HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop

Haryana State Board HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop

HBSE 6th Class English The Old-Clock Shop Textbook Questions and Answers

Question 1.
What made Ray think the visitor was not really a shopper?
Answer:
The visitor was a man closer to fifty. He approached the counter without any sign of friendliness in his eyes. Moreover, he had a gun and a restless hand in the coat pocket. It made Ray think that the visitor was not really a shopper.

Question 2.
Why do you think he had come to the shop?
Answer:
The older man was in need of money. He was down on his luck. He had come there to get some loan by pawning his wrist watch.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop

Question 3.
How did Ray communicate with him?
Answer:
Ray was deaf. He pushed a notepad and a pencil across the counter. He wrote on the notepad, “May I help you?” The man wrote back, “How much will you give me for this (wrist watch)?” In this way, Ray communicated with him through the notepad.

Question 4.
What do you think the man said to his friend who waited at the door?
Answer:
The older man’s friend was waiting at the door. Both of them were down on their luck. They were ready to try something they would feel sorry about in future. (Perhaps they had come to loot the shop-owner on gun-point). I think, the older man asked his friend not to cause any harm to the shop-keeper.

Question 5.
Ray was not a pawnbroker. Why then did he lend money to people in exchange for their old watches and clocks?
Answer:
No doubt, Ray was not a pawnbroker but he was kind hearted. He realized the need of the poor people. He could not say ‘No to the needy people who placed their old watches or clocks before him.

Question 6.
‘The watch was nothing special and yet had great powers.” In what sense did it have ‘great power’?
Answer:
The watch was something to exchange a way out of a bad situation. The man was down on his luck. He would exchange his watch for something which would bring good luck for him. Therefore, the non-special watch had great powers.

Question 7.
Do you think the man would ever come back to pick up the watch?
Answer:
Ray paid a fifty dollar note to the older man as loan against the watch. The watch wasn’t worth that much. The over-payment is an indication that the man would never come back to pick up the watch. There is another indication that the watch had great powers. It would change the old man’s condition. Therefore, he would come back to pick it up as soon as he can.

Question 8.
When did the unfriendly face of the visitor turn truly friendly?
Answer:
The older man approached the counter with an unfriendly face. Ray felt afraid but smiled at the unfriendly face. He also pointed to his ears and shook his head from side to side. The older man got surprised when he studied the note pad. (He learnt that ray was deaf). Ray’s words”May I help you?” turned the unfriendly face of the visitor into truly friendly.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop

The Old-Clock Shop Word Meanings

arrived – approached = आ पहुँची थी, shoppers customers = ग्राहक, thick – compact = मोटी, yeteven then = फिर भी, deaf – one who cannot hear = बहरा, rush- gust = झोंका, hit – struck = प्रहार किया, twenties – aged between twenty and twenty nine = बीस से उन्नतीस वर्ष की आयु के बीच। closer nearer = समीप। remained – stayed = ठहरा रहा, approached – came near = पास आया। sign – clue = संकेत। growing – increasing by degrees = बढती हुई। slowly – at an easy pace = मंद गति से। Notepad – a pad to write notes = कागजों की गद्दी (गड्डी), unfriendly – hostile = शत्रुतापूर्ण, pointed – showed the direction of = संकेत करना, shook – moved = हिलाया। surprise – wonder = आश्चर्य, studied – read = पढ़ा, chance – occasion = अवसर, closely – from a quite near distance = बहुत नजदीक से, shape form = शक्ल, restless – uneasy = अशांत, still – calm = शांत, directly – straight = सीधे। macking of ridicule = उपहास वाली, looked – seemed = दिखाई पड़ना। luck – fortune = भाग्य, later – afterwards = बाद में, ticked on – produced sound like a clock = घड़ी की तरह टिक-टिक की आवाज करना, message – what one wants to say = संदेश, Pick up – to take = लेना, चुनना, loan – (debt) credit = ऋण, Pawnbroker – one who lends money on some security = गिरवी रखने वाला, needy – one who wants something = जरूरतमंद, placed = kept = रखना, loaned – gave on credit. = ऋण देना, interest money paid for use of something = ब्याज, easier – cooler = शांत, Wrist – the front part of the hand = कलाई, Noticed – observed = निहारा, grey – brownish = भूरी, special – peculiar = विशेष, Exchange = to change a thing with another thing = विनिमय, way out – solution = रास्ता, situation – condition = हालत, need – urgency = जरूरत। need – (here) require, = चाहते हो, worth having value = काबिल, कीमत के योग्य, reached into – put hand inside = अन्दर हाथ डाला, pulled out – brought out = बाहर निकाला, seemed – appeared = दिखाई पड़ना, turning – to take a turn = मुड़ना, merry – happy = शुभ, Together – jointly = एक साथ, all the while – all the time = सारा समय।

The Old-Clock Shop Summary in English

It was a snowy Christmas evening. Ray was working on a clock in his old clock shop. He stood up after finishing his work. Just then he saw two men. One was in his twenties. The other was closer to fifty. They did not look like customers. The younger man stayed at the door. The older man approached the counter. Ray felt afraid and pointed to his deaf ears. He wrote on the note pad, “May I help you?” The old man was down on his luck.

Ray understood that the older man was needy. He had something like a gun in his pocket. He showed his wrist watch to Ray. The watch seemed to have great powers. Ray offered a fifty-dollar note to him. He had loaned more than he should. The older man thanked Ray. He wished him Merry Christmas’. He also promised that he would pick up his watch as soon as he could.

HBSE 6th Class English Solutions A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop

The Old-Clock Shop Summary in Hindi

क्रिसमस की एक बर्फीली शाम थी। घड़ियों की अपनी पुरानी दुकान में रे एक घड़ी की मरम्मत कर रहा था। अपना काम समाप्त करके वह खड़ा हो गया। तभी उसे दो आदमी दिखाई दिए। एक की आयु बीस वर्ष से अधिक थी। दूसरे की आयु पचास वर्ष के करीब थी। वे ग्राहकों जैसे दिखाई नहीं पड़ते थे। छोटी आयु वाला व्यक्ति दरवाजे के पास ठहरा रहा। बड़ी आयु वाला व्यक्ति काऊंटर के पास पहुँचा। रे को भय लगा और उसने अपने बहरे कानों की तरफ इशारा किया। उसने नोटपैड के ऊपर लिखा, “क्या मैं आपकी मदद कर सकता हूँ।” बड़ी आयु वाला व्यक्ति भाग्य का मारा हुआ था।

रे समझ गया कि बड़ी आयु वाला व्यक्ति जरूरतमंद है। उसकी जेब में बंदूक जैसी कोई चीज थी। उसने रे को अपनी कलाई घड़ी दिखाई। ऐसा लगता था कि घड़ी में महान शक्तियां थीं। रे ने पचास-डालर वाला एक नोट उसे दिया। उसे जितना ऋण देना चाहिए था उससे अधिक ऋण दे दिया था। बड़ी आयु वाले व्यक्ति ने रे का धन्यवाद किया। उसने रे को क्रिमसम की शुभकामना दी। उसने यह भी वचन दिया कि वह बहुत जल्दी ही अपनी घड़ी वापस लेने आएगा।

Leave a Comment

Your email address will not be published.