HBSE 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

Haryana State Board HBSE 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

HBSE 6th Class Science Fibre to Fabric Textbook Questions and Answers

Exercises

Question 1.
Classify the following fibres as natural or synthetic:
Nylon, wool, cotton, silk, polyester, jute.
Answer:

  • Natural fibres : Wool, cotton, silk, jute.
  • Synthetic fibres : Nylon, polyester.

Question 2.
State whether the following statements are true or false :
(a) Yarn is made from fibres.
(b) Spinning is a process of making fibres.
(c) Jute is the outer covering of coconut.
(d) The process of removingseed from cotton is called ginning.
(e) Weaving ofyaf’n make a piece of fabric.
(f) Silk fibre is obtained from the stem of plants.
(g) Polyester is a natural fibre.
Answer:
(a) True
(b) True
(c) False
(d) True
(e) True
(f) False
(g) False

HBSE 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

Question 3.
Fill in the blanks :
(a) Plant fibres are obtained from ________ and ________.
(b) Animal fibres are ________ and ________.
Answer:
(a) Cotton, jute
(b) Wool, silk.

Question 4.
From which part of plant cotton and jute are obtained?
Answer:
Cotton fibres are obtained from cotton seeds. They are hairs of cotton seeds. Jute fibres are obtained from the stem of jute plants by retting process.

Question 5.
Name two items that are made from coconut fibres.
Answer:

  • Ropes
  • Coir in mattress.

Question 6.
Explain the process of making yarn from fibres.
Answer:
The process of making yam from fibres is called spinning. In this process fibres from a mass of cotton wool are drawn out and twisted. This brings the fibres together to form a yarn.

A simple device used for spinning is a hand spindle also called takli and charkha. Spinning of yarn on a large scale is done with the help of spinning machine. After spinning yams are used for making fabrics.

HBSE 6th Class Science Fibre to Fabric Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Name some fibres obtained from natural sources (Plants/animals).
Answer:
Cotton, silk, wool and jute fibres are obtained from natural sources.

Question 2.
Name two fibres obtained from man-made materials.
Answer:
Nylon and polyester.

Question 3.
Which type of clothes absorb water quickly?
Answer:
Cotton clothes absorb water quickly.

HBSE 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

Question 4.
Which type of clothes bum quickly?
Answer:
Nylon and polyester clothes bum quickly.

Question 5.
From where do we get wool and silk?
Answer:
We get wool from animal hairs (sheep) and silk from silk worm.

Question 6.
From which time cotton has been used in India?
Answer:
In India cotton has been used since 1800 B.C.

Question 7.
Where is cotton grown in India?
Answer:
In India cotton crops are grown in Maharashtra, Gujarat, Punjab, Rajasthan, Tamilnadu and Madhya Pradesh.

Question 8.
In which climate are cotton crops grown?
Answer:
Cotton crop needs warm climate.

Question 9.
Write two uses of cotton.
Answer:

  • Manufacture of textiles.
  • As absorbent in hospitals.

Question 10.
Where do we get jute?
Answer:
Jute is obtained from stem of jute plants in the form of patsun.

Question 11.
How are jute fibres used?
Answer:
Jute fibres are used for making gunny bags, carpets and curtains.

Question 12.
Why did primitive life need no cloth?
Answer:
Because they lived mostly to tropics where the climate was warm.

Question 13.
Why are cotton and woollen fibres rough?
Answer:
Cotton and woollen fibres are rough because they have many folds and uneven surface on it.

Question 14.
Why are nylon and polyester fibres smooth?
Answer:
Nylon and polyester fibres are smooth because they have long plain, fine structure.

HBSE 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

Question 15.
Why are fibres twisted?
Answer:
By twisting fibres, they become strong and their cohesion power increases.

Question 16.
Name some natural and man-made cloth materials.
Answer:
Natural cloth materials are : cotton, wool, silk and jute etc.
Man-made cloth materials are: rayon, nylon and polyesters etc.

Short Answer Type Questions

Question 1.
From where do we get materials used for making clothes?
Answer:
We get materials used for making clothes from natural sources such as cotton, jute, silk and wool from plants and animals and from man-made/artificial sources such as nylon, polyester and rayon etc.

Question 2.
Where do the plants have fibres in their body?
Answer:
Plants have fibres in their body in different parts. For examples; cotton and mango have fibres on their seeds, coconut on its fruits, jute on its stem and banana tree on its leaf.

Question 3.
From where do we get wool and silk fibres?
Answer:
Wool and silk fibres are obtained from animals. Wool is obtained from hair of animals; as sheep hairs and silk fibres are obtained from silk worm.

