक्षस) सात साल तक कहाँ गया था? क्यों?
Answer:
The Giant had gone to visit his friend, the Cornish Ogre and stayed with him for seven years.

Question 3.
What did the Giant find when he came back?
जब राक्षस वापस आया तो राक्षस ने क्या पाया?
Answer:
When the Giant came back, he saw the children playing in his garden.

Question 4.
What was the condition of the garden when the spring season set in?
जब वसंत प्रारंभ हुई तो बाग की क्या दशा थी?
Answer:
When it was spring all around the garden everywhere, there were little birds and blossoms but there was still winter inside the garden. Neither flowers nor birds could be seen there.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 3 The Selfish Giant

Question 5.
When one morning, the Giant was lying, he heard some lovely music. What did he think?
जब एक प्रातः राक्षस लेटा हुआ था, तो उसे कुछ लुभावना संगीत सुनाई पड़ा। उसने क्या सोचा?
Answer:
He thought it must be the king’s musicians passing by.

Question 6.
Was his guess right? If not what was the fact? What did he feel about it and what happened then?
क्या उसका अनुमान सही था? यदि नहीं तो तथ्य क्या था? उसने इसके बारे में क्या महसूस किया और फिर क्या घटना घटी?
Answer:
No, his guess was not correct. It was in fact, a little linnet singing outside the Giant’s window. To the Giant, it was the most beautiful music in the world. Hail stopped dancing and North Wind stopped making noise. He felt sweet scent coming from the window.

PART – II

Question 1.
How did the children manage to enter the Giant’s garden?
बच्चे राक्षस के बाग में कैसे घुस गए थे?
Answer:
The children had made a hole in the wall of the Giant’s garden and crept into it.

Question 2.
Why were the trees of the Giant’s garden so glad?
राक्षस के बाग के वृक्ष क्यों खश थे?
Answer:
The trees of the Giant’s garden were very glad to see the children back again in the garden.

Question 3.
How did the trees show their joy to have the children back?
बच्चों के लौटने पर वृक्षों ने किस प्रकार अपनी खुशी दर्शाई?
Answer:
The trees showed their happiness by waving their branches over their heads.

Question 4.
Where were the birds at this time?
इस समय पक्षी कहाँ थे?
Answer:
After the arrival of the children, the birds started flying about and chirping with joy.

Question 5.
What did the Giant see in the farthest corner of the. garden?
बाग के अत्यन्त कोने में राक्षस ने क्या देखा?
Answer:
The Giant saw a little boy standing in the farthest corner of the garden.

Question 6.
What was the little boy doing and why?
छोटा बालक क्या कर रहा था और क्यों?
Answer:
The little boy was wandering about and crying bitterly.

Question 7.
Why was still winter in that comer?
उस कोने में अभी तक शीत (ऋतु) क्यों थी?
Answer:
There was still winter in that comer because there was no boy sitting on the branch of that tree.

Question 8.
How did blossoms grow on the branch of this tree?
इस वृक्ष की शाखाओं पर फूल किस प्रकार आए?
Answer:
When the Giant helped the little boy in climbing up that tree, it became full of blossoms at once.

Question 9.
What change came in the Giant’s heart?
राक्षस के दिल में क्या परिवर्तन आया?
Answer:
The Giant’s heart melted. He decided to break down the wall of his garden. He really felt very sorry for his selfish act.

Question 10.
What did the Giant do with the little boy?
राक्षस ने छोटे बच्चे से कैसा व्यवहार किया?
Answer:
The Giant quietly went towards the little boy and taking up in his hands, picked him up and put him into the tree.

Question 11.
What did the Giant see when he met the little boy for the second time?
राक्षस ने तब क्या देखा जब दूसरी बार उसे छोटा लड़का मिला?
Answer:
The Giant asked the little boy who he was and who had wounded his. palms and feet. The little boy replied that those were not wounds on palms but wounds of love. At this the Giant fell on his feet. The boy told the Giant that he would take him to his paradise and would let him play there as he had let him play in his garden.

Question 12.
Describe the Giant’s garden in your own words.
राक्षस के उद्यान का अपने शब्दों में वर्णन करो।
Answer:
The Giant’s garden was a very beautiful garden. It was covered with grass all over the ground. There were twelve peach trees in the garden. In the spring, pink and pearly flowers spread about everywhere. The birds beautified the branches of these trees. When they sang sweet song, even the playing children would stop their games. They felt overjoyed

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 3 The Selfish Giant

The Selfish Giant Summary in English

A giant had a beautiful garden. School children used to visit it to play there in the evening when they came from school. Once, the Giant went out to see his friend, Camish ogre. He stayed at his house for seven years. After this, “he’ returned to his own castle. To his surprise, he found the children playing in the garden.

“My own garden is my own garden”, he said to himself. So, he built a high wall around it. Then, he put up a notice board declaring that “TRESPASSERS WILL BE PROSECUTED”. It was clear that he had become selfish.

Now, the children felt very sad. They had no place to play. So, they played outside the garden around the wall. Time went on. In the spring, flowers grew all over, but in the Giant’s garden, there was no spring. There was no summer also. It was always winter there. Neither birds nor flowers coilld be seen there. Only snow and frost covered the trees. The Giant wondered as to why there was no spring in his garden.

Once the Giant lay in his bed awake. He heard a sweet music. A little linnet (a bird) sang outside his window. The music appealed to him. The sweet smell of flowers passed through his nostrils. He saw1 the most wonderful sight. Children had crept in through a hole. Children sat on branches. The trees were covered with flowers. In the farthest comer of the garden a little boy was sitting. He was too small to climb on the branch. He cried bitterly. The Giant went up to him and kissed him. He picked him up and placed him on a branch.

Now, the Giant knocked down the garden wall. He felt sorry for building it. When children saw him, they ran away. The garden became winter like again. He called out the children and said, “It is your garden. Come and play freely.”

In the evening, when they came to him to say goodbye, he asked them about the little child. They said they did not know. The Giant loved him the most. Now due to children’s frequent visit, the spring returned.

Many years passed. The Giant had become old. He could not play any more. One day, suddenly he saw the little child he had loved. He went downstairs and walked near him. However, he felt angry to see his wounded palms and feet. On asking, who had wounded him, he replied, “These are the wounds of love.” At this, the Giant fell on his feet. “I’ll let you play in my garden which is paradise” said the little child, “because you let me play in your garden once.”
In the evening, when the children visited the garden, they saw the Giant lying dead.

The Selfish Giant Summary in Hindi

एक राक्षस, एक उद्यान का मालिक था। इसमें स्कूल के बालक खेलने के लिए हर शाम आते थे। एक बार राक्षस अपने मित्र के पास गया। मित्र का नाम कार्निश ओग्रे था। वह उसके घर सात वर्ष तक रहा। जब वह वापस आया, उसने बच्चों को वहाँ खेलते देखा। “मेरा उद्यान तो मेरा उद्यान है। यहाँ कोई नहीं खेल सकता।” अतः उसने उद्यान के चारों ओर दीवार खड़ी कर दी। इस पर एक सूचनापट भी लगा दिया जिस पर लिखा था “अनाधिकृत रूप से प्रवेश करने वालों को दंड मिलेगा।” राक्षस स्वार्थी हो गया था।

अब बालक बहुत उदास हो गए। उनके पास खेलने के लिए कोई और स्थान नहीं था। अतः वे उद्यान से बाहर दीवार के चारों ओर दौड़ते और खेलते। समय गुजरता गया। वसंत ऋतु तो आई परंतु उसके उद्यान में नहीं आई, वहाँ न पक्षी आए और फूल उगे। केवल बर्फ और पाला पड़ता था। राक्षस चकित था कि वसंत वहाँ क्यों नहीं आता। वहाँ ग्रीष्म ऋतु भी नहीं आई।

एक बार राक्षस अपने बिस्तर पर लेटा हुआ था। उसे एक सुंदर पक्षी बैठा दिखाई दिया। वह लिनिट नाम का पक्षी था। उसका मीठा-मीठा गीत राक्षस को बहुत भाया। साथ ही फूलों की मीठी सुगंध उसे आनंदित कर रही थी। वहाँ बालक भी दीवार में छेद करके उद्यान के भीतर आ गए थे। जहाँ वे बैठे थे, उन टहनियों पर फूल उग आए थे। उद्यान के एक कोने में एक छोटा-सा बालक बैठा हुआ था। वह छोटा होने के कारण किसी टहनी पर नहीं चढ़ सकता था। वह जोर से रोता था। राक्षस उसके पास गया और उसने उसे एक टहनी पर बिठा दिया। बालक ने राक्षस की गर्दन के चारों ओर अपनी बाहें डाल दी और फिर उसे चूमा।

अब उसने उद्यान की दीवार गिरा दी। बालकों ने जब उसे देखा, वे दौड़ गए। उद्यान में फिर शीत ऋतु आ गई। राक्षस ने बालकों को बुलाया और कहा, “यह तुम्हारा उद्यान है। तुम इसमें खेल सकते हो। बालक आने लग गए। वे जाते समय उसे विदा कह जाते थे।

अब राक्षस ने उनसे उस छोटे बालक के प्रति पूछा जिसे वह सबसे अधिक चाहता था। वे बोले कि वे उसे नहीं जानते। बालकों के उद्यान में प्रतिदिन आने से वसंत ऋतु भी आ गई। बहुत वर्ष बीत गए। राक्षस बूढ़ा तथा दुर्बल हो गया। वह और अधिक उनके साथ नहीं खेल सकता था। एक बार अचानक उसकी दृष्टि उस छोटे बालक पर पड़ी। उसने अपनी आँखें मलीं और फिर देखा। बालक को देखकर वह चकित रह गया। वह सीढ़ियों से नीचे उतरा परंतु निकट जाकर उसे क्रोध आ गया। बालक की हथेलियों तथा पांवों पर घाव थे। उसके पूछने पर बच्चे ने बताया कि ये प्यार के घाव हैं। इस पर राक्षस उसके पैरों पर गिर पड़ा। “मैं तुम्हें अपने स्वर्ग में खेलने दूंगा क्योंकि तुमने मुझे अपने उद्यान में एक बार खेलने दिया था।”

शाम को जब बालक उद्यान में खेलने के लिए आए तो उन्होंने राक्षस को मृत पड़ा पाया।

HBSE 8th Class English Solutions

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 10 The Comet 2

Haryana Board HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 10 The Comet 2

HBSE 8th Class English The Comet 2 Textbook Questions and Answers

Comprehension Check – I

Question 1.
“For a moment James wondered if he had done his sums right.’ Why was James doubtful about his sums and calculations?
‘क्षण-भर के लिए जेम्स को आश्चर्य हुआ कि उसने ठीक गणना की थी या नहीं।’ जेम्स अपने प्रश्नों और गणनाओं के विषय में क्यों संशय में था?
Answer:
James Forsyth had made a prediction that Comet Dutta would collide with the earth within ten months. After finishing the deliberations with Sir John he reached his hotel room. He looked up from his window a starstudded night sky. It was difficult to calculate the impending calamity in advance. Hence, he grew doubtful about his sums and calculations.

Question 2.
What did the scientists at the conference say about James’s sums?
जेम्स के सवालों के विषय में सम्मेलन में उपस्थित वैज्ञानिकों ने क्या कहा?
Answer:
Many experts attended the international conference. They checked and rechecked James calculations with the latest observations of Comet Dutta. They found his sums right. There was no escape from direct hit of the comet with the earth. There can be partial loss to life and property if the comet grazes the atmosphere of the earth.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 10 The Comet 2

Question 3.
‘Immediate action was needed, the scientists decided. ‘Give one example each of defensive’ and ‘offensive action mentioned in the text.
‘तुरन्त कार्यवाही की जरूरत है, वैज्ञानिकों ने निर्णय लिया।’ पाठ्यपुस्तक में उल्लिखित एक-एक ‘सुरक्षात्मक’ तथा ‘आक्रामक’ कार्यवाही का उदाहरण दो।
Answer:
The scientists decided, to take immediate action. The defensive measure was to dig underground bunkers and line in them. However, the offensive measure was to deflect the comet from it a path by giving it a push. It could be achieved by a well-timed and directed gigantic nuclear explosion through remote control.

Question 4.
“I am not buying any Christmas presents till December 15th.” What did Sir John mean by that?
“मैं पन्द्रह दिसम्बर तक क्रिसमस के कोई उपहार नहीं खरीदूंगा।” सर जॉन का इस बात से क्या तात्पर्य था?
Answer:
The charge of the Light Brigade had begun. The spacecraft had also been launched on time. All possible efforts were being made to avert the collision of Comet Dutta with the earth. He was not buying any Christmas presents till December 15th.
It means Sir John was in suspense about the results of his efforts.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 10 The Comet 2

Comprehension Check – II

Question 1.
What is Duttada expected to do on his return from London?
लन्दन से लौटने पर दत्तादा को क्या करने की आशा थी
Answer:
On his return from London, Duttada is expected to participate in a yajna. It was arranged by Guruji so that the comet may not cause any ill-effects on the earth. Indrani Debi was curious to pacify the evil spirit behind the comet seen by her husband.

Question 2.
What is his reaction to the proposal?
प्रस्ताव के प्रति उसकी क्या प्रतिक्रिया है?
Answer:
Duttada knew that the yajna had not specific advantage in the age of science. The movements of comets were forecast precisely by mathematical calculations. Their visits had no correlation with disasters on the earth.
He blew up at the proposal and refused to have anything to do with it.

Question 3.
(i) What does ‘Project Light Brigade’ refer to?
(ii) What does Sir John say about the project in his letter to Duttada in October?

(i) ‘प्रोजेक्ट लाइट ब्रिगेड’ क्या संकेत देता है?
(ii) अक्तूबर में दत्तादा को लिखे गए अपने पत्र में सर जॉन, प्रोजेक्ट के बारे में क्या कहते हैं?
Answer:
(i) ‘Project Light Brigade’ refers to a very important and secret astronomical operation. It was chalked out by a special group of scientists. Sir John Macpherson, the Defence Science Advisor to the British Government was the main brain behind this project. Many leading international scientists including Dr. James Forsyth were his associates. It was designed to avert the collision of ‘Cemet Dutta’ with the earth.

(ii) Duttada was in regular correspondence with Sir John since his return from London. Sir John casually hinted at the progress of the project Light Brigade.
In his letter to Duttada in October, Sir John wrote:
“The charge of the Light Brigade has begun. Let us hope for the best”. It means the spacecraft had been launched on time.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 10 The Comet 2

Question 4.
Did Sir John buy Christmas presents on December 15? How did Duttada get to know about it?
क्या सर जॉन ने 15 दिमातर को क्रिसमस के उपहार खरीदे? दत्तादा को उसके बारे में कैसे पता चला?
Answer:
Yes, Sir John bought Christmas presents on December 15th. Duttada got an urgent telex message from the British Council. Its contents were ‘I am confident now of buying my Christmas presents on December 15th-John Macpherson! Through the letter, Duttada got to know about it.

Question 5.
Why, according to Indrani Debi, had the comet not been disastrous? Do you agree with her?
इन्द्राणी देवी के अनुसार धूमकेतु, विध्वंसक क्यों नहीं हुआ? क्या आप उसके विचार से सहमत हैं?
Answer:
Duttada informed his wife Indrani Debi that the comet had gone far away without proving disastrous to earth. She told him that there could be same major disaster on earth. However, all such disasters were averted because of the yajna at their house.
I do not agree with her.

