HBSE 7th Class English Solutions Honeycomb Poem 6 Mystery of the Talking Fan

Haryana State Board HBSE 7th Class English Solutions Honeycomb Poem 6 Mystery of the Talking Fan Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 7th Class English Solutions Honeycomb Poem 6 Mystery of the Talking Fan

HBSE 7th Class English Mystery of the Talking Fan Textbook Questions and Answers

Question 1.
Fans don’t talk, but it is possible to imagine that they do. What is it, then, that sounds like the fan’s chatter?
Answer:
The talking of fans refer to the sound made by the rotating of the blades. When the motor is not oiled, it creates a sound.

Question 2.
Complete the following sentenses.
(i) The chatter is electrical because _____________.
(ii) It is mysterous because ______________.
Answer:
(i) The chatter is electrical because the fan works with the passage of electricity.
(ii) It is mysterous because where the sound comes.

Question 3.
What do you think the talking fan was demanding?
Answer:
The talking fan was demanding.oil as it had got tired of overworking.

HBSE 7th Class English Solutions Honeycomb Poem 6 Mystery of the Talking Fan

Question 4.
How does an electric fan manage to throw so much air when it is switched on?
Answer:
When electric fan is switched on, it throws so much air because the blades rotate very fast and strike against the passing air.

Question 5.
Is there a ‘talking fan’ in your house? Create a dialogue between the fan and a machanic.
Answer:

  • Fan : It is very hot.
  • Mechanic : Your blades are sticky
  • Fan : I am made to work like a slave
  • Mechanic : I shall oil you
  • Fan : Thank you very much?

HBSE 7th Class English Mystery of the Talking Fan Important Questions and Answers

Make Sentences:
Use the following words in sentences of your own :
(1) chatter
(2) oiled
(3) motor
(4) spoiled
(5) water
Answer:
1. Chatter: The monkeys chatter while the horses neigh.
2. Oiled : My servant oiled the hings of all the doors of the house.
3. Motor : The motor of the new machine is made from Japanese technology.
4. Spoiled : The negligence in work and bad company spoiled Rahul’s career.
5. Water : Every drop of water is precious.

Mystery of the Talking Fan Poem Stanzas for Comprehension

STANZA – 1

Once there was a taking fan
Electrical his chatter.
I couldn’t quite hear what he said
And I hope it doesn’t matter.
Questions:
(i) What does ‘talking fan’ indicate?
(ii) How does fan work?
(iii) Why couldn’t T hear?
(iv) Is the poet optimistic or pessimistic?
Answer:
(i) Talking fan indicates the sound made by the fan.
(ii) The fan workes with electricity.
(iii) T couldn’t hear because of the sound made by the blades of the fan.
(iv) The poet is optimistic.

HBSE 7th Class English Solutions Honeycomb Poem 6 Mystery of the Talking Fan

STANZA – 2

Because one day someday oiled
His little whriling motor
And all the mystry was spoiled
He ran as still as water.
Questions:
(i) What does words ‘because’ stand for?
(ii) What does whirling motor indicate?
(iii) Which mystery is talked about?
(iv) Name the figure of speech in “He ran as still as water”.
Answer:
(i) The world ‘because’ shows regret of the poet for having oiled the fan.
(ii) Whirling motor indicates rotating of the fan with help of the motor.
(iii) The mystery of the talking fan is indicated here.
(iv) The fan has been personified.

Mystery of the Talking Fan Poem Translation in Hindi

1. Once there ………… ……… matter.
हिन्दी अनुवाद- एक बार एक बोलने वाला पंखा था। बिजली का पंखा आवाज करता था। मुझे सुनाई नहीं दे रहा था कि वह क्या कह रहा है और मैं आशा करता हूँ कि कोई फर्क नहीं पड़ता

Word Meaning : Chatter–to talk meaninglessly = बोलना, Hope-wish = आशा।

2. Because one ……………………. as water.
हिन्दी अनुवाद-क्योंकि एक दिन किसी ने तेल डाला उसकी छोटी घूमती हुई मोटर और सारा रहस्य खराब हो गया वह पानी की तरह शान्त चलने लगा

Word Meaning : Whirling – to go round = गोल घूमना, Mystery-something which can’t be solved = रहस्य।

HBSE 7th Class English Solutions Honeycomb Poem 6 Mystery of the Talking Fan

Mystery of the Talking Fan Poem Summary in English

The poem talks about a taking fan and in the chattering of the fan voices could not be heard. One day the panes of the fan were oiled. Oiling led to lesseningt of the sound and make things turn smooth.

Mystery of the Talking Fan Poem Summary in Hindi

यह कविता बोलने वाले पंखे के बारे में बात करती है और पंखे की आवाज में और आवाजे सुनी नहीं जा सकती। एक दिन तेल डालने से आवाज कम हो गई और चीजें आराम से चलने लगी।

Leave a Comment

Your email address will not be published.