Question 4.
Where are cotton crops grown?
Answer:
Cotton crops are grown in black soil, which is best for of cultivation of cotton crops. It is planted early in the spring season. It needs warm climate. Its plant grows steadily and soon becomes brushes of 3 to 5 feet height.

HBSE 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

Question 5.
What are the various uses of cotton?
Answer:
Cotton is used as follows :

  • Cotton or cotton in combination with other fibres is used in manufacture of textiles.
  • Cleaned cotton is used as absorbent in hospitals.
  • Unspun cotton is used as fillers in mattresses, pillows and quilts.
  • It is used as raw materials for manufacture of rayon and paper industry.

Question 6.
Where and when is jute cultivated?
Answer:
Jute is cultivated in alluvial soils in the delta region of rivers like Ganga and Brahmaputra. In India jute is mainly grown in West Bengal, Bihar and Assam. It is cultivated during rainy season.

Question 7.
How was clothing developed?
Answer:
Cloth making was developed in three stages: (i) First stage was making cloth from plant fibres, (ii) Second stage was the beginning the use of animal fibres and the third stage began with man-made fibres in 19th century.

Question 8.
Why do we wear clothes?
Answer:
We wear clothes due to the following reasons:

  • They protect against wind and weather.
  • They protect against injury.
  • They maintain body heat.

Question 9.
Why is it necessary to make yarn from fabrics for making clothes?
Answer:
Cotton, wool and silk fibres are suitable for making yarn. For making yarn, fibres are twisted. Twisting of fibres into yarn increases the cohesion (togetherness) and strength of fibres.

Long Answer Type Questions

Question 1.
How do we obtain jute fibres from jute plants?
Answer:
On complete maturation of plants, fibres on its stem becomes very hard. The cut plants are grouped at different places in the field for a few days when most of the leaves fall down. The plants now are tied in small bundles and these bundles made to sink in stagnant water of pond for a few days when the gummy spin rots out to separate fibres. The process is called retting. Fibre is extracted from the retted jute by hand, with jerk and pulls. The dry fibres are then tied together in small bundles. They are pale yellow jn colour with 6 to 8 feet length and quite strong with silky lustre. They can easily be spun into fabrics.

HBSE 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

Question 2.
Give a brief account of the journey of jute from its cultivation to making the fibre.
Answer:
(i) Jute is grown in alluvial soil in the delta region of the Ganga and Brahmaputra rivers.

(ii) Jute is cultivated during the rainy season. It bears yellow flowers in 3-4 months.

(iii) Jute plants are usually cut at the flowering state. A good quality fibre is obtained from plants cut at the flowering state. Jute obtained from a matured plant is harder.

(iv) After the dry leaves haven fallen, the bundles of dry plants are kept in a pond for a few days. During this period, the gummy skin rots out to separate the fibres. This process is called retting.

(v) The jute fibre is obtained from the retted jute by hand.

Fibre to Fabric Class 6 HBSE Notes

  • We know that clothes we wear come from fibres. Clothes protect us from adverse weather condition.
  • Materials used for making clothes are obtained from natural as well as man-made sources.
  • Natural clothing materials includes cotton, wool, silk and jute.
  • Man-made clothing materials are rayon, nylon and polyester etc.
  • Different clothing materials have different properties. Cotton and wool are rough while rayon, silk, nylon and polyester are smooth to touch.
  • All cloth materials are made up of long, narrow, thin structures called fibres. All the plants have fibres in their body structure.
  • Cotton and mango have fibre in their seed, coconut in their fruits and jute in its stem and banana tree on its leaf.
  • Cotton fibres are obtained from the seeds of cotton plant and jute fibres are obtained from the stem of jute plant by the process of retting.
  • The process of pulled out cotton seeds from cotton is called ginning.
  • Cotton fibres are used in manufacturing of textiles, as adsorbent in hospitals, as fillers in mattresses, pillows and quilts and raw materials for rayon.
  • Jute fibres are obtained from the stem of plant called “patsun”. Its separation from stem is called retting.
  • They are 6-8 feet length. It is used for making gunny bags, potato/sacks, carpets, curtains and ropes etc.
  • Man-made fibres combined with other animal and plant fibres are used for making clothes for improved strength, wearing ability and other qualities.
  • Clothes are necessary because they protect us from wind and weather, injury and maintains body heat.
  • Clothes are made from threads and threads in turn are spun from fibres. Cotton, wool, silk and nylon are composed of very fine hair – like structures called fibres.
  • Coconut fibres are used for making ropes or as a coir mattresses. Soft and long fibres like cotton and wool are suitable to make yarn. Fibres cannot be used for making clothes directly.

Leave a Comment

Your email address will not be published.