Question 6.
Is Duttada’s general outlook
(i) rational?
(ii) moral
(ii) traditional?
Choose the right word. Say why you think it right.

दत्तादा का सामान्य दृष्टिकोण क्या है:
(i) तार्किक/वैज्ञानिक
(ii) नैतिक
(iii) पारंपरिका ठीक शब्द को चुनो। बताओ आप उसे ठीक क्यों समझते हैं।
Answer:
Duttada’s general outlook is ‘rational’. Scientists are rational in their approach to a problem. They analyse a problem and reach a | solution. They do not go by impulses. In the case of ‘Comet Dutta’, the scientists held a conference. They discussed the problem and found the solution jointly. Therefore, I think it right.

Exercise

Discuss the following topics in small groups. Write your answer afterwards:

1. Should a scientist’s findings be suppressed if they seem disturbing? Give reasons for and against the topic.
2. Do you think ours is a traditional society? What are some of the things we do to be called traditional? Do you find these things interesting or useful?
3.Give two or three.examples to show how science has been useful to us.
4. Give One example to show how science has been misused, and has thus been harmful to us.
छोटे-छोटे समूहों में इन विषयों की चर्चा करो। बाद में अपने उत्तर लिखो
1. यदि किसी वैज्ञानिक की खोज खलबली मचाने वाली है तो क्या उसे दबा दिया जाए? इसके पक्ष तथा विपक्ष में कारण लिखो।
2. क्या तुम्हारे विचार से हमारा समाज रुढ़िवादी है? रुढ़िवादी कहलाने के लिए हम कौन-सी कुछ बातें करते हैं? क्या आपको ये बातें रोचक या उपयोगी लगती हैं?
3. विज्ञान हमारे लिए किस प्रकार उपयोगी है? यह दर्शाने के लिए दो या तीन उदाहरण दो।
4. एक उदाहरण द्वारा दिखाओ कि विज्ञान का दुरुपयोग किस प्रकार किया गया है और यह किस प्रकार हमारे लिए हानिकारक सिद्ध हुई है।
Answer:
For self-attempt

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 10 The Comet 2

Think it Over

1. When/a person who has never flattered you suddenly discovers all your qualities; he either wants to con you or needs something urgently from you. (to ‘con’ is to swindle after gaining over trust).
2. Be generous in complimenting to others. The secret of happiness is to make others believe that they are the cause of it.

इस पर विचार करो:
1. जब कोई व्यक्ति जिसने कभी आप की चापलूसी नहीं की है अचानक आपके सभी गुणों को खोज लेता है। वह या तो आपको चकमा देना चाहता है या आपसे कोई चीज तत्काल प्राप्त करना चाहता है
2. दूसरों का अभिवादन करते समय उदार बने रहिए। प्रसन्नता का रहस्य दूसरों को यह विश्वास कराना है कि वे इस (प्रसन्नता) के कारण हैं।

HBSE 8th Class English Solutions The Comet 2 Important Questions and Answers

Question 1.
What were James doubts about Sir John’s efficiency? How were they dispelled”
सर जॉन की कुशलता के बारे में जेम्स को क्या संशय थीं? उनका समाधान कैसे हुआ?
Answer:
Sir John wanted to call a secret conference of international experts in a week. James thought it an impossible task. Sir John began to spell out details. James doubted Sir John’s efficiency because the period was very short James’s doubts were dispelled when he reported for the conference. He found that all the experts listed by him were there.

Question 3.
How were the scientists convinced about the correctness of Duttada?
वैज्ञानिकों को दत्तादा की यथार्थता के बारे में कैसे पुष्टि हुई?
Answer:
Duttada had predicted that the comet would directly hit the earth and cause disaster. The scientists at the international conference checked and rechecked James Forsyth’s calculations with the latest observations of Comet Dutta. They found Duttada right because there was no escape from collision.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 10 The Comet 2

Question 3.
Which action did the scientists decline to take and why?
वैज्ञानिकों ने कौन-सी कार्यवाही करने से मना कर दिया at pit?
Answer:
The scientists decided to take some action. It was suggested that defensive measures like living in underground bunkers may be taken. The experts declined to take such measures. It was virtually not a practical proposition.

Question 4.
Give two examples of ‘offensive action’ mentioned in the text.
पाठ्यपुस्तक में उल्लिखित दो ‘आक्रामक कार्यवाहियों’ के उदाहरण दो।
Answer:
The only course left before the scientists was to deflect Comet Dutta marginally from its original path. Only a powerful nuclear explosion through a remote control could do that. It needed the bulk of the destructive nuclear available on the earth.

Question 5.
Why was the operation expected to be successful?
कार्यवाही के सफल होने की क्यों आशा थी?
Answer:
Success of an experiment always depends upon its volume and the efforts made to achieve it. Nobody can predict about the success or failure of any experiment. The scientists failed to assess how massive the comet was. It was uniformly hoped that it was not very massive. Therefore, the operation was expected to be successful. However, Sir John Macpherson was doubtful.

Question 6.
How did Duttada spend two weeks after the conference?
दत्तादा ने सम्मेलन के बाद दो सप्ताह किस प्रकार बिताए?
Answer:
Duttada got sad when Sir John Macpherson showed doubt about the success of the operation. He toured the British Isles for two weeks after the conference. He spent his time joyfully there. He visited many observatories. He also exchanged his views with amateurs as well as professional astronomers.

Question 7.
Who was Sibaji Babu? What is his role in the text?
सिबाजी बाबू कौन था? इस पाठ में उसकी क्या भूमिका
Answer:
Sibaji Babu was Duttada’s younger brother. He told Duttada that they had all been deeply disturbed since Duttada discovered the comet. They were waiting for Duttada to take part in the yajna. Then the comet will not cause any ill-effect on the earth. Their wise forefathers recommended such Yujnas.

Question 8.
How had Duttada grown friendship with Sir John?
दत्तादा की सर जॉन के साथ किस प्रकार मित्रता बढ़ी?
Answer:
Duttada and Sir John appreciated each other’s virtues. Sir John admired Duttada’s scientific putlook. On the other hand, Duttada admired Sir John’s discipline and efficiency. It made their mutual friendship grow.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 10 The Comet 2

Question 9.
What was the result of Duttada’s correspondence with Sir John?
सर जॉन के साथ दत्तादा के पत्रव्यवहार का क्या परिणाम?
Answer:
Duttada was in regular correspondence with Sir John. It never mentioned the ‘Project Light Brigade’. However, Sir John rarely hinted as its progress in subtle manner. Duttada would grasp the hint.

Question 10.
What were Duttada’s anxieties?
दत्तादा को क्या बेचैनी (व्याकुलता) थी?
Answer:
The charge of the Light Brigade had begun. This means, the spacecraft had been launched on time. Duttada was doubtful whether the spacecraft would react the proper place in proper time? He was not sure whether the remote control detonation would work or not? What would happen if the massive nuclear pile failed in fire? These were Duttada’s anxieties.

Question 11.
What was Duttada’s routine then?
तब दत्तादा की दिनचर्या क्या थी?
Answer:
Duttada had to take part in the Puja ceremonies, the Diwali celebrations and other festivals. During the day he relaxed in his 8 years old grandson’s company. At night he used to look through his telescope and regularly monitored the comet.

Question 12.
Give the picture of Khoka while he was performing the yajna.
खोका का चित्रण करो जब वह यज्ञ कर रहा था?
Answer:
Khoka was an eight-year old boy. He was Düttada’s grandson. He was deputizing for his grandfather. He did not understand the mantras. But he uttered them as dictated by Guruji. He poured ghee into the fire and offered flowers.

Summary in English

I

Manoj Dutta was also invited to the International Conference. The experts finished their deliberations. They found James’s observations quite correct. The Conference lasted one week under cover of total secrecy. James looked up from his hotel window. He saw the Comet Dutta in the star-studded night sky. It was heading for a collision with the earth.

There could be an escape from the direct hit if it might just graze the earth’s atmosphere. Then loss of life and property would be minimum. The experts dismissed defensive measures like living in underground bunkers. The only course was to take offensive measures.

The only course was to deflect the comet from its path by pushing it. This could be done by placing destructive nuclear power available on the earth in a spaceship and sent up. A time-table was drawn up. The comet was feared to hit the earth on 15th December. Duttada asked Dr. John if they would succeed. Dr. John was in a doubt. He replied that he would not bug the Christmas ! presents till 15th December.

Duttada toured the British Isles for two weeks. On his return, he was warmly greeted by friends and press.

II
Duttada returned home. His wife had arranged a ‘Shanti Yajna’ at home. Duttada thought that Indrani Debi had arranged the Yajna because he had left the shores of India. He did not consider it a taboo. Besides he did not believe in meaningless rituals. Duttada’s youger brother told him that they had all been very disturbed since he discovered the comet. The Shanti Yajna was meant to pacify the evil spirit behind the comet. If Duttada performed the Yajna himself the comet will hot cause any ill-effects on the Earth. Duttada called it superstition. He called all those people ignorant of elementary science. He explained that the movements of the comets can now be forecast precisely by mathematical calculations. Their visits have no correlation with disasters on the Earth. He showed his unwillingness to take part in the Yajna. However, the Yajna was performed at his home.

4 Duttada remained in correspondence with Sir John Macpherson. However, the Project Light ” Brigade was never mentioned in the letters. It was only hinted in a subtle manner. Superstitious people were worried in their own way. Many couples avoided child conceptions during this period.

The operation to deflect the comet from its path began in mid-October. The huge quantities of nuclear explosives were sent in space to check the heading comet. It was to be considered whether the remote control detonation work would be done or not. Without sharing his anxieties with anyone, Duttada found that the comet was clearly visible to the naked eye. He received a special message from Macpherson on 18th November that he would buy Christmas presents on 15th Decemebr. It was was a clear indication that the disaster of the comet’s collision with the earth had , been averted.

N Comet Dutta was closest to the earth on 15th October. Then it changed its course and had gone far away. Duttada informed his wife that the comet had done no harm to the earth. Indrani Debi called it the magical effects of the Yajna at their house. Their grandson was made to take his place. Duttada noticed the gap between the rational and the superstitious.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 10 The Comet 2

Summary in Hindi

I

मनोज दत्ता को भी अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन में बुलाया गया। कुशल व्यक्तियों ने अपना विचार-विमर्श समाप्त किया। उन्होंने जेम्स के अवलोकनों को बिल्कुल सही पाया। सम्मेलन एक सप्ताह चलता रहा और उसमें पूर्ण गोपनीयता बनी रही। जेम्स ने अपने होटल की खिड़की से देखा। उसने तारों से अच्छादित रात्रि के आकाश में धूमकेतु दत्ता को देखा। यह टकराने के लिए पृथ्वी की तरफ बढ़ रहा था।

सीधी चक्कर लगने से बचाव हो सकता था यदि वह पृथ्वी के परिमण्डल को छूता हुआ निकल जाता। तब जीवन और सम्पत्ति की हानि न्यूनतम होती। पृथ्वी के अन्दर मोर्चा में रहने के सुरक्षात्मक उपायों को कुशल व्यक्तियों ने नकार दिया। केवल आक्रामक उपाय करना ही एकमात्र रास्ता था।

एकमात्र रास्ता था धूमकेतु को धक्का देकर उसके रास्ते से थोड़ा सा हटा देना। यह पृथ्वी पर उपलब्ध विध्वंसक आणविक शक्ति को अन्तरिक्षयान में रख कर ऊपर भेजने से संभव हो सकता था। एक समय-सारणी बनाई गई। यह डर था कि 15 दिसम्बर को धूमकेतु पृथ्वी से टकरा जाएगा। दत्तादा ने डा. जॉन से पूछा कि वे सफल हो जाएँगे या नहीं? डॉ. जॉन संशय में थे। उसने उत्तर दिया कि 15 दिसम्बर तक वह क्रिसमस के उपहार नहीं खरीदेगा। दो सप्ताह तक दत्तादा ने ब्रिटिश टापुओं का दौरा किया। वापस आने पर मित्रों और प्रेस द्वारा उसका गर्मजोशी से अभिनन्दन किया गया।

II

दत्तादा घर वापस आया। उसकी पत्नी ने घर में ‘शान्ति यज्ञ’ का आयोजन किया हुआ था। दत्तादा ने सोचा कि इन्द्राणी देवी ने यज्ञ इसलिए आयोजित किया था क्योंकि वह विदेश में चला गया था। वह इसे निषिद्ध नही मानता था। साथ ही अर्थहीन धार्मिक अनुष्ठानों में उसे विश्वास नहीं था’ दत्तादा के छोटे भाई ने उसे बताया कि वे सभी बड़े व्याकुल रहे हैं जब से उसने धूमकेतु की खोज की है। शांति यज्ञ का उद्देश्य, धूमकेतु की प्रेतात्मा को शान्त करना है। यदि स्वयं दत्तादा, यज्ञ को सम्पन्न कर लें तो धूमकेतु, पृथ्वी पर कोई बुरा प्रभाव नहीं दर्शाएगा। दत्तादा ने उसे अंधविश्वास कहा। उसने उन सभी लोगों को प्रारंभिक विज्ञान से अनभिज्ञ कहा। उसने स्पष्टीकरण दिया कि अब गणितीय गणनाओं द्वारा धूमकेतु की गतियों की सही-सही पूर्व घोषणा की जा सकती है। उनके आगमन का पृथ्वी पर विध्वंस से कोई अन्योन्य सम्बन्ध नहीं है, उसने यज्ञ में भाग लेने में अपनी अनिच्छा दिखाई। फिर भी उसके घर यज्ञ सम्पन्न हुआ।

दत्तादा, सर जॉन मैक्फरसन के साथ पत्र-व्यवहार करते रहे, परंतु प्रोजेक्ट लाइट ब्रिगेड का पत्र में कभी उल्लेख नहीं किया गया। इसका केवल सूक्ष्म रूप से संकेत दिया गया। अंधविश्वासी लोग अपने ही तरीके से चिंतित थे। इस अवधि में बहुत सारे दम्पतियों ने गर्भाधान नहीं किया।

धूमकेतु को उसके मार्ग से हटाने का कार्य अक्तूबर मास के बीच में प्रारंभ हुआ। आगे बढ़ते हुए धूमकेतु को रोकने के लिए अन्तरिक्ष में विपुल मात्रा में आणविक विस्फोटक भेजे गए। यह विचार किया जाना था कि दूर-नियंत्रण विस्फोट का कार्य किया जाएगा या नहीं? अपनी व्यग्रता में किसी और को शामिल किए बिना दत्तादा ने पाया कि धूमकेतु, नंगी आँखों को साफ नजर आ रहा था। उसे 18 नवम्बर को मैक्फरसन से विशेष संदेश मिला कि वह 15 दिसम्बर को क्रिसमस के उपहार खरीदेगा। यह स्पष्ट संकेत था धूमकेतु के पृथ्वी से टकराने के फलस्वरूप होने वाला विध्वंस टल गया है।

15 अक्तूबर को दत्ता धूमकेतु पृथ्वी के निकट था। फिर उसने अपना रास्ता बदल लिया और काफी दूर चला गया था। दत्तादा ने अपनी पत्नी को सूचित किया कि धूमकेतु ने पृथ्वी को कोई हानि नहीं पहुंचाई है। इन्द्राणी देवी ने इसे अपने घर पर किए गए यज्ञ का जादुई प्रभाव माना। उसके स्थान पर उसके पोते को बैठा दिया गया था। दत्तादा ने विवेकी (वैज्ञानिक) और अंधविश्वासी के अंतर का अवलोकन किया।

HBSE 8th Class English Solutions

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 6 The Fight

Haryana Board HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 6 The Fight

HBSE 8th Class English The Fight Textbook Questions and Answers

Comprehension Check – I

Question 1.
In what way is the forest pool different from the one which Ranji knew in the Rajputana desert?
जंगल का कुण्ड किस प्रकार उस कुण्ड से भिन्न है जिससे राजपूताना मरुस्थल में रनजी परिचित था?
Answer:
In the Rajputana desert, Ranji had known only sticky, muddy pools. Buffaloes wallowed in them and women washed clothes.
The forest pool was quite different. Its water had a gentle translucency. One could see the smooth round pebbles at its bottom. It was fed by a small stream.

Question 2.
The other boy asked Ranji to ‘explain’ himself.
दूसरे लड़के ने रनजी को अपना स्पष्टीकरण देने के लिए कहा।

(i) What did he expect Ranji to say?
उसे रनजी से क्या कहे जाने की आशा थी?
Answer:
He expected Ranji to explain what he was doing there.

(ii) Was he, in your opinion, right or wrong to ask this question?
क्या आपके विचार से उसे यह प्रश्न पूछना ठीक था या गलत?
Answer:
In my opinion, he was right in asking this question.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 6 The Fight

Question 3.
Between Ranji and the other boy, who is trying to start a quarrel? Give a reason for your answer.
रनजी और दूसरे बालक के बीच कौन झगड़ा प्रारंभ करने का प्रयत्न कर रहा है? अपने उत्तर के लिए एक तर्क दो।
Answer:
Ranji tries to be friendly. The other boy is trying to start a quarrel. He became hostile and said, “This is my pool and I always swim alone. He also strode up to Ranji to settle the matter. When Ranji did not run away he said, “I will have to beat you.”

Question 4.
Then we will have to continue the fight, said the other.
‘फिर हमें लड़ाई जारी रखनी पड़ेगी,’ दूसरे ने कहा

(i) What made him say that?
ऐसा उसने किस कारण से कहा?
Answer:
He said this when Ranji told him that he would not leave the pool.

(ii) Did the fight continue? If not, why not?
क्या लड़ाई जारी रही? यदि नहीं, क्यों नहीं?
Answer:
No, the fight did not continue. The other boy made him his friend when he undertook to teach him to dive and swim “underwater.”

Comprehension Check – II

Question 1.
What is it that Ranji finds difficult to explain at home?
वह क्या चीज है जिसका घर पर स्पष्टीकरण करना रनर्जी के लिए कठिन है?
Answer:
Ranji finds it difficult to explain at home, the cuts and bruises that showed on his face, legs and arms. They were the outcome of a violent fight.

Question 2.
Ranji sees his adversary in the bazaar.
रनजी को बाजार में अपना प्रतिपक्षी मिलता है।

(i) What does he wish to do?
वह क्या करना चाहता है?
Answer:
He wished to turn away and look elsewhere. He also wished to throw the lemonade bottle at his enemy.

(ii) What does he actually do, and why?
वह वास्तव में क्या करता है और क्यों?
Answer:
He stood his ground and scowled at him because he was his adversary.

Question 3.
Ranji is not at all eager for a second fight. Why does he go back to the pool then?
रनजी दूसरी लड़ाई के लिए बिल्कुल उत्सुक नहीं है। फिर वह वापिस कुण्ड पर क्यों जाता है?
Answer:
Ranji felt weak and lazy and he was not eager for a second fight. His body was stiff and sore.
However, he goes back to the pool. It would be an acceptance of defeat if he did not turn up at the pool. If he surrendered he would be defeated for ever. Though he would be beaten many times yet it would secure his right to the pool for a long time.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 6 The Fight

Question 4.
Who was the better swimmer? How do you know it?
अच्छा तैराक कौन था? यह आपको कैसे पता?
Answer:
Ranji was the better swimmer. He could swim the length of the pool a dozen times without tiring. He could easily dive also which the Punjabi boy could not do.

Question 5.
What surprises the Punjabi boy?
पंजाबी लड़के को किस बात से हैरानी हुई?
Answer:
Ranji dives straight into the water, cuts through it and surfaces with hardly a splash. It surprises the Punjabi boy.

Question 6.
Now that they are at the pool, why don’t they continue the fight?
अब वे कुण्ड पर हैं, तो वे लड़ना क्यों जारी नहीं रखते?
Answer:
Ranji and the other boy are at the pool. Being surprised with Ranji’s swimming and diving, he befriends him. Therefore, they don’t continue the fight.

Question 7.
Ranji’s superiority over the other boy is obvious in the following: Physical strength, good diving, his being a Rajput, sense of humour, swimming under water, making a good point, willingness to help.
Underline the relevant phrases.
निम्नलिखित द्वारा दूसरे बालक के ऊपर रनजी की वरीयता दर्शाई गई है:
शारीरिक शक्ति, अच्छी डुलकी, उसका राजपूत होना, हास्य की भावना, पानी के नीचे तैरना, अच्छा अंक बनाना, सहायता करने की इच्या तर्कसंगत वाक्यखंडों को रेखांकित करो।
Answer:
Good diving, swimming under water and willingness to help are the relevant phrases which show Ranji’s superiority over the other boy.

Question 8.
What, according to you, makes the two adversaries turn into good friends in a matter of minutes? Explain it as you have understood it.
आपके अनुसार, मिनटों के भीतर, कौन-सी बात दो प्रतिपक्षियों को अच्छे मित्र बना देती है? जैसे आपने समझा है, उसके अनुसार इसका स्पष्टीकरण दो।
Answer:
Ranji dived straight into the water and showed his superiority to the other boy. It makes the two adversaries turn into good friends in a matter of minutes.

Exercise

Discuss the following topics in small groups:

1. Is fighting the only way of resolving differences of opinion? What else can be done to reach a mutually acceptable settlement?
2. Have you ever been in a serious fight only to realise later that it was unnecessary and futile? Share your experience/views with others frankly and honestly.
3. Why do some of us find it necessary to prove that we are better than others? Will you be amused or annoyed to read the following signs at the back of the car in front of you?
I may be going slow but I am ahead of you.
Answer:
For discussion at class level.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 6 The Fight

Think it Over

  • Good friends are like stars. You don’t always see them, but you know they are there.
  • Success is the outline of a rest house on the horizon. Effort is the uneven path leading towards it. Destiny is the vehicle which one arrives.

HBSE 8th Class English Solutions The Fight Textbook Questions and Answers

Question 1.
Why did Ranji wander about a great deal and where?
रनजी क्यों बहुत ज्यादा घूमता था?
Answer:
Ranji had been less than a month in Rajpur. He had come from a village and had not fully seen the hilly area. His school had not yet opened. He had not yet made any friend. Therefore, he kept wandering about into the hills and forests.

Question 2.
How does Ranji describe the heat?
रनजी, गर्मी का किस प्रकार वर्णन करता है?
Answer:
It was the height of summer. It was very hot even on hills and in forests. The chalky dust flew from the ground. The earth was dried and parched, the grass was brown. The trees were listless. A cool wind and refreshing shower of rain were missing.

Question 3.
What was the speciality of the pool?
कुण्ड की विशेषता क्या थी?
Answer:
The pool’s water was translucent. It was fed by a small stream. It was located in a forest. It was betwen a cluster of rocks. The rocks held the water in the pool. This pool never dried up like the pools in the plains.

Question 4.
Why did Ranji leap in the water of the pool?
रनजी ने कुण्ड के पानी में क्यों छलांग लगाई?
Answer:
Ranji had only seen sticky and muddy pools in the village. He had never seen a pool like this. It is clean, cold and inviting. Therefore, he leapt in the water of the pool.

Question 5.
Describe Ranji.
सजी का विवरण दो।
Answer:
Ranji was a rural boy. He had come to stay in Rajpur about a month ago. He wore a vest and shorts. His feet were brown. His limbs were supple. He was free of any fat. He had a dark body.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 6 The Fight

Question 6.
How did Ranji encounter the other boy?
रनजी की दूसरे लड़के के साथ कैसे मुठभेड़ हुई?
Answer:
The other boy asked Ranji to explain what he was doing there in his pool. He was staring at him in a hostile manner. Ranji replied that he was swimming. He asked the other boy why he did not join him. He was prepared to be friendly

Question 7.
How did the Punjabi boy behave with Ranji?
पंजाबी लड़के ने रनजी के साथ कैसा व्यवहार किया?
Answer:
The Punjabi boy asked Ranji to run away from his pool to avoid beating. He also assumed a violent attitude and showed him the palm of his hand. In the end, he slapped Ranji across the face. He made Ranji stagger and feel giddy. He scratched his cheeks with his claws.

Question 8.
How did Ranji face his assailant?
रनजी ने अपने आक्रामक का किस प्रकार मुकाबला किया?
Answer:
The assailant scratched Ranji’s cheeks with his fingers. Ranji gave a blow of fist in the other boy’s face. Then they caught each other’s throats. Then they swayed on the rocks and tumbled on to the sand. Last of all, both of them rolled into the shallows.

Question 9.
How did Ranji and the other boy behave in the bazaar?
रनजी और दूसरे लड़के ने बाजार में कैसा आचरण किया?
Answer:
Ranji went to the bazaar in the evening. He was drinking lemonade and eating jalebis. He saw his adversary coming down the road. He stood his ground and looked angrily at him. The Punjabi boy also looked angrily at him and went his way.

Question 10.
Give the character-sketch of Ranji.
रनजी का चरित्र-चित्रण करो।
Answer:
Ranji used io live in the desert of Rajputana. He migrated to Rajpur. He found a pool and took a bath in it. A Punjabi boy came there. He was the owner of the pool. Ranji did not get afraid of his warnings and threats. Like a true Rajput he fought hard with the Punjabi boy who was older and taller to him. He did not run away though he received slaps and blows. He fought like a hero and did not accept defeat. He reached the pool the next day. He showed his superiority in diving and swimming.

The Punjabi boy acknowledged his defeat from the inner most core of his heart. He realised his weakness and stretched his hand of friendship with Ranji. Ranji was a boy of ego. He was also an opportunist. He was a co-operative and friendly person.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 6 The Fight

Question 11.
Give the character-sketch of the Punjabi boy.
पंजाबी लड़के का चरित्र-चित्रण करो।
Answer:
The Punjabi boy was of violent nature. He did not tolerate the bathing of Ranji in his tank. He was egoistic. He gave a heavy slap to Ranji. He was boastful. He was arrogant. He fought tooth and nail with Ranji and injured him on the face, legs and arms. He grappled with Ranji and fought on the rocks, sands and even the shallow waters. He is an opportunist but foolish. He was unable to take initiative in fighting again. Therefore, he postponed the fight to the next day. He found Ranji superior to him in diving and swimming. Therefore, he befriended Ranji to learn swimming skills from him.

The Fight Summary in English

I

Ranji had come to stay in Rajpur. He had come from a village in Rajputana desert. It was the height of summer. He wandered about into the hills and forests which surrounded the town. There was no rain and earth was parched. He discovered a pool in the forest. The pool was fed by a small stream. The surrounding rocks held the water in the pool. The pool never dried up.

Ranji went to the pool the next day to take a bath. He slid in and out of the water for almost an hour. Just then Ranji saw another boy who claimed to be the owner of the tank. He was a thickset boy and was older and taller than Ranji. He asked Ranji what he was doing there in his personal tank. Ranji told him that he was swimming. He asked the other boy to join him. The boy got furious and started beating him. Ranji felt giddy and had cuts on his face, legs and arihs. Ranji also gave him a blow with his fist. They grappled with each other and fought on the rocks, ground and in shallow water. Both of them got exhausted and decided to continue the fight the next day. Both agreed.

II

Ranji could not explain how he got cuts and bruises. His mother insisted on his staying at home. However, he slipped out of the house in the evening. He went to the bazaar. He saw his adversary coming down the road. Both saw at each other like enemies with angry looks.

Ranji was feeling weak and lazy the next day. He was not eager for a fight. But he was a true Rajput. He could not acknowledge defeat by not turning up at the pool. He would face defeat after defeat but he would not surrender before a Punjabi boy. He had no desire to lose his right to the pool at any cost.

Ranji reached the pool the next day. He saw his opponent sitting on the other side of the pool. He yvas rubbing oil on his body. He called Ranji to come across the waters of the pool if he has the strength to do so. Ranji got ready to show the Punjabi boy his superiority. He dived straight into the water and surfaced.

The Punjabi boy got amazed because he did not know diving. Ranji gave him certain guidelines about diving. He encouraged him to have a lot of practice. The Punjabi boy was shame¬faced. He accepted his defeat inwardly. He stretched the hand of friendship to Ranji. He offered to feed Ranji. Love and understanding were bom in both. Suraj and Ranji will not allow anybody else to share the pool.

The Fight Summary in Hindi

I

रनजी, राजपुर में ठहरने आ गया था। वह राजपूताना मरुस्थल के किसी गाँव से आया था। ग्रीष्म ऋतु अपनी पराकाष्ठा पर थी। वह उन पहाड़ियों और वनों में घूमता रहा जिनसे कस्बा घिरा हुआ था। वर्षा नहीं हुई थी और पृथ्वी सूख गई थी। उसने जंगल में एक कुण्ड ख”मा। कुण्ड, एक छोटी नदी द्वारा भरा जाता था। इर्द-गिर्द की चट्टानें पानी को कुण्ड के भीतर टिकाए रखती थीं। कुण्ड कभी नहीं सूखता था।

रनजी, अगले दिन, स्नान करने के लिए कुण्ड पर गया। लगभग एक घंटे तक वह पानी के अन्दर और बाहर जाता रहा। तभी रनजी ने एक दूसरा लड़का देखा जो कुण्ड का मालिक होने का दावा करता था। वह गठीले शरीर वाला लड़का था और रनजी से आयु में बड़ा और अधिक लम्बा था। उसने रनजी से पूछा कि वह उसके निजी कुण्ड में क्या कर रहा था। रनजी ने उसे बताया कि वह तैर रहा था। उसने दूसरे लड़के को अपने साथ शामिल होने के लिए कहा। लड़का आग-बबूला हो गया और उसे पीटने लगा। रनजी का सिर चकराने लगा और उसके चेहरे, टाँगों और बाजुओं पर कटाव आ गए थे। रनजी ने भी मुक्के से उसके ऊपर प्रहार किया। वे एक-दूसरे के साथ गुत्थमगुत्था हो गए और चट्टानों तथा पृथ्वी पर और छिछले पानी में लड़े। वे दोनों थक गए और उन्होंने निर्णय किया कि अगले दिन लड़ाई जारी रखेंगे। दोनों रजामन्द हो गए।

II

रनजी, यह स्पष्टीकरण नहीं दे सका कि उसके कटाव और खरोंच कैसे लगे। उसकी मम्मी ने जिद्द की कि वह आज घर पर ही ठहरा रहे। फिर भी वह, शाम को घर से बाहर निकल गया। वह बाजार में चला गया। उसने अपने शत्रु को सड़क पर आते देखा। दोनों ने एक-दूसरे की तरफ क्रोधी दृष्टि से शत्रुओं की तरह देखा।

अगले दिन, रनजी कमजोर और सुस्त महसूस कर रहा था। वह लड़ाई करने का इच्छुक नहीं था। परन्तु वह सच्चा राजपूत था। कुण्ड पर नहीं जाने के कारण वह पराजय स्वीकार नहीं कर सकता था। वह बार-बार हारता रहेगा परन्तु एक पंजाबी लड़के के सामने आत्मसमर्पण नहीं करेगा। किसी भी कीमत पर वह कुण्ड के ऊपर अपना अधिकार खो देने के लिए इच्छुक नहीं था।

रनजी, अगले दिन कुण्ड पर पहुँच गया। उसने अपने प्रतिपक्षी को कुण्ड के दूसरी तरफ बैठे देखा। वह अपने शरीर पर तेल मल रहा था। उसने पुकार कर रनजी को कुण्ड के पानी के पार आने के लिए कहा यदि वैसा करने की उसके अन्दर ताकत हो। रनजी, पंजाबी लड़के को अपनी वरीयता दिखाने के लिए तैयार हो गया। उसने सीधे पानी में गोता लगाया और सतह पर आ गया।

पंजाबी लड़का चकित रह गया क्योंकि उसे गोता लगाना नहीं आता था। रनजी ने गोता लगाने में उसे कुछ मार्गदर्शन दिया। उसने उसे प्रोत्साहित किया कि काफी अभ्यास करे। पंजाबी लड़का शर्मिंदा हो गया। उसने अपने अन्दर अपनी पराजय को स्वीकार किया।

उसने रनजी के सामने मित्रता का हाथ बढ़ाया। उसने रनजी को भोजन खिलाने की पेशकश की। दोनों में प्यार और समझ पैदा हो गई। सूरज और रनजी किसी और को कुण्ड का प्रयोग नहीं करने देंगे।

HBSE 8th Class English Solutions

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 2 Children at Work

Haryana Board HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 2 Children at Work

HBSE 8th Class English Children at Work Textbook Questions and Answers

Comprehension Check – I

Question 1.
Velu stood on the platform but he felt ‘as if he was still on a moving train.’ Why?
वेलू, प्लेटफॉर्म पर खड़ा हो गया परन्तु वह महसूस कर रहा था ‘कि वह अभी भी रेलगाड़ी में चल रहा है।’ क्यों?
Answer:
Velu stood on the platform. His legs were feeling wobbly. Therefore, he felt as if he was still on a moving train.

Question 2.
What made him feel miserable?
वह दुःखी क्यों महसूस कर रहा था?
Answer:
Velu had run away from his village two days ago. He was deadly tired because he had walked for most of the first day. He had travelled without any ticket. He had no one of his own at Chennai, He had no money to start any job. He had eaten only some peanuts and a piece of jaggery. These made him feel miserable.

Question 3.
(i) Velu travelled without a ticket. Why?
(i) ” वेलू ने बिना टिकट की यात्रा की। क्यों?”

(ii) How did he escape the ticket collector’s notice?
(ii) वह टिकट चेकर की निगाह से किस प्रकार बचा?
Answer:
(i) Velu had no money. Therefore, he travelled without a ticket.
(ii) The ticket collector had not come to the unreserved compartment where Velu was lying on the floor near the door. Therefore, he escaped the ticket collector’s notice.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 2 Children at Work

Question 4.
Why had Velu run away from home?
वेलू, घर से क्यों भागा था?
Answer:
Velu’s father had snatched his earnings and spent it on drink. Besides he beat Velu at will. Velu had run away from home because he couldn’t stand his father’s beating.

Question 5.
Why did he decide to follow the ‘strange’ girl?
उसने अजनबी लड़की का पीछा करने का निर्णय क्यों लिया?
Answer:
Velu had no ides where to go and how to start earning his bread. Therefore, he decided to follow the strange’ girl.

Comprehension Check – II

Question 1.
Can Velu read Tamil and English? How do you know?
क्या वेलू तमिल तथा अंग्रेजी पढ़ सकता है? आप कैसे जानते हैं?
Answer:
Velu can only read Tamil but not English. The following sentences make it clear:
(a) The writing on the pictures was all in English, so he didn’t know what they were saying.
(b) Velu read the Tamil sign, Central Jail.

Question 2.
‘If you are not careful, you will soon be counting bars there,’ the girl said.
“यदि तुम सावधान नहीं रहोगे तो तुम थोड़े समय में ही वहाँ सलाखें गिनोगे,” लड़की ने कहा।
(i) What is she referring to?
वह किस बात की ओर संकेत कर रही है?

(ii) What does she mean when she says ‘If you are not careful…’? (She says something a little later which means the same. Find that sentence.)
उसके कहने का क्या अभिप्राय है जब वह कहती है ‘यदि तुम सावधान नहीं रहोगे….’ (थोड़ी देर बाद वह कुछ कहती है |जिसका वही अर्थ है। वह वाक्य ढूंढिए।)
Answer:
(i) She is referring to the Central Jail where stray and homeless boys and girls are put behind the bars.
(ii) The sentence is: You don’t have to do anything, just don’t get caught.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 2 Children at Work

Question 3.
(i) Where did the girl lead Velu to?
लड़की, वेलू को कहाँ ले गई?

(ii) What did they get to eat?
उन्हें खाने के लिए क्या मिला?
Answer:
(i) The girl led Velu behind a big hall to a big garbage bin, overflowing with rubbish.
(ii) They got a squashy banana, a vada and one more banana to eat. (Velu got a squashy banana and a vada to eat. The girl got one more banana. She ate it herself.)

Question 4.
What work did she do? Think of a one word answer.
वह क्या काम करती थी? एक शब्द में उत्तर देने की सोचो।
Answer:She collected thrown out papers, plastic items and glass bottles. Ragpicker.

Comprehension Check – III

Question 1.
(1) What materials are the ‘strange huts made out of?
‘अनोखी’ ‘झोंपड़ियाँ किस पदार्थ की बनी हुई हैं?
(ii) Why does Velu find them strange?
वेलू उन्हें अनोखी क्यों पाता है?
Answer:
(i) The strange huts are made of the materials metal sheets, tyres, bricks, wood and plastic.
(ii) Velu finds them strange because they were built out of all sorts of things. They stood crookedly and looked as if they would fall any moment.

Question 2.
What sort of things did Jaya and children like her collect and what did they do with those things?
जया और उस जैसे बच्चों ने क्या बटोरा और उन चीजों का उन्होंने क्या किया?
Answer:
Jaya and children like her collected paper, plastic and glass items. They sold those things to Jam Bazaar Jaggu.

Question 3.
Is Velu happy or unhappy to find work? Give a reason for your answer.
क्या वेलू काम पाकर खुश है या नाखुश? अपने उत्तर के लिए एक कारण दो।
Answer:
Velu is not very happy to find work. He had not run away from his village and come to this new place to dig through garbage bins. But he accepted the job temporarily till he found a better job.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 2 Children at Work

Exercise

Discuss the following questions in small groups. Write their answers afterwards:

Question 1.
Is Velu a smart boy? Which instances in the text show that he is for isn’t?
क्या वेलू एक समझदार लड़का है?/पाठ में कौन-से प्रसंग हैं जो यह दर्शाते हैं कि वह है/नहीं है?
Answer:
Yes, Velu is a smart boy. He makes determination to leave his village and find some work in Chennai. He walked for most of the first day and reached Karur. He got exhausted. but did not return home. He boarded the train without a ticket. He availed himself of the opportunity to help Jaya in her worthless job. He did it for her benefactor. Still he thought of finding a better job.

Question 2.
Do you think Jaya is a brave and sensitive child with a sense of humour? Find instances of her courage, kind nature and humour in the text.
क्या तुम्हारे विचार में जवा एक वीर तथा संवेदनशील लड़की है जिसमें हास्य-वृत्ति है? पाठ में से उसके साहस, दयालु स्वभाव और हास्य के प्रसंग दें।
Answer:
I think that Jaya is a brave and sensitive child with a sense of humour.
She had the coinage to associate herself with Velu and win him over. She cohvinced him to work for her. She collected thrown-away things in scorching heat of thq seen.
She was of kind nature. She realised that Velu was hungry. She found food for him in the garbage. She also gave him old shoes to wear.
She warned hjm against being daught and sent to jail.
She was a humorous girlJThe following sentences show it.
(i) No need to stare stupidly.
(ii) What do you think you’re doing? Grazing cows.
(iii) You don’t have to do anything, just don’t get daught.
(iv) Don’t think I have money to buy food for you.
(v) So you have been following me around without even knowing my name.
(vi) I don’t have time to waste, like you.
(vii) Don’t just stand there, posing a big, hero.
(viii) you stand around in the middle of the road like that you’ll be chutney.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 2 Children at Work

Question 3.
What one throws away as waste may be valuable to others. Do you find this senterfce meaningful in the context of this story? How?
बेकार समझकर जिस चीज को कोई फेंक देता है, वह दूसरों के लिए मूल्यवान हो सकती है। क्या कहानी के संदर्भ में आप इस वाक्य को सार्थक समझते हैं? कैसे?
Answer:
That which is waste for one may be a business or source of income or profit for others. This sentence has a meaning in the coritent of this story. The empty bottles, pieces of paper and items of plastic are thrown out by the people. The ragpickers earn their living by collecting them. Those who store rubbish become very rich people. The waste proves valuable and a blessing for them and their families.

Think it Over

  • The best investment that a country can make is to put milk into its children.
  • People don’t notice goodness because it is transparent like water and air; only if it rims out does it become noticeable.
  • It is never too late to have a happy childhood.
  • For self-attempt.

It is Someone You Know?

A busy official known for his love of animals was once passing through a village in a cart. Suddenly he asked the cartman to stop and tried to hear what sounded like a wail from far away. The cartman asked, ‘Is it a man you know?’ The official replied, ‘No, it’s a dog I don’t know.’

  • For self-attempt (He might be a veterinary surgeon.)

HBSE 8th Class English Solutions Children at Work Important Questions and Answers

Question 1.
Who was Velu? What work did he do?
” वेलू कौन था? वह क्या काम करता था? ”
Answer:
Velu was an eleven-year old boy. He lived in a village. He worked on a landowner’s farm. He knew the work of weeding and taking cows out to graze.

Question 2.
What did Velu carry with him?
वेलू, अपने साथ क्या लेकर गया?
Answer:
Velu carried the following items with him:
(a) a shirt
(b) a towel and
(c) a comb.

Question 3.
What did Velu see on Chennai Central?
वेलू ने चेन्नई सेन्ट्रल में क्या देखा?
Answer:
Velu saw a large crowd on Chennai Central. It was like a village fair. Announcements were made on the loudspeaker. Some people looked at a TV hanging from the roof. He saw the porters going by with loaded trolleys. The people were bumping into him with their suitcases.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 2 Children at Work

Question 4.
How did Velu travel the whole night?
वेलू ने रात-भर किस प्रकार सफर किया?
Answer:
Velu boarded the unreserved compartment. He had tried to sleep on the floor near the door. Some people made much noise while playing at cards.

Question 5.
How far was Chennai from Velu’s village?
वेलू के गाँव से चेन्नई कितनी दूर था?
Answer:
Velu had walked for most of his first day to Karur. Then he got on the train. He travelled all night by train. It shows that Chennai was at a great distance from Velu’s village.

Question 6.
Why was Velu feeling miserable and exhausted? How do you know?
वेलू दु:खी और थका-माँदा क्यों था? तुम्हें कैसे पता?
Answer:
Velu had walked for most of the day. He had a disturbed sleep on the floor near the door. It made him exhausted. He had no place to go in Chennai. Therefore, he was feeling miserable. We know this because he was putting his head down on his knees.

Question 7.
Who stood behind Velu? In what condition was she?
वेतू के पीछे कौन खड़ी थी? वह किस हालत में थी?
Answer:
A girl was standing behind Velu. She I was around his own age. She was wearing a long banian that came down to her knees. Her hair was stiff and brownish. She had a huge sack on one shoulder.

Question 8.
How was the girl’s voice? What did she say?
लड़की की आवाज़ कैसी थी? उसने क्या कहा?
Answer:
The girl’s voice was rough. She said, “Aiy! what, New to town eh? Again she said, “here, Aiy! No need to stare stupidly. What is your name

Question 9.
What did the girl say when she learnt that Velu was hungry?
उस लड़की ने क्या कहा जब उसे पता चला कि वेलू भूखा
Answer:
Velu pressed his stomach with a grimace. The girl learnt that he was hungry. She told him that he won’t get food by sitting there glumly. She assured him that she would find some food for him if he wanted.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 2 Children at Work

Question 10.
What did Velu find on reaching the road?
सड़क पर पहुंच कर वेलू ने क्या पाया?
Answer:
Velu and the girl got to the road. He found many vehicles plying non-stop. Dust and smoke flew at him from all sides. It made him feel dizzy. It took them a long time to find a gap to run through

Question 11.
Why did Velu try hard to walk in the shade?
वेलू, छाया में चलने का कठोर प्रयास क्यों कर रहा था?
Answer:
The sun blasted down on the tar. It burnt Velu’s bare feet. He was also soaked with sweat. Therefore, he tried hard to walk in the shade. Moreover, he had to keep up with the girl’s fast pace.

Question 12.
What did Velu see in front of a big building?
एक बड़े भवन के सामने वेलू ने क्या देखा?
Answer:
Velu and the girl stood in front of a big building. It was named Sri Rajarajeshwari Prasanna Kalyana Mandapam. It was a building where a wedding was taking place.

Question 13.
Write the character-sketch of Velu.
वेलू का चरित्र-चित्रण कीजिए।
Answer:
Velu was an eleven-year old boy. He was sick of his father’s beating and drinking habits. He made up his mind to leave his village. He took the risk of going to Chennai without any money with him. He was an opportunist. He stuck to the girl who helped him in finding food. He had no mind to return home. He was deadset on finding some better job. He ate rubbish but neither stole nor begged. He was grateful to the girl and stuck to her.

Question 14.
Write the character sketch of the girl (ragpicker).
(कूड़ा-कबाड़ बटोरने वाली) लड़की का चरित्र-चित्रण कीजिए।
Answer:
The girl was of Velu’s age. She had a calculating mind. She guessed that Velu was hungry and a run-away. She was of helpful nature. She offered Velu a squashed banana and a vada. Afterwards she ate a banana. She warned him not to be caught or he would be sent behind the bars. She gave him a pair of shoes because his feet burnt in burning sun on tar road. She earnt her living by doing menial work. She was an earning hand and not a burden on her household.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 2 Children at Work

Children at Work Summary in English

I

Velu was an eleven year old boy. ¡lis father used to beat him. Therefore, he ran away from home two days ago. He had walked for most of the first day to Karur. Then h got on the train to Chennai. Ile got into the unreserved compartment without a ticket. He had eaten quite a little for
two days. He got down the train at Chennai Central.

Velu sat on a bench on the platform. There was a terrible noise around him. He heard a rough voice of a girl of his own age. She was wearing a long banian. She asked him his name. He told it was Velu. She told him that the place was full of run away children like him. Then she sat down next to him. She was a ragpicker.

Velu pressed his stomach. She realised that ho was hungry. She told him that she could find food for him if he wanted. Velu gave no reply. The girl picked up her sack and started to walk away. Velu had nowhere else to go. Therefore, he ran after her.

II

Velu followed the girl through the crowded streets. Velu saw a buge rush of vehicles on the road. The girl dragged Velu to the other side. He could not read the signboards on the road because they were in English. The girl turned on to a wide bridge and walked up. Velu peeped over the railing. He could see huge buildings, towers and more roads in the distance. The girl told him that he would be sent to Central Jail if he was not careful and was caught. He asked her what she was carrying in her bag (sack). She told hùñ that she was carrying things like bottles, papers, etc. It was a bright sunny morning. Velu’s barefeet were burning. Still he kept up with the girl’s fast pace.

They reached a big building, after half an hour of walking. A marriage was taking place there. Velu thought, they would enjoy the wedding feast in vain. The girl led him behind the hail. There was a big garbage bin. The girl picked up a squashy banana and held it out to Velu. Then she threw him a vada. Velu hesitated. But hunger pressed him to gulp them down. Still he was not well fed. The girl found one more banana but she ate it herself She had no time to wait for the leftover, of the lunch. Therefore, she walked off. Velu couLd not remain behind. He was helpless there. He ran after her again. He knew that her name was Jaya. She allowed him to follow her. She was going home to get another sack.

III

Jaya and Velu walked along the road for half an hour. Velu saw a row of strangest huts built of all sorts of things. They were about to fall. Jaya dumped her sack outside her hut. Then she picked up an empty sack. She gave Velu a pair of old shoes. She also pushed a sack and a stick into Velu’s hands. She asked him to accompany her and help her. Velu had done work only on the farm till then. Jaya told him to collect the things (paper, plastic, glass, etc.) like her. He called them rubbish-Jaya called him a damn fool. She sold the co!!ecLon to Jam Bazaar Jaggu who sold thc same to a factory. Velu stood unwilling. Jaya poked at him .ith het st.ck and sn”bbed him. Velu was ielpleas. He got ready to help Jaya.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 2 Children at Work

Children at Work Summary in Hindi

I

वेलू, ग्यारह वर्षीय लड़का था। उसका पिता उसे पीटा करता था। इसलिए, दो दिन पहले वह घर से भाग गया था। पहले दिन, अधिकांश समय वह कारूर पहुँचने के लिए पैदल चलता रहा। फिर चेन्नई के लिए, वह रेलगाड़ी में सवार हो गया। बिना टिकट के वह अनारक्षित डिब्बे में चढ़ गया। दो दिन, उसने बहुत थोड़ा भोजन खाया था। वह चेन्नई सेन्ट्रल पर रेलगाड़ी से उतरा।

वेलू, प्लेटफार्म पर एक बेंच पर बैठ गया। उसके इर्द-गिर्द भयानक शोर था। उसने लगभग अपनी आयु की एक लड़की की खुरदरी आवाज़ सुनी। वह एक लम्बी बनियान पहने हुए थी। उस (लड़की) ने उससे (वेलू से) उसका नाम पूछा। उसने कहा कि वह ‘वेलू’ है। उसने (लड़की ने) बताया कि वह स्थान, उस जैसे भागे हुए बच्चों से भरा हुआ है। फिर वह उसके साथ बैठ गई। वह कूड़ा बीनने वाली थी।

वेलू ने अपने पेट को दबाया। उस (लड़की) ने महसूस किया कि वह (लड़का) भूखा है। उसने बताया कि वह उसके लिए भोजन तलाश कर सकती है, यदि वह चाहेगा। वेलू ने कोई उत्तर नहीं दिया। लड़की ने अपना बोरा उठाया और चलती बनी। वेलू के सामने जाने का और कोई अन्य स्थान नहीं था। इसलिए, वह उसके पीछे दौड़ा।

वेलू, भीड़ वाली गलियों में से उस लड़की के पीछे चलता रहा। वेलू ने सड़क पर वाहनों की अपार भीड़ देखी। लड़की, उसे खींच कर दूसरी तरफ ले गई। वह सड़क पर लगे संकेतकों को नहीं पढ़ सका क्योंकि वे अंग्रेजी में (लिखे हुए) थे। लड़की मुड़ी और एक चौड़े पुल के ऊपर चढ़ी तथा ऊपर की तरफ चलने लगी। वेलू ने आड़ के पार झाँका। वह कुछ दूरी पर विशाल भवनों, मीनारों और अधिक सड़कों को देख सकता था।

II

लड़की ने उसे बताया कि यदि वह असावधान रहा और पकड़ा गया तो उसे सेन्ट्रल जेल भेज दिया जाएगा। उस (वेलू) ने उससे पूछा कि वह अपने बोरे में क्या लिए हुए है। उस (लड़की) ने उसे बताया कि वह बोतलें, कागज आदि लिए हुए है। वह एक चमकीली धूप वाली प्रातः थी। वेलू के नंगे पैर जल रहे थे। फिर भी वह लड़की की तेज गति के साथ चलता रहा।

आधा घंटा चलने के बाद वे एक विशाल भवन के पास पहुंचे। वहाँ पर कोई विवाह हो रहा था। वेलू ने सोचा कि वे विवाह की दावत का स्वाद लेंगे परन्तु व्यर्थ। लड़की उसे हॉल के पीछे ले गई। वहाँ पर एक बहुत बड़ा कूड़ेदान था। लड़की ने मसला हुआ एक केला उठाया और वह वेलू को पेश किया। फिर उसने उसके पास एक बड़ा फेंका, वेलू हिचका। परन्तु भूख ने उन्हें डकारने के लिए, उसे विवश किया। फिर भी पूरी तरह से उसका पेट नहीं भरा। लड़की ने एक केला और ढूँढा परन्तु उसे स्वयं खा लिया। लंच की जूठन के लिए प्रतीक्षा करने का उसके पास समय नहीं था। इसलिए वह चल पड़ी। वेलू, पीछे नहीं रुक सका। वह वहाँ लाचार था। वह दोबारा उसके पीछे दौड़ा। उसे जानकारी हुई कि उस (लड़की) का नाम जया है। उसने उसे अपने पीछे आने की अनुमति दे दी। वह दूसरा बोरा लेने के लिए अपने घर जा रही थी।

III

जया और वेलू, आधा घंटे तक सड़क पर चलते रहे। वेलू ने सभी प्रकार की चीजों से बनी हुई विचित्रतम झोंपड़ियों की कतार देखी। वे गिरने ही वाली थीं। जया ने अपना बोरा, अपनी झोपड़ी के सामने पटक दिया। फिर उसने एक खाली बोरा उठाया। उसने वेलू को जूतों का एक पुराना जोड़ा दिया। उसने वेलू के हाथ में एक बोरा और एक छड़ी भी थमाई। उसने उससे अपने साथ चलने और अपनी सहायता करने के लिए कहा। तब तक वेलू ने केवल एक फॉर्म पर काम किया था। जया ने उसे आदेश दिया कि उसकी भांति (कागज, प्लास्टिक, शीशा आदि) चीजों को इकट्ठा करे। उसने उन्हें कबाड़ कहा। जया ने उसे महामूर्ख कहा। वह इकट्ठी की गई चीजों को जाम बाजार जग्गू के पास बेचती थी जो उन सभी को एक फैक्टरी में बेचता था। वेलू अनिच्छा से खड़ा रहा। जया ने अपनी छड़ी से उसे धक्का दिया और उसे लताड़ा। वेलू मजबूर था। वह जया की सहायता के लिए तैयार हो गया।

HBSE 8th Class English Solutions

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

Haryana Board HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

HBSE 8th Class English How the Camel Got His Hump Textbook Questions and Answers

Comprehension Check – I

Question 1.
What tasks, do you think, were assigned to the dog and the ox?
तुम्हारे विचार में कुत्ते तथा बैल को कौन-से काम दिए गए थे?
Answer:
The dog was assigned the work of carrying sticks. The ox ploughed the fields for man.

Question 2.
Why did the camel live in the middle of the desert?
ऊँट मरुस्थल के बीच में क्यों रहता था?
Answer:
The camel lived in the middle of the desert lest the man should find him and get work from him. He was too lazy to work.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

Question 3.
What made the dog, the horse and the ox very angry?
किस बात से कुत्ता, घोड़ा तथा बैल बहुत नाराज हो गए.?
Answer:
They felt angry because the man had ordered them to work double time to compensate for the loss suffered because of not working at all for three days.

Question 4.
How did the Djinn know the horse was complaining against the camel?
जिन्न को कैसे पता चला कि घोड़ा ऊंट की शिकायत कर रहा है।
Answer:
By the horse’s referring to camel’s ‘long’ neck and long ‘legs, Djinn comes to know that the horse was complaining against the camel.

Comprehension Check – II

Question 1.
The camel was looking at his own reflection in the pool. What does it suggest to you about the camel?
ऊँट, सरोवर में अपना प्रतिबिंब देख रहा था। यह बात ऊँट के प्रति क्या दर्शाती है?
Answer:
It suggests that the camel felt proud of his beautiful back and large size. So, when he saw his reflection in the pool, he felt very sad. He began to take a heavy breath.

Question 2.
The camel said ‘Humph’ repeatedly. How did it affect him?
ऊँट बार-बार “हूँ” करता था। उसका उस पर क्या प्रभाव पड़ा?
Answer:
The camel used the word “Humph”, at every answer he gave to animals and the Djinn. It affected him badly though he felt proud and careless of his duty. It had a bad impression of camel in other’s mind.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

Question 3.
What, according to the Djinn, was the use of the ‘hump’?
जिन्न के अनुसार ‘कूबड़’ से क्या लाभ था?
Answer:
According to the Djinn, the hump was useful for the camel. He could store his food and use it during continuous work for many days.

Question 4.
….. he has never yet learnt to behave’. In the light of this, what’s the writer’s opinion about the camel?
उसने फिर भी शिष्टाचार अपनाना नहीं सीखा है।’ इस संबंध में ऊँट ने लेखक के अनुसार अभी तक क्या नहीं सीखा है?
Answer:
According to the writer, the camel hasn’t learnt the lesson of good behaviour. He works, of course, but lazily and unwillingly. His hump has disappointed him.

Exercise

Discuss the following topics in groups:

Question 1.
Can this story be factually true?
क्या यह कहानी तथ्यात्मक रूप से सच हो सकती है?
Answer:
No, this story cannot be factually true.

Question 2.
What, according to you, is the story about? Consider the following:
तुम्हारे अनुसार, यह कहानी किसके बारे में है? अधोलिखित पर विचार करें:
(i) How the world began.
संसार का आरंभ किस प्रकार हुआ।

(ii) Why everyone should do his/her share of work seriously.
प्रत्येक व्यक्ति को अपना कार्य गंभीर रूप से क्यों करना चाहिए।

(iii) How animals are important to humans.
मानवों के लिए पशु किस प्रकार महत्त्वपूर्ण हैं।

(iv) How the camel got his hump.
ऊँट को अपना कूबड़ किस प्रकार मिला।
Answer:
(iv) How the camel got his hump.
ऊँट को अपना कूबड़ किस प्रकार मिला।

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

Question 3.
What did you do over the weekend? Were you generally active or idle? Please check your back before starting to discuss or answer the question.
तुमने सप्ताहांत में क्या किया? क्या तुम प्रायः क्रियाशील रहते थे या आलसी? इस प्रश्न के बारे में उत्तर देते समय या चर्चा, करते समय कृपया अपनी पीठ चेक करें।’
Answer:
I put my heart and soul in studies in the beginning of the week. However, I took a lot of interest in sports in the other half of the week. So, as whole I remained active. Now, I look at my back. It has not grown any hump. I feel free.

Question 4.
There are broadly two categories of workers-those who prefer to do today what they can do tomorrow, and those who prefer to do tomorrow, what they can do today. Wheredoyou belong?
मोटे तौर पर कार्मिकों के दो वर्ग होते हैं-वे जो कल करने वाले कार्य को आज करना पसंद करते हैं और वे जो काम आज कर सकते हैं उसे कल करना पसंद करेंगे। तुम कौन-सी श्रेणी में आते हो?
Answer:
I belong to the first category of workers-those who prefer to do today what they can do tomorrow.

Think it Over

  • All work is dignified: there is no such thing as ‘menial work’.
  • He who struggles is better than he who never attempts.
  • ‘All work and no play…’ Is it a good idea? William Faulkner, American novelist and poet, didn’t think so. In his words, “One of the saddest things is that the only thing that a man can do for eight hours a day, day after day, is work, You can’t eat eight hours a day… All you can do for eight hours is work. Which is the reason why man makes himself and everybody else so miserable and unhappy”.
  • सभी काम सम्मानयोग्य हैं। ‘घटिया काम’ जैसी कोई चीज़ नहीं है।
  • वह जो संघर्ष करता है उससे अच्छा होता है जो कभी भी प्रयास नहीं करता है।
  • ‘काम ही काम, खेल नहीं…’ क्या यह एक अच्छा विचार है?अमेरिकन उपन्यासकार और कवि, विलियम फॉकनेर, वैसा नहीं मानता था। अपने (उसके) शब्दों में, “वह एक सबसे अधिक दुःखपूर्ण बात है कि एकमात्र चीज़ जो व्यक्ति प्रतिदिन आठ घंटा काम करके करता है, काम कहलाता है। तुम दिन में आठ घंटे नहीं खा सकोगे। तुम आठ घंटे केवल कार्य कर सकते हो। जो इस बात का मुख्य कारण है कि मनुष्य अपने आपको तथा दूसरों को क्यों दयनीय और दुःखी बनाता है।”

HBSE 8th Class English Solutions How the Camel Got His Hump Important Questions and Answers

Question 1.
What did the camel eat when he lived in the middle of the Howling Desert?
जब ऊंट कोलाहलपूर्ण मरुस्थल में रहता था, वह क्या खाता था?
Answer:
When the camel lived in the middle of the noisy deserts, he did not work, he ate sticks and thorns and prickles.

Question 2.
What will happen to us if we remain idle?
यदि हम सुस्त रहेंगे तो हमारी हालत क्या होगी?
Answer:
If we remain idle, we will grow a hump that will be worse than the camel’s. Our body will grow fat and be unable to be active. Laziness will enter our whole body and make us ill.

Question 3.
What is the cure for this state of affairs?
इस परिस्थिति का क्या उपचार है?
Answer:
The cure for our laziness is that we should be active. We should work and take up plough to work in the field or dig it until we perspire.

Question 4.
Why does the poet call the hump “The horrible hump”?
कवि कूबड़ को “भयानक कूबड़” क्यों कहता है?
Answer:
The poet calls the hump’a horrible hump’ because the camel’c hack swells up. It puffs up and up to a considerable height. It looks very ugly.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump

Question 5.
How do we behave at night if we don’t work?
यदि हम कार्य न करें तो रात को हमारा क्या व्यवहार होता
Answer:
If we get lazy and avoid work, our night will be troublesome. We shall come out of bed with dirty head and angry mood, shivering uneasily. We shall run about hurriedly for bathroom and hunt for our shoes, grumbling and complaining against the mismanagement of the household.

Question 6.
Write a paragraph on “Disadvantages of Laziness.”
आलस्य से होने वाली हानियों पर नोट लिखें।
Answer:
Disadvantages of Laziness:
Laziness makes us dull. We are unwilling to work. We devote more time to sleep and less to work. We become drones, i.e. we live upon the earnings of others. We enjoy upon others’ bread. If we don’t do any work, even our own household members don’t like us. We will get up in a disgruntled mood in the morning. We shall come out of our bed with dirty heads. We shall not like to take bath, change, clothes. Last but not the lvast, we shall be liable to indulge in smoking, drinking and gambling.

The Best Christmas Present in the World Summary in English

I
When the world began, animals worked for human beings. However, the camel was too lazy to work for them. When other animals asked him to come out and join to work with them, he said “Humph”. It means, “Yes, I hear”, but actually he did not move at all. Once the dog, the horse and the ox-all went to the camel one by one and called on him to come out to work but to everyone he replied in the same tone “Humph”.

At last the Man called the three animals in the evening and inspected their work. They complained that the camel did not join them. They told him that the camel was very lazy. “Whenever, we go to call him out for work, he says “Humph”. The man then, ordered them to work double time to compensate for the loss. At this, they felt angry and called a Panchayat. The camel was also called. When he arrived he stood laughing. He then replied “Humph” and went away.

Now Djinn was the incharge of the forest. He also visited the camel and asked why he did not work. To Djinn also, the camel said, “Humph”. At this, Djinn punished the camel by placing a hump on his back. It was a store of food which he could keep on carrying and using for many days together. Djinn told him that from that day onwards, he would carry his food on his back and keep it in his hump. Then he ordered him to join the three animals in work and behave in a nice way. That is why the camel got the Hump.

II

After the story, the author also asks us to work and not to sit idle. It says if we remain idle, we shall also grow hump on our backs and this will be worse than that for the camel. If we work continuously and sufficiently, we shall become active. And as a result, we’ll not have any hump. A hump turns us ugly. Similarly, if we do not have enough work to do we shall rust our body and become dull. Let us take up plough and work in the fields to get fresh contact with Nature.

The Best Christmas Present in the World Summary in Hindi

I

यह कहानी तब की है जब इस संसार का निर्माण हुआ था। तब पशु, मनुष्य जाति के लिए काम करते थे। परंतु ऊँट बहुत आलसी था। वह इसके लिए काम नहीं करता था। जब भी अन्य पशु ऊँट को काम करने हेतु बुलाने के लिए जाते, वह “हूँ” कह देता। परंतु उनके साथ नहीं जाता। एक बार घोड़ा, कुत्ता तथा बैल उसके पास बारी-बारी गए और उसे काम करने के लिए आने को कहा परंतु ऊँट का उत्तर था “हूँ”।

शाम को मनुष्य ने तीनों को बुलाया और काम का निरीक्षण किया। उन्होंने अपना काम तो दिखा दिया परंतु ऊँट की शिकायत की कि वह आलसी है। हर बार बुलाने पर “हूँ” कर देता है। मनुष्य ने उनको दुगुना काम करने की आज्ञा दे दी ताकिं ऊँट के काम न करने की कमी को पूरी की जा सके। इस पर तीनों पशु क्रुद्ध हो गए और उन्होंने पंचायत बुलाई। ऊँट को भी बुलाया गया। वहाँ भी ऊँट हंसता हुआ आया और बोला “हूँ” और चला गया।

वन का प्रबंधक एक जिन्न था। वह भी ऊँट के पास गया और उससे उसने काम न करने का कारण पूछा। ऊँट हँसा और कहा “हूँ”। जिन्न ने अब उसे दंड दे दिया। उसने ऊँट की पीठ पर एक कूबड़ लगा दिया। यह कूबड़ उसकी खाद्य सामग्री के भंडार का काम करता था जो वह कई दिनों तक प्रयोग कर सकता था। जिन्न ने उससे कहा कि उस दिन से वह अपनी खुराक पीठ पर ढोएगा और उसे अपने कूबड़ में रखेगा। तब उसने उसे तीनों पशुओं-कुत्ता, घोड़ा और बैल के साथ जाकर काम करने को कहा और उसे विवेक से काम लेने का परामर्श दिया।

II

यहाँ एक विचार को कहानी द्वारा बताया गया है। वह यह है कि यदि हम आलस्य करेंगे तो हमें भी कूबड़ लग जाएगा। यह ऊँट के कूबड़ से भी बुरा होगा। हमारा बुरा व्यवहार और उकता जाने की प्रवृत्ति भी आलस्य का परिणाम है। यदि हम लगातार और पर्याप्त काम करते रहेंगे तो हम उद्यमी बन जाएँगे। यदि हम सक्रिय नहीं होंगे तो हम अपनी पीठ को कूबड़ा तब भी बना देंगे। यह कूबड़ हमें कुरूप बना देगा। जब हम बिस्तर से बाहर निकलेंगे, हम ढीले-ढाले और आलस्य से भरपूर लगेंगे। अतः हमें गतिहीन नहीं बनना चाहिए। अपितु खेतों में हल चलाना चाहिए और अन्य कार्य करने चाहिएँ।

HBSE 8th Class English Solutions

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 5 Princess September

Haryana Board HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 5 Princess September

HBSE 8th Class English Princess September Textbook Questions and Answers

Comprehension Check – I

Question 1.
How many daughters did the royal couple have?
शाही युगल (राजा तथा रानी) की कितनी बेटियाँ थीं?
Answer:
The royal couple had nine daughters.

Question 2.
Why were they named after the months of the year?
उनके नाम वर्ष के महीनों के नाम पर क्यों रख गए थे?
Answer:
They were named after months of the year because there were nine in all and the queen had expressed her inability to remember their names. Moreover, the names of months can be easily expressed by everybody.

Question 3.
The king had a peculiar habit. What was it? Why is it called peculiar?
राजा की एक विचित्र आदत थी। वह क्या थी? इसे विचित्र क्यों कहा गया है?
Answer:
The King had a strange habit of giving gifts to the people who came to congratulate him on his birthday. This habit is called peculiar because generally people bring gifts in place of receiving on birthdays.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 5 Princess September

Question 4.
(i) What was Princess September’s reaction to the loss of her parrot?
राजकुमारी सेप्टेम्बर की तोते के मर जाने पर क्या प्रतिक्रिया थी?
Answer:
Princess September was shocked to find her parrot lying dead. She didn’t touch anything to eat. She went to bed without supper.

(ii) What was her mother’s reaction to it?
इस पर उसकी माँ की प्रतिक्रिया क्या थी?
Answer:
The Queen’s reaction was indifferent. “It is stuff and nonsense. The child had better go to bed without supper.” She was neither happy nor sad.

(iii) What do the reactions indicate about the nature and temperament of each?
प्रत्येक के स्वभाव तथा व्यवहार के प्रति ये प्रतिक्रियाएँ क्या संकेत देती हैं?
Answer:
The reactions show that Princess September loved birds with intense depth. She burst into tears to see her parrot lying dead. However, her mother’s reaction was not so. She did not express the least sorrow or any feeling of “loss of” it. She called it non-sense to weep at a mere bird’s death. She was hard-hearted.

Question 5.
What pulled the Princess out of her gloom?
राजकुमारी ने उदासी से कैसे छुटकारा पाया?
Answer:
The Princess September had received a great shock at the parrot’s death. She swooned. When she came to senses she found a little bird flying about in her room and singing. On hearing its song her gloom (sadness) vanished. So it was the little sweet singing bird that pulled the Princess out of her gloom.

Question 6.
How did the Maids of Honour come to know that the Princess and the bird had become intimate friends?
राजकुमारी की नौकरानियों को कैसे ज्ञात हुआ कि राजकुमारी और पक्षी घनिष्ठ मित्र बन गए हैं?
Answer:
The Maids of Honour advised Princess September to get a new parrot from the market and put it in a cage but she did not accept this advice. She’tiked the new bird and the bird also sang sweet songs for her. When the bird had gone out to his father-in-law’s house, she felt very sad. But when he came back she welcomed him. She even freed him from the cage as she loved him. So, it is clear that Princess September and the new birds had become intimate friends forever.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 5 Princess September

Question 7.
The new bird was full of new songs but the old parrots always repeated themselves. What did they say?
नया पक्षी नए-नए गीतों से भरपूर था परंतु पुराने तोते सदा अपने को दोहराते रहते थे। वे क्या कहते थे?
Answer:
The new bird sang different songs of the king’s lake and goldfish etc. but the old parrots sang the same song “God save the king” and “Pretty Polly” again and again though in seven Asian languages.

Question 8.
What is the king’s opinion about his councillors? Why did he form that opinion?
राजा की अपने दरबारियों के प्रति क्या राय थी? यह राय उसने क्यों बनाई?
Answer:
The king had got tired of the same song “God save the king” being sung again and again because it reminded him too^much of his councillors. Perhaps he felt that song prayed to God to save the king smelt some danger for the king. Moreover, he felt fyored to hear of the councillors.

Question 9.
(i) The eight princesses made an offer to Princess September. What was it?
आठ राजकुमारियों ने राजकुमारी सेप्टेम्बर के सामने एक प्रस्ताव रखा। यह प्रस्ताव क्या था?
Answer:
They offered that they were ready to buy a red and yellow parrot with their own money collected among themselves. However, Princess September rejected their offer.

(ii) Why, in your view, did they do it?
तुम्हारे विचार में, उन्होंने यह क्यों किया?
Answer:
In my opinion, they were jealous of the new bird. They didn’t want she should have that because it was a good bird.

Question 10.
What did the sisters advise the Princess to do about her bird?
बहनों ने राजकुमारी को अपने पक्षी के प्रति क्या परामर्श दिया?
Answer:
They wanted that Princess September should put her new bird in the cage and not let him fly in freedom.

Comprehension Check – II

Question 1.
Under the circumstances it was a very unfortunate remark for the bird to make. Elaborate the italicised parts of the above sentence.
परिस्थितियों के अनुसार तो पक्षी के लिए यह बहुत दुर्भाग्यपूर्ण बात कही गई थी। वाक्य के इटैलिक भाग का अर्थ समझाओ।
Answer:
I think the little bird should not have madte these remarks. He was not bound under any circumstances to come back. It was not possible for him to come back to Princess September. Yet he came ignoring the party his father-in-law was giving. The new bird wanted to show his importance to the Princess.

Question 2.
(i) What did Princess September do to ensure the safety of her pet?
राजकुमारी ने अपने पालतू पक्षी की सुरक्षा को सुनिश्चित करने के लिए क्या किया?
Answer:
Princess September put the bird in a golden cage. She told him that there was danger of cats to him at night. Her mamma had told of this danger to her.

(ii) How did the bird react to it?
पक्षी ने इसके प्रति अपनी प्रतिक्रिया कैसे दिखाई?
Answer:
Bird reacted to it sharply. He didn’t want to be in prison (cage). He wanted full freedom.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 5 Princess September

Question 3.
Why did the bird refuse to be taken out in her cage?
पक्षी ने अपने आपको पिंजरे में बाहर ले जाए जाने से इंकार क्यों किया?
Answer:
The bird refused to be taken out in the cage because he did not want to be a prisoner. He wanted freedom. A free bird sings freely and enjoys the freedom.

Question 4.
(i) What persuades Princess September to give the bird his freedom again?
किस बात ने राजकुमारी सेप्टेम्बर को अपने पक्षी के लिए पुनः स्वतंत्रता प्रदान करने हेतु प्रेरित किया?
Answer:
The Princess found the bird nearly dead in the next morning. He had stopped taking anything. He had stopped singing at all. Compelled by the circumstances she had to give the bird his freedom. So she let him go out of the cage.

(ii) How did the bird react to it?
पक्षी ने इसकी प्रतिक्रिया कैसे दिखाई?
Answer:
The bird was filled with joy. He flew away to the far lands promising that he would come back and sing for her whenever she wanted.

Question 5.
Princess September kept her window open day and night.
(i) How did it help the bird?
(ii) How did it help the Princess herself?
राजकुमारी अपनी खिड़की दिन-रात खुली रखती थी।
(i) इससे पक्षी को क्या सहायता मिलती थी?
(ii) इससे स्वयं राजकुमारी को क्या लाभ होता था?
Answer:
Keeping the window open, would help the bird because he could enter September’s room freely and go away when he wanted. The Princess grew beautiful because of the open window because she could enjoy its company and the sunhght whenever she desired. Both the bird and the Princess, lived happily together with this arrangement.

Question 6.
The eight sisters kept their windows shut. How did it affect them?
आठों बहनें अपनी खिड़कियाँ बंद रखती थीं। इसका उन पर क्या प्रभाव पड़ा?
Answer:
The eight sisters kept their windows shut off. So, they did not get the fresh air and music of the freely singing bird. After some time, they grew ugly.

Exercise

Discuss the following questions in small groups. Write their answers later:

Question 1.
Are the sisters unkind and cruel to the new bird? Find evidence in the text to support your idea.
क्या तुम्हारी दृष्टि में बहनें दयाहीन तथा अत्याचारी हैं? अपने इस विचार के समर्थन में पुस्तक में से प्रमाण दीजिए।
Answer:
Yes, the sisters are unkind and cruel to the new bird. They advised their sister, Princess September, to put him in a cage. When the bird was put into, the cage, he resisted. The eight Princesses didn’t mind if the bird died in the cage.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 5 Princess September

Question 2.
Which, to you, is the most important idea in this story, and why?
(i) importance of music
(ii) value of freedom
(iii) beauty of nature
तुम्हारी दृष्टि में इस कहानी का सबसे अधिक महत्त्वपूर्ण दृष्टिकोण क्या है और क्यों?
(क) संगीत का महत्त्व
(ख) स्वतंत्रता का मूल्य
(ग) प्रकृति का सौंदर्य
Answer:
The value of freedom. Freedom is a basic need of all living beings.

Think it over

  • There are two ways to study butterflies: chase them with pets then inspect their dead bodies, or sit quietly in a garden and watch them dance among the flowers.
  • Freedom practises its own logic. It puts a bouquet of rights in your rigfcihaad and a basket of duties in your left hand:. This is merely to help you walk straight.
  • To be free is to be disciplined. Who knew it better than a young enthusiast walking down the road swinging his arms wildly. When he accidentally hit an old gentleman on the tip of his nose, the man asked “What do you think you are doing?” “I’m sorry”, said the enthusiast, “but it’s a free country. I am swinging my arms.”
  • “Remember,” advised the old man, “your freedom ends where my nose begins.”
    जरा सोचिए
  • तितलियों का अध्ययन करने के लिए दो विधियाँ होती हैं-जाल लेकर उनका पीछा करना और फिर उनके मृत शरीरों का निरीक्षण करना अथवा उद्यान में मौन होकर बैठ जाना और उनको फलों के बीच नाचता हुआ देखने का आनन्द लेना।
  • स्वतंत्रता अपने तर्क का अभ्यास स्वयं करती है। यह तुम्हारे दाएँ ओर अधिकारों का गुलदस्ता पकड़ाती है और बाएँ ओर कर्त्तव्य की टोकरी। ऐसा केवल इसलिए होता है ताकि तुम्हें सीधा चलने में सुविधा हो।
    • स्वतंत्र रहना अनुशासित रहने के समान है। उस उत्साही युवक की अपेक्षा इस बात को और कौन जानता था जो मस्ती में अपनी बाहें सड़क पर झुलाते हुए चलता जा रहा था जब उसने एक वृद्ध व्यक्ति की नाक पर अनजाने में मारा। उस व्यक्ति ने कहा, “और तुम अपने विचार से तुम क्या कर रहे हो?” “मुझे खेद है,” उत्साही ने उत्तर दिया, “परंतु यह एक स्वतंत्र देश है। मैं अपनी बाहें झला रहा हूँ।” “याद रखो,” वृद्ध ने उत्तर दिया, “तुम्हारी स्वतंत्रता वहाँ समाप्त होती है जहाँ मेरी नाक आरंभ होती है।”

HBSE 8th Class English Solutions Princess September Textbook Questions and Answers

I

Question 1.
Why did the Queen feel confused?
रानी क्यों हड़बड़ा जाती थी?
Answer:
The Queen felt confused over so many names of her so many daughters.

Question 2.
What solution did she find in order to relieve herself of this problem?
उसने इस समस्या से छुटकारा पाने के लिए क्या समाधान निकाला?
Answer:
It was the king who found out the solution. He decided to call them January, February and so on in Siamese. The youngest daughter was named September.

Question 3.
What happened when the Princess lay in her bed, crying?
जब राजकुमारी अपने बिस्तर में पड़ी चिल्ला रही थी, तो क्या घटित हुआ?
Answer:
When the Princess lay in her bed, hungry and crying, a little bird ‘lew down into her room. She sat up. She felt happy when the bird started singing a beautiful song about lake and garden, etc.

Question 4.
What was Princess September’s reaction to the bird’s offer?
राजकुमारी सेप्टेम्बर की पक्षी के प्रस्ताव पर क्या प्रतिक्रिया हुई?
Answer:
The new little bird’s offer made the Princess September’s heart dance with joy. At this, the bird began to sing in order to make her sleep.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 5 Princess September

Question 5.
What did Princess September serve the little bird with?
राजकुमारी सेप्टेम्बर ने पक्षी को क्या खिलाया?
Answer:
The Princess served the bird with nice rice out of her own hand. He had his bath in the saucer.

Question 6.
Where did the Princess ask the new bird to sit?
राजकुमारी ने नए पक्षी को कहाँ बैठने के लिए कहा?
Answer:
The Princess stretched out the first finger of her right hand so that it served as a seat for the bird to sit. The little bird at once jumped and occupied his seat on it.

Question 7.
How does the king feel about the song sung by the old parrot?
राजा पुराने तोते द्वारा गाए गए गीत के प्रति क्या अनुभव करता है?
Answer:
The king never minds how often he had to hear it but he does get tired to hearing those parrots sing “Pretty Polly”.

Question 8.
Why did the eight Princesses sit together?
आठ राजकुमारियाँ क्यों मिलकर बैठती थीं?
Answer:
The eight Princesses sat together to discuss how to solve the problem of Princess September to keep a new pet.

Question 9.
Where had the little bird gone? How do you know?
छोटा पक्षी कहाँ गया था? तुम कैसे जानते हो?
Answer:
The new little bird had gone to his father-in-law. We come to know of this when he comes back to the Princess’s room.

II

Question 1.
What fears surrounded Princess September in the absence of the new little bird?
छोटे पक्षी की अनुपस्थिति में राजकुमारी कौन-कौन से भय से घिर गई थी?
Answer:
When the new little bird was absent in the Princess’s room she felt very gloomy. Many fears such as attacks of hawks, traps of hunters, the birds’ forgetfulness or his attraction to someone else surrounded her.

Question 2.
Why did the new little bird enter her room quietly?
नये छोटे पक्षी ने उसके कमरे में क्यों चुपके से प्रवेश किया?
Answer:
The new little bird wanted to give her a surprise. So he entered suddenly and quietly. It shows he loved her very much.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 5 Princess September

Question 3.
What reason did the bird give to the Princess for being absent for a long time? vfa TO FFT SFjqftsiF TF^ ^ 3
एक लंबे समय तक अनुपस्थित रहने के पीछे पक्षी ने राजकुमारी को कौन-सा कारण बताया?
Answer:
He replied that he had gone to his father-in-law. He was not to return that day as his father-in-law was giving a party. They all wanted him to stay, but as he felt she would be sad without her, he had decided to come back to her.

Question 4.
Was she telling him the truth when she said about cats?
जब उसने बिल्लियों के प्रति कहा, तो क्या वह सत्य था?
Answer:
No, she was not. In fact, she acted upon her sisters’ suggestion. Moreover as she loved him very much, she didn’t want to be separated from him even for a moment.

Question 5.
Describe the actual feelings of the new little bird when she told him that she was serious about her action.
नए छोटे पक्षी की वास्तविक भावनाओं का वर्णन करो जब राजकुमारी ने उससे कहा कि वह अपनी कार्यवाही के प्रति गंभीर है।
Answer:
The new little bird stopped in the middle of his room after supper. He didn’t feel like singing. Feeling restless and irritated, he persisted to let him out of the cage. He tried to force out of the bars of the cage but in vain. He then forced the door to open it but failed. As a matter of fact, he wanted freedom which is the basic need of every living being, may be a bird, an animal or a human being.

Question 6.
How did the Princesses react to her action?
राजकुमारियों ने उस (राजकुमारी सेप्टेम्बर की) कार्यवाही पर क्या प्रतिक्रिया दिखाई?
Answer:
The Princesses praised her action. In their view, the bird would soon get used to the cage. After sometime, he would forget his freedom.

Question 7.
What did the Princess find the next day when she looked into the cage?
जब राजकुमारी ने पिंजरे में अगले दिन देखा तो उसने क्या पाया?
Answer:
She found the bird lying senseless in the cage. She cried and she opened the door and lifted him out but soon she felt relief to find that the bird was breathing still.

Question 8.
What did the bird say when he came to senses?
जब पक्षी सचेत हुआ तो उसने क्या कहा?
Answer:
When the bird opened his eyes, he saw no bars of cage round him. The very first words he expressed were: “/ cannot sing unless I’am free and if I cannot sing, I die.”

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 5 Princess September

Question 9.
What was her sisters’ reaction at the bird’s going off?
पक्षी के भाग जाने पर उसकी बहनों की क्या प्रतिक्रिया थी?
Answer:
The eight sisters said that the bird would never return.

Question 10.
Did the bird ever return?
क्या पक्षी कभी वापस आया?
Answer:
Yes, the bird returned at last. He flew up and down and sat on September’s shoulder and ate out of her hand. He sang her a beautiful song. She kept her window open day and night so that he might come to her whenever he liked. Both became happy and she became very beautiful.

Question 11.
What happened to her when she was old enough?
जब वह काफी बड़ी हो गई तो उसके साथ क्या हुआ?
Answer:
When she was old enough she was married to the King of Cambodia. She was made to sit on white elephant and taken through the streets of the city.

Question 12.
What happened to her sisters?
उसकी बहनों को क्या हुआ?
Answer:
Her sisters kept their windows closed. They became ugly as well as quarrelsome.

Question 13.
What happened to the sisters when they grew old?
जब उसकी बहनें बड़ी हो गईं तो उनका क्या हुआ?
Answer:
The sisters were married to the king’s councillors with a pound of tea and a Siamese cat.

Princess September Summary in English

A King and a Queen had many daughters. As the Queen could not remember so riiany names, the king named them after the names of months, i.e. January, February, March and so on. September was the youngest of all of them. Once the King gifted them with a green parrot on his birthday. But it lived for a few months and died. There was sorrow all round. Princess September was the most sorrowful. She wept bitterly. She did not take supper and went to bed. Tile Maids of Honour went to party and left her alone. Suddenly the Princess September saw a bird coming into her room. It began to sing a sweet song. She sat up and felt happy.

It bowed before her. She clapped with joy. It then sang her to sleep. The next day, the little bird was there. She jumped in Relight. The bird promised to remain with-her and ijjing for her whenever she wanted. She then showed it to her eight sisters, the King aftd the Queen. They felt very happy but her sisters felt jealous. They suggested to buy a bird from the market because it would sing every time for her. But she didn’t agree. One day, the bird went away. Princess September felt very sad. The Eight Princesses told her he wouldn’t come back. However, the bird came back. It had gone to its father-in-law’s house. The Princess September put it in a golden cage at once. The bird cried, “I can’t remain in cage, I wouldn’t be able to sing. I want freedom, freedom, freedom,” but the Princess September didn’t free it. The bird stopped eating everything. The next morning, the bird was found unconscious. The Princess released the bird at once lest it should die. The bird came to senses and flew about her. It started singing. She promised it never to put it in the cage again. It flew above joyfully.

Now the bird used to come to the Princess whenever she wanted it to sing for her. Both lived happily together.

At last she was married to the King of Cambodia. She was taken in a procession and welcomed by the people. However, her sisters had become ugly; their father married them to their councillors with a pound of tea and a Siamese cat.

HBSE 8th Class English Solutions It So Happened Chapter 5 Princess September

Princess September Summary in Hindi

एक राजा और रानी की बहुत सी बेटियाँ थीं। चूंकि रानी को इतने अधिक नाम याद नहीं रहते थे, राजा ने उनके नाम महीनों । के नाम पर रख दिए जैसे जनवरी, फरवरी, मार्च इत्यादि…. सेप्टेम्बर सबसे छोटी बेटी थी। राजा की एक अजीब आदत थी। अपने जन्मदिन पर वह उपहार लेने की बजाय देता था। एक बार अपने जन्मदिन पर उसने अपनी प्रत्येक बेटी को एक-एक हरा तोता सोने के पिंजरे में डालकर दिया। दुर्भाग्य से सेप्टेम्बर का तोता कुछ दिनों के पश्चात् स्वर्ग सिधार गया। उसने उसे प्रातः उठते ही मरा हुआ पाया। वह बहुत रोई। रोते-रोते वह सो ही गई। जब उसकी नींद खुली उसने एक पक्षी को अपने कमरे में कूदता हुआ देखा। वह एक मधुर गीत भी गा रहा था। राजकुमारी सेप्टेम्बर के मन में शांति आ गई। वह उस नए पक्षी को देखकर प्रसन्न हो गई। उसने ताली बजाई। पक्षी उसके साथ उड़कर गाना भी गाने लगा। गीत सुनकर राजकुमारी सो गई। प्रात: उठी तो उसने देखा वह वहीं था। पक्षी ने उसे प्रणाम किया। उसने उसके पास रहने का वचन दिया। वह प्रसन्न हो गई।

अब राजकुमारी सेप्टेम्बर ने अपना नया पक्षी अपनी बहनों को दिखाया। राजा और रानी ने भी उसे देखा। वे उसे देखकर चकित व प्रसन्न हुए। परन्तु उसकी बहनों के मन में ईर्ष्या पैदा हो गई। एक बार वह पक्षी कहीं चला गया। राजकुमारी सेप्टेम्बर दु:खी हो गई। उसकी बहनों ने उससे कहा, “इससे अच्छा है तुम्हें हम बाजार से एक तोता लाकर देती हैं। यह पिंजरे में भी रहेगा और जो चाहोगी, गाएगा।” परंतु राजकुमारी सेप्टेम्बर न मानी, “मेरा नया पक्षी अपने ससुर के पास गया है। वह आएगा और मेरे पास रहेगा,” राजकुमारी ने कहा।

उसी दिन नया पक्षी वापस आ गया। राजकुमारी ने बहनों के परामर्श पर उसे सोने के पिंजरे में बंद कर दिया। पक्षी चिल्लाया, “टॉय-टाँय, मैं स्वतंत्र रहूँगा, मैं पिंजरे में बंद रहकर नहीं गा सकता।” परंतु राजकुमारी ने उसे रातभर बंद रखा, उसने नहीं गाया। प्रातः उठकर देखा तो वह अचेत था। वह घबरा गई। उसने शीघ्र उसे बाहर निकाला। बाहर की पवन लगते ही, पक्षी सचेत हो गया. “मैं तुम्हारे पास आता-जाता रहूँगा और जब बुलाओगी, आऊँगा, गाऊँगा।” राजकुमारी मान गई और वह दोनों मित्र बनकर आनंद से रहने लगे। राजकुमारी सेप्टेम्बर अपनी खिड़की रात-दिन खुली रखती थी ताकि वह पक्षी जब चाहे उसके कमरे में आ सके। यह उसके लिए अच्छा साबित हुआ और वह अत्यंत सुंदर होती गई। परंतु उसकी बहनें खिड़कियाँ बंद करके सोती थीं। कुछ समय के पश्चात् उनका रंग काला हो गया।

और जब राजकुमारी सेप्टेम्बर बड़ी हो गई, तब राजा ने उसका विवाह कम्बोडिया के राजा से कर दिया। उसका स्वागत हुआ। उसे रथ पर सारे नगर में घुमाया गया। उसने उचित सम्मान पाया। परंतु उसकी बहनों का विवाह राजा ने अपने दरबारियों से कर दिया। उन्हें दहेज में चाय तथा एक स्यामी बिल्ली मिली।

HBSE 8th Class English Solutions

HBSE 8th Class English Solutions Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket

Haryana Board 8th Class English Solutions Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket

HBSE 8th Class English On the Grasshopper and Cricket Textbook Questions and Answers

Working With The Poem

Question 1.
Discuss with your partner the following definition of a poem.
अपने पार्टनर के साथ कविता की निम्नलिखित परिभाषा पर विचार-विमर्श कीजिए :
A poem is made of words arranged in a beautiful order. These words, when read aloud with feeling, have a music and meaning of their own.
Answer:
The poem is the result of a poet’s imagination. Though poem is an imagination it needs not to be grammatically correct. The poet imagines, feels and arranges his views in a rhythmic manner. Thus arises a poem.

Question 2.
The poetry of earth’ is not made of words. What is it made of, as suggested in the poem?
‘धरती की कविता’ शब्दों की नहीं बनी हुई है। यह किस
Answer:
The poetry of earth is made of the songs of its inhabitants (creatures).

Question 3.
Find in the poem lines that match the following:
कविता के अंदर वे पंक्तियाँ ढूढों जो निम्नलिखित से मेल खाती हैं :
(i) The grasshopper’s happiness never comes to an end.
Answer:
……….. he has never done with his delights. ………..

(ii) The cricket’s song has a warmth that never decreases.
Answer:
………. in warmth increasing ever.

HBSE 8th Class English Solutions Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket

Question 4.
Which word in stanza-2 is opposite in meaning to the frost’?
पद्यांश 2 में कौन सा शब्द अर्थ में ‘ओस’ का विलोम है?
Answer:
Warmth.

Question 5.
The poetry of earth continues round the year through a cycle of two seasons. Mention each with its representative voice.
पृथ्वी की कविता दो मौसम के चक्रों के द्वारा पूरे वर्ष चलती रहती है। प्रत्येक का उल्लेख उसकी प्रतिनिधित्व करने वाली आवाज के साथ करो।
Answer:
Summer Season – The grasshopper. Winter Season – The cricket.

