HBSE 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 5 Water

Haryana State Board HBSE 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 5 Water Textbook Exercise Questions and Answers.

Haryana Board 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 5 Water

HBSE 7th Class Geography Water Textbook Questions and Answers

Question 1.
Answer the following questions:
(i) What is precipitation?
Answer:
When the water vapour cools, it condenses and form clouds. From there it may fall On the land or sea or rain, snow sleet. This is called precipitation.

(ii) What is water cycle?
Answer:
The process by which water continually changes its form and circulates between oceans, atmosphere and land is known as the water cycle.

(iii) What are the factors affecting the height of the waves?
Answer:
The factors affecting the height of the waves are:

  • Winds
  • Earthquakes, volcanic eruption and landslides on the bottom of the ocean.

(iv) Which factors effect the movement of waves?
Answer:
The factors which effect the movement of waves are :

  • Temperature
  • Winds
  • Gravitational pull of the sun
  • The earth
  • The moon
  • The warm and cold currents.

HBSE 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 5 Water

(v) What are tides and how are they caused?
Answer:
Tides are the rhythmic rise and fall of ocean water that occurs twice in a day. The strong gravitational pull exerted by the sun and the moon on the earth’s surface causes the tides.

(vi) What are ocean currents?
Answer:
Ocean currents are streams of water that flow constantly on the ocean surface in definite directions are called ocean currents.

Question 2.
Give reasons:
(i) Ocean water is salty.
Answer:
The water of the ocean is salty or saline as it contains large amount of dissolved salts. Most of the salt is sodium chloride or the common table salt.

(ii) The quality of water is deterior-ating.
Answer:
The quality of water is deteriorating day by day because of pollution of the rivers and also due to global warming, the fresh water stored in the ice caps is melting because of rising temperature. The water cycle is therefore disturbed and fresh water available for drinking is decreasing day by day.

Question 3.
Tick (√) the correct answer :
(i) The process by which water continually changes in its form and circulates between oceans, atmosphere and land.
(a) Water cycle
(b) Tides
(с) Ocean currents
Answer:
(a) Water cycle

(ii) Generally the warm ocean currents originate near ________.
(a) Poles
(b) Equator
(c) None of these
Answer:
(b) Equator

(iii) The rhythmic rise and fall of ocean water twice in a day is called ________.
(a) Tide
(b) Ocean current
(c) Wave
Answer:
(a) Tide

HBSE 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 5 Water

Question 4.
Match the following :

(i) Caspian sea (a) Largest lake
(ii) Tide (b) Periodic rise and fall of water
(iii) Tsunami (c) Strong seismic waves
(iv) Ocean currents (d) Streams of water moving along definite path
(e) Water cycle

Answer:
(i) (c)
(ii) (a)
(iii) (b)
(iv) (a)

Question 5.
For Fun :
Be a Detective
(i) The name of one river is hidden in each of the sentences below. Spot it.
Example : Mandra, Vijayalakshmi and Surinder are my best friends.
Answer:
Ravi.
(a) The snake charmer’s bustee, stables where horses are housed, and the piles of wood, all caught fire accidentally. (Hint: Another name for River Brahmaputra) Answer:
Teesta.

(b) The conference manager put pad, material for reading and a pencil for each participant. (Hint: A distributary on the Ganga-Brahmaputra delta)
Answer:
Padma.

(c) Either jealousy or anger cause a person’s fall (Hint: Name of a juicy fruit!)
Answer:
Orange.

(d) Bhavani germinated the seeds in a pot (Hint: Look for her in West Africa)

(e) “I am a zonal champion now” declared the excited atheletic. (Hint: The river that has he biggest basin in the world)
Answer:
Amazon.

(f) The tiffin box rolled down and all the food fell in dusty potholes. (Hint: Rises in India and journeys through Pakistan)
Answer:
Indus.

(g) Malini leaned against the pole when she felt that she was going to faint. (Hint: Her delta in Egypt is famous)
Answer:
Nile.

(h) Samantha mesmerised everybody with her magic tricks. (Hint: London is situated on her estuary)
Answer:
Thames.

(i) “In this neighbourhood, please don’t yell! Owners of these houses like to have peace”. Warned my father when we moved into our new flat”. (Hint: colour!)
Answer:
Yellow.

(j) ‘Write the following words, Marc!’ “On”, “go”, “in” said the teacher to the little boy in KG Class. (Hint: Rhymes with ‘bongo’)
Answer:
Congo.