On the Grasshopper and Cricket Poem Stanzas for Comprehension

Read the stanzas carefully and answer the questions that follow :

STANZA – 1

The poetry of earth is never dead:
When all the birds are faint with the hot sun,
And hide in cooling’trees, a voice will run
From hedge to hedge about the new-mown mead,
That is the grasshopper’s-he takes the lead
In summer luxury-he has never done
With his delights, for when tired out with fun
He rests at ease beneath some pleasant weed.
Questions:
(i) Name the poem and the poet.
(ii) Which season is mentioned here in these lines?
(iii) Who is taking the lead and why?
(iv) Where does he rest and when ?
(v) Use the phrase ‘tired out’ in your own sentence.
Answers :
(i) The poem is ‘On the Grasshopper and Cricket’ and the poet is ‘John Keats’.
(ii) Summer Season is mentioned here in these lines?
(iii) The Grasshopper is talking the lead to continue the poetry of earth.
(iv) He rests beneath some pleasant weed because he is tired out.
(v) Tired Out: When tired out with work, I started to play.

STANZA – 2

The poetry of earth is ceasing never:
On a lone winter evening when the frost
Has wrought a silence from the stone there shrills
The cricket’s song, in warmth increasing ever,
And seems to one in drowsiness half lost;
The grasshopper’s among some grassy hills.
Questions:
(i) Name the poet.
(ii) Which season is mentioned here in these lines?
(iii) Who is representing this season?
(iv) Write the meaning of the phrase ‘The frost has wrought a silence.
(v) Which word in the stanza means the opposite of‘Continued’?
Answers:
(i) The poet is ‘John Keats!.
(ii) Winter season is mentioned here in these lines.
(iii) The Cricket is representing this season.
(iv) It refers to the stillness that is brought about by the frost. In winter, when it falls frost, everything becomes still.
(v) Continued – Ceasing.

HBSE 8th Class English Solutions Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket

On the Grasshopper and Cricket Poem Translation in Hindi

STANZA – 1

The poetry of earth is never dead:
When all the birds are faint with the hot sun,
And hide in cooling’trees, a voice will run
From hedge to hedge about the new-mown mead,
That is the grasshopper’s-he takes the lead
In summer luxury-he has never done
With his delights, for when tired out with fun
He rests at ease beneath some pleasant weed.

Word Meaning : Hedge = row of bushes or shrubs (झाड़ियों के घेरे),Faint = dull (बेहाल), Mown = Heaps of hay (सूखी घास के ढेर), Mead = Meadows (चरागाह), Weed = unwanted useless plant (घास-पात), Beneath = down/under (नीचे)।

धरती की कविता कभी भी मृत नहीं होती है। जब सभी पक्षी गर्म सूर्य से बेहाल है और ठंडे पेड़ों में छिप जाते हैं, झाड़ियों के एक घेरे से दूसरे तक एक नई सूखी घास के ढेर की चरागाह में से होती एक आवाज गुजरती होगी। वह टिड्डे की आवाज है। वह नेतृत्व ले लेता है। गर्मियों के आराम में भी उसकी खुशियाँ कभी खत्म नहीं होती बल्कि जब वह मजा करते हुए थक जाता है तो वह किसी सुखद घास-पात के नीचे आसानी से आराम करता है।

STANZA – 2

The poetry of earth is ceasing never:
On a lone winter evening when the frost
Has wrought a silence, from the stone there shrills
The cricket’s song, in warmth increasing ever,
And seems to one in drowsiness half lost;
The grasshopper’s among some grassy hills.

Word Meaning : Wrought = brought about (लाना), Warmth = Hotness (गर्मी करना), Shrills = comes through loud and clear (जोर की तीखी ध्वनि), Drowsiness = half lost (ऊँघने में लगे रहना)।

पृथ्वी की कविता कभी रुक नहीं रही है। एक अकेली सर्दियों की शाम, जब ओस की वजह से हर ओर शांति बिखरी हुई है, पत्थरों में से झींगुर के गाने की जोर से ध्वनि सुनाई देती है। हमेशा की बढ़ती हुई गर्मी में और किसी के आधी नींद में ऊँघने की सी आवाज सुनाई पड़ती है। ट्ड्डेि की आवाज भी किसी घास की पहाड़ियों में गुंजती हुई सुनाई पड़ती है।

On the Grasshopper and Cricket Poem Summary in English

This is a nature poem. The grasshopper and the cricket appear as the symbols of the poetry of earth in the poem. The poet wants to say about the beauty of the earth that it never faints whether it is winter or summer. The creatures on the earth act differently in different seasons. The process of singing and enjoyment goes on. One comes and disappears then the second one takes the lead of the poetry of the earth. During summer, the grasshopper’s voice runs from hedge to hedge and in Winter the Cricket’s song increases the warmth.

On the Grasshopper and Cricket Poem Summary in Hindi

यह एक प्रकृति की कविता है। कविता में टिड्डा और झींगुर पृथ्वी की कविता के प्रतीकों के रूप में प्रस्तुत होते है। कवि धरती की सुंदरता के विषय में कहना चाहता है कि यह कभी भी फीकी नहीं पड़ती चाहें सर्दी हो या गर्मी। पृथ्वी पर जीव विभिन्न मौसमों में विभिन्न तरह से व्यवहार करते हैं। गाने और आनंद मनाने की प्रक्रिया चलती रहती है। एक आता है और गायब हो जाता है। तब दूसरा पृथ्वी की कविता का नेतृत्व संभालता है। गर्मियों में, टिड्डे की आवाज झाड़ियों के घेरों से होकर गुजरती है। और सर्दियों में झींगुर का गीत गर्मियों को बढ़ा देता है।

HBSE 8th Class English Solutions Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket

Introduction:

Unlike ‘The Ant and the Cricket’ (page 12.), which tells a story, this is a nature poem. In it, the grasshopper and cricket do not appear as characters in a story. Rather, they act as symbols, each suggesting something else. Read the poem and notice how ‘the poetry of earth’ keeps on through summer and winter in a never ending song. Who sings the song?

प्रस्तावना:

‘चींटी और झींगुर’ (पेज नं 12 की कविता) जो कि हमें एक कहानी बताती है, से अलग यह एक प्रकृति की कविता है। इस में, टिड्डा और झींगुर कहानी के पात्रों की तरह प्रस्तुत नहीं होते बल्कि वे प्रतीकों के रूप में कार्य करते हैं, प्रत्येक कुछ अलग सुझाव देते हैं। कविता को पढ़ो और ध्यान दो किस प्रकार धरती की कविता’ सर्दियों और गर्मियों में एक अंतहीन गीत के रूप में चलती रहती है। कौन गीत गाता है?

HBSE 8th Class English Solutions

HBSE 8th Class English Solutions Honeydew Poem 7 When I Set Out for Lyonnesse

Haryana Board 8th Class English Solutions Honeydew Poem 7 When I Set Out for Lyonnesse

HBSE 8th Class English When I Set Out for Lyonnesse Textbook Questions and Answers

Working With The Poem

Question 1.
In the first stanza, find words that show :
पहले पद्यांश में, ऐसे शब्दों को ढूढों जो प्रदर्शित करते हैं :
(i) that it was very cold.
कि बहुत ठण्ड थी।
Answer:
The rime ….

(ii) that it was late evening.
कि देर शाम का समय था।
Answer:
starlight lit….

(iii) that the traveller was alone.
कि यात्री अकेला था।
Answer:
lonesomeness ….

Question 2.
(i) Something happened at Lyonnesse. It was
ल्योनेस में कुछ हुआ था। वह था।
(a) improbable
(b) impossible
(c) unforeseeable
Answer:
Unforeseeable.

(ii) Pick out two lines from stanza-2 to justify your answer.
Answer:
“No prophet durst declare;
Nor did the wisest wizard guess”.

HBSE 8th Class English Solutions Honeydew Poem 7 When I Set Out for Lyonnesse

Question 3.
(i) Read the line (stanza-3) that implies the following.
‘Everyone noticed something, and they made guesses, but didn’t speak a word’.
पद्यांश 3 में उस पंक्ति को पढ़ो जिसका अभिप्राय निम्नलिखित है :
‘हर किसी ने कुछ ध्यान दिया और उन्होंने अनुमान लगाया परंतु एक शब्द भी नहीं बोला।
Answer:
‘All marked with mute surmise.’

(ii) Now read the line that refers to what they noticed.
अब उस पंक्त को पढ़ों जो प्रदर्शित करती है कि उन्होने क्या ध्यान दिया।
Answer:
‘My radiance rare and fathomless.’

When I Set Out for Lyonnesse Poem Stanzas for Comprehension

Read the stanzas carefully and answer the questions that follow :

STANZA – 1

When I set out for Lyonnesse
A hundred miles away,
The rime was on the spray;
And starlight lit my lonesomeness
When I set out for Lyonnesse
Ahundred miles away.
Questions:
(i) Name the poem and the poet.
(ii) What time of the day has been mentioned here?
(iii) How is the weather?
(iv) Where did the poet go?
(v) Which word in the stanza means ‘Foliage’?
Answers:
(i) The poem is ‘When I set out for Lyonnesse,’ and the poet is ‘Thomas Hardy.
(ii) The late evening time has been mentioned here.
(iii) The weather is extreme cold as there was frost on the spray.
(iv) The poet went to Lyonnesse.
(v) Foliage – The spray.

STANZA – 2

What would bechance at Lyonnesse
While I should sojourn there
No prophet durst declare;
Nor did the wisest wizard
What would behance at Lyonnesse
While I should sojourn there.
Questions :
(i) Name the poem.
(ii) What does the expression, ‘No prophet durst declare’ mean?
(iii) What could the wisest wizard not guess’?
(iv) Which word in the stanza means ‘to stay’?
Answers:
(i) The poem is ‘When I set out for Lyonnesse’.
(ii) The expression means that Even an inspired founder of religion could not dare to declare the consequences of the poet’s stay there at Lyonnesse.
(iii) The wisest wizard could not guess what would happen if the poet stayed there at Lyonnesse.
(iv) To stay – sojourn.

HBSE 8th Class English Solutions Honeydew Poem 7 When I Set Out for Lyonnesse

STANZA – 3

When I returned from Lyonnesse
With magic in my eyes,
All marked with mute surmise
My radiance rare and fathomless,
When I returned from Lyonnesse
With magic in my eyes.
Questions:
(i) Name the poet.
(ii) What happened to the poet and where?
(iii) Explain – ‘All marked with Mute surmise!
(iv) Make adjective from : radiance, magic.
Answers:
(i) The name of the poet is ‘Thomas Hardy’.
(ii) The poet had changed in his visit to Lyonnesse. He had magic in his eyes. He had rare and fathomless radiance in his face.
(iii) It means that everyone noticed something and they made guesses, but didn’t speak a word.
(iv) Radiance-radiant
Magic – magical

When I Set Out for Lyonnesse Poem Translation in Hindi

STANZA – 1

When I set out for Lyonnesse
A hundred miles away,
The rime was on the spray;
And starlight lit my lonesomeness
When I set out for Lyonnesse
A hundred miles away.

Word Meaning : Rime = Frost (3774), Spray = leaves and branches of the tree (पत्तियाँ। और टहनियाँ), Lonesomeness = to be lonely . (अकेलापन), Set out = to start for a journey (यात्रा शुरू करना)।

जब मैंने ल्योनेस की यात्रा शुरू की जो एक सौ मील की है, पत्तियों और टहनियों पर ओस थी और तारों की रोशनी मेरे अकेलेपन पर चमक रही थी। जब मैं सौ मील की दूरी वाला ल्योनेस की यात्रा पर निकला।

STANZA – 2

what would bechance at Lyonnesse
While I should sojourn there,
No prophet durst declare;
Nor did the wisest wizard guess
What would bechance at Lyonnesse
While I should sojourn there.

Word Meaning : Prophet = inspired founder of religion (पैगम्बर), Durst = Dare (साहस करना), Sojouon = to stay (ठहरना), Wizard = Magician (जादूगर)।

ल्योनेस में क्या मौका होगा यदि मैं वहाँ ठहरता हूँ। किसी पैगम्बर की घोषणा करने की हिम्मत नहीं हुई, न ही कोई जादूगर अनुमान लगा पाया कि ल्योनेस में कैसा मौका होगा यदि मैं वहाँ ठहरता हूँ।

STANZA – 3

When I returned from Lyonnesse With magic in my eyes, All marked with mute surmise My radiance rare and fathomless, When I returned from Lyonnesse With magic in my eyes.

Word Meaning : Radiance = glow (सुंदरता), Rare = vivid (अद्भुत), Fathomless = so deep that the depth can’t be measured (अंतहीन/अति गहरा)।

जब मैं ल्योनेस से आँखों में जादू के साथ वापिस आया, सभी मेरे अद्भुत और अति गहरे तेज के मूक, आश्चर्यचकित दर्शक दिखाए दिए। जब मैं ल्योनेस से अपनी आँखों में जादू लेकर लौटा।

When I Set Out for Lyonnesse Poem Summary in English

The poet happens to visit a place. He is greatly inspired by the beauty of the place and calls it ‘Lyonnesse’. He goes to visit the parish to supervise the restoration of a church actually. But the beauty of the place gives glow to his eyes. He finds the frost over the foliage. He returns with a magic in his eyes from Lyonnesse.

When I Set Out for Lyonnesse Poem Summary in Hindi

कवि एक स्थान की यात्रा पर जाता है। वह स्थान की सुंदरता से अति प्रभावित होता है तथा उसे ‘ल्योनेस’ पुकारता है। वास्तव में, वह एक चर्च के पुनः निर्माण कार्य की परिवीक्षा करने के लिए एक उपक्षेत्र में जाता है। लेकिन उस स्थान की सुंदरता उसकी आँखों में चमक देती है। उसे टहनियों और पत्तियों पर ओस दिखाई देती है। वह ल्योनेस से अपनी आँखों में जादू लेकर लौटता है।

Introduction:

As a young apprentice architect, British poet and novelist Thomas hardy once visited a parish to supervise the restoration of a church. On his return from the parish, people noticed two things about him a new glow in his eyes and a crumpled piece of paper sticking out of his coat pocket. That paper, it is recorded in one of his biographies, contained the draft of a peom. You are going to read that very poem inspired by a visit to a place which the poet calls Lyonnesse.

HBSE 8th Class English Solutions Honeydew Poem 7 When I Set Out for Lyonnesse

प्रस्तावना:

एक युवा प्रशिक्षु शिल्पी के रूप में, ब्रिटेनी कवि और उपन्यासकार थॉमस हार्डी एक बार किसी चर्च के पुनः निर्माण की परिवीक्षा के लिए एक उपक्षेत्र के दौरे पर गए। उपक्षेत्र से उनकी वापसी पर, लोगों ने उनके विषय में दो बातों पर विशेष ध्यान दिया-उनकी आँखों में एक नई चमक और उनकी कोट की जेब के बाहर चिपका एक सिकुड़ा हुआ कागज का टुकड़ा। वह कागज, जो कि उनकी एक जीवनी में लिखित है, एक कविता का लेखन समेटे हुए था। आप उसी कविता को पढ़ने जा रहे हैं जो कि ऐसी जगह की यात्रा से प्रेरित होकर लिखी गई है जिसे कवि ल्योनेस कहता है।

HBSE 8th Class English Solutions