Now make some morer on your own and ask your classmates to spot the hidden name. You can do this with any name: that of a lake, mountains, trees, fruits, school items etc.
Carry on Detective

HBSE 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 5 Water

(ii) With the help of an atlas, draw each river which you discoverd in For fun (t), on an outline map of the world.
Answer:
(a) Teesta
(b) Padma
(c) Orange
(d) Niger
(e) Amazon
(f) Indus
(g) Nile
(h) Thames
(i) Yellow
(j) Congo

HBSE 7th Class Geography Water Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What causes evaporation of water?
Answer:
The sun’s heat causes evaporation of water vapour.

Question 2.
Name the major sources of fresh water.
Answer:
Rivers, ponds, springs, glaciers.

Question 3.
Which salt is mainly found in the ocean water?
Answer:
Much of the salt found in the sea-water is sodium chloride or the common tablesalt.

Question 4.
Give reason : Swimmers can float in Dead Sea.
Answer:
Swimmers can float in Dead sea because it increases salt content and makes it dense.

Question 5.
What are the different ways in which movements of ocean water can be classified.
Answer:
The movements in the ocean water can be classified as : (a) waves, (b) tides, (c) currents.

HBSE 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 5 Water

Question 6.
What is the importance of World Water Day?
Answer:
The need to conserve water is reinforced in different ways on World Water Day.

Question 7.
What are waves?
Answer:
When the water on the surface of the ocean rises and falls alternatively, they are called waves.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What are the spring tides? When do they occur?
Answer:
High magnitude tides are called spring tides. These tides occur on the full moon and new moon nights when the sun, the moon and the earth are in the same line.

Question 2.
What are neap tides? When do they occur?
Answer:
Low magnitude tides are called neap tides. These tides occur when the moon is in its first and last quarter, and the ocean water get drawn in mutually perpendicular directions by the gravitational pull of the sun and the earth resulting in low tides.

Question 3.
Where do the warm and cold ocean currents originate?
Answer:

  • The warm ocean currents originate near the equator and move towards the poles.
  • The cold currents originate near polar or higher latitudes and move towards tropical or lower latitudes.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Distinguish between Wave and Tide.
Answer:

Waves Tides
(i) Waves are up and down movement of ocean water due to pushing action of wind. (i) Tides are up and down movement of ocean water due to gravitational pull of the sun and moon.
(ii) Waves occur 24 hours a day. (ii) Tides occur twice a day early in the morning and late at night.
(iii) Waves are not useful. Infact, violent waves can bring destruction. (iii) Tides are very useful.

Question 2.
Is all the water on earth available to us?
Answer:
No, all the water on earth is not available to us. Only 2.8% water is fresh, which we can utilize to fulfill our needs. Rest 97.2% water is saline.

Question 3.
If there is more water than land on this earth, why do so many countries face water scarcity?
Answer:

  • About 97.2% water is saline.
  • Only 2.8% water is fresh which can be utilised by the human beings.
  • Uneven distribution of water also leads to water scarcity.
  • Careless use and wastage of water by human beings is the main cause of water scarcity.

HBSE 7th Class Social Science Solutions Geography Chapter 5 Water

Question 4.
Write the effects of ocean currents.
Answer:

  • The ocean current influences the temperature conditions of the area. Warm currents bring about warm temperatures over the land surface.
  • The areas where the warm and cold currents meet provide the best fishing grounds of the world.
  • The areas where warm and cold currents meet also experience foggy weather making it difficult to navigate.

Water Class 7 HBSE Notes

  • Terraium : It is an artificial enclosure for keeping small house plants.
  • Hydrosphere : Part of earth’s surface covered with water.
  • Tide : The regular rise and fall in sea water is called tide.
  • High Tide : The regular rise of sea water is called high tide.
  • Low Tide : The fall of sea water is called low tide.
  • Ground Water : When the rain water is soaked by ground is called ground water.
  • Hydrological Cycle : The continuous circulation of water among the hydrosphere, atmosphere and lithosphere is called hydrological cycle. Actually the cycle is of very complex nature with a number of sub cycles.
  • Glacier : The moving mass of ice is known as glacier.
  • Salinity : Amount of salt in grams present in 1000 grams of sea water.
  • Water Cycle : The movement of water from sea to air and hack to the sea.
  • Water Conservation : The protection, preservation and careful use of the water.
  • Winds : The undulation on the surface of the water caused by wind blowing over sea.
  • Evaporation : The process by which the water changes into water vapour and enters into atmosphere.
  • Condensation : The change of water vapour into droplets of water or snow is called condensation.
  • Precipitation : The condensation of water vapour in the form of water droplets or ice-crystals and falling on the earth’s surface.

Leave a Comment

Your email address will not